Министър Божанов: Държавата има нужда от експерти по киберсигурност

  • 28 април 2022 18:57

  • 724
  • 5
Министър Божанов: Държавата има нужда от експерти по киберсигурност
© ДБ
Слушай новината Слушай новината

Държавата, а и частният бизнес, имат нужда от повече експерти по киберсигурност, обяви министърът на електронното управление Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има на срещи със студенти от Пловдивския университет и IT общността в Пловдив.

Киберсигурността на България е един от основните приоритети на МЕУ, а необходимостта от подобряването й се усеща най-силно в последните месеци, когато бяха атакувани сайтове на държавни институции. “Атаките зачестяват от началото на войната в Украйна. “Български пощи” и няколко други институции са жертва на кибератаки, но такива има и в частния сектор. На държавата, а и на бизнеса, им трябват повече експерти по киберсигурност и повече управленски кадри, които да разбират нуждата от инвестиции в киберсигурност”, каза той по време на срещата с IT специалистите от града.

Друг актуален въпрос, който придоби нова актуалност покрай бежанската вълна от войната в Украйна, е издаването на сини карти и възможността България да привлича специалисти от държави извън ЕС. “В момента процесът отнема 8-9 месеца. Вече се работи по законодателни промени, които да доведат до намаляване на бюрокрацията и ефективното забързване на процеса, когато трябва да се наеме квалифициран служител”, коментира той.

Министър Божанов припомни, че техническата спецификация на електронната идентификация вече е обявена за публично обсъждане. Когато тя заработи всички граждани и представителите на бизнеса ще могат да използват електронни услуги бързо, лесно и удобно, без да се борят с КЕП. “Експертната общност ще може да проследи всеки документ по изпълнението на проекта, включително и кода, и ще може да контролира дали правим всичко правилно. Надяваме се електронната идентификация да бъде готова в следващите шест месеца”, коментира той. 

Божанов: До края на 2022 ще заработи националното приложение за е-достъп до административни услуги

Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има припомни, че се работи за отпадането на все по-голяма част от административната тежест, като вече са внесени промени в Закона за МВР за отпадането на синия талон на шофьорите. “Предвиждаме изменение и на други закони за отпадане на различни хартийки, удостоверения, бележки, които не трябват на никого”, каза той. Тези промени са част от един от основните стълбове в работата на МЕУ - намаляването на административната тежест и отпадането на редица удостоверения. “Заедно с НСИ обсъдихме отпадане на удостоверения за КИД (Код икономическа дейност), което изисква изпълнителна агенция за малки и средни предприятия. Следва отпадането на трудовите книжки като един напълно излишен документ, защото всички данни в трудовата книжка се намират в централните регистри”, каза той. 

В Пловдивския университет той се срещна със студенти и разгледа електронните системи на университета. Министър Божанов заяви, че Планът за възстановяване и устойчивост и по-специално проектът за свързаност предвиждат до всички университети в страната да достигне оптика за високоскоростен интернет. „Една от приоритетните задачи на МЕУ, по която работим съвместно с МОН, е намаляването на административната тежест за учащите в страната - били те ученици или студенти. Цел на работната група е бележки, удостоверения и т.н. да се проверяват и придвижват електронно и да не ангажират ученици и студенти“, заяви министър Божанов. “В средното образование, когато ученик кандидатства за стипендия във връзка с починал родител, трябва всяка година да доказва, че родителят не е възкръснал, което е грозно. Всички подобни недоразумения трябва да отпаднат”, добави министър Божанов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
724 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
- Дж. Карлин

2022.04.28 | 19:08

1
"Егоистични, невежи граждани избират егоистични, невежи политици."

2022.04.28 | 21:16

4
Как разбра, че съм комунист бе, смотан безмозъчен трол? Намери първо майка си, боклук.
Сандокан

2022.04.28 | 21:14

3
Млъквай гнусен комунист ще те намеря и пребия със бейзболна бухалка

2022.04.28 | 19:28

2
Продавате личните данни на милиони българи, ужким имало теч на лични данни. Дължите обезщетение на всеки пострадал от 20 млн. евро по GDPR. На всеки пострадал, а не еднократна глаба на държавата.
Един да си върши работата

2022.04.28 | 21:41

5
А вие герберасти да мълчите, защото потънаха 1млрд за дигитализация без никакъв резултат

Добави коментар

Водещи новини