Божанов: Имаме ресурс да отговаряме на различни видове кибератаки

  • 16 март 2022 15:34

  • 358
  • 0
Божанов: Имаме ресурс да отговаряме на различни видове кибератаки
© Булфото (архив)

Имаме ресурс и капацитет да отговаряме на различни видове кибератаки. Това заяви министърът на електронното управление Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има преди заседанието на ресорната парламентарна комисия, посветено на темата „Киберсигурност“. 

„По редица направления, например атака за отказ на услуги – т. нар. DDoS attack, имаме вдигната защита, която използва външни доставчици. Дори и да ни засипят с такива атаки, да можем да ги отразим. За другите видове атаки, свързани с пробиви и изтичане на данни, установяваме нивото на защита и го вдигаме там, където има нужда. По-важните и критични администрации и обекти са с по-високо ниво“, увери министърът.

Министър Божанов: Не се тревожете за киберсигурността ни

Той посочи, че още преди началото на военния конфликт в Украйна министерството е отправило препоръки към някои институции за това какви мерки за киберсигурност е необходимо да бъдат затегнати. „Управляваме риска и се фокусираме там, където е най-критично“, обясни Божанов. По думите му най-важните системи за управление, като на електроцентралите например, са вътрешни и без връзка с интернет, което прави невъзможно засягането им от хакерски атаки. 

Министърът допълни още, че страната ни полага усилия да сканира собствената си информационна инфраструктура, за да се провери за евентуални нейни уязвимости. Според Божанов няма данни за евентуална мощна хакерска атака, но страната ни се подготвя за най-лошия сценарий. 

Министър Божанов коментира и появата на различни дезинформации в социалните мрежи, които специалистите определят като хибридна война. „Контактът ни там е със социалните мрежи, за да приложат те кодекса на поведение, който са подписали с Европейската комисия във връзка с дезинформацията. Те са го подписали, така че имат ангажимент, просто трябва да го прилагат по-стриктно“, посочи той. 

Освен министър Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има, в заседанието на комисията депутатите изслушват още комисар Владимир Димитров – началник на отдел „Киберпрестъпност“ при Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" – МВР, бригаден генерал Васил Събински – командир на Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана и бригаден генерал Емил Шошев – директор на Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ в Министерството на отбраната. Заседанието е закрито за медии. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
358 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини