Пеканов: Планът за възстановяване никога не е бил връщан

  • 08 февруари 2022 09:34

  • 1732
  • 3
Пеканов: Планът за възстановяване никога не е бил връщан
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

"Планът за възстановяване никога не е бил връщан. Европейската комисия продължава да го анализира. Забележките, които от Брюксел правят по този план, не са нещо неочаквано, а са част от нормалния процес", коментира пред БНТ бившият служебен министър по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.

Той допълни, че забавянето на Плана за възстановяване може да е проблем от гледна точка на изпълнението му.

ГЕРБ обвиниха Кирил Петков в лъжа заради Плана за възстановяване

"Не е най-големият въпрос кога ще подпишем с ЕК, важното е да имаме оптимизиран, ефективен план и да сме защитили нашия национален интерес. Но действително проектите се бавят и това ще постави под риск изпълнението. Изпълнението на всички тези проекти трябва да се случи до 2026 година. Това е много малко време, затова и голяма част от проектите, които вече са утвърдени, които вече са одобрени от ЕК, трябва да започнат да се реализират. И министър Василев в едно интервю беше казал, според мен добра идея, да започнат да се финансират от националния бюджет, след което тези средства ще бъдат възстановени", каза още Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.

По думите му новият кабинет води преговорите по добър начин.

"Официално внесеният план е планът, който служебният кабинет внесе на 15 октомври в Европейската комисия, както очаквахме получихме бележки. Остават спорни точки по които България има една позиция, а ЕК друга. 22 страни вече имат одобрени планове, 4 неодобрени, сред които е и България", добави Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1732 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.02.08 | 11:53

3
продал ли е Киро ГАЗ на Румъния с посредник (Кой)
Хм...

2022.02.08 | 11:03

2
Щели да възстановяват средствата ,предварително похарчени,след пристигането на парите по плана! ... Не вярвам и дума.Самата Еврокомисия спираше парите колчем БСП се докопа до властта както сега,та ще видят пари през крив макарон. На запад от нас не са прости да ги дадат на крадци пък били те и с грамоти от Харвард. Чака ни грабежа на века,новия-21я век.
Хм...

2022.02.08 | 11:03

1
Щели да възстановяват средствата ,предварително похарчени,след пристигането на парите по плана! ... Не вярвам и дума.Самата Еврокомисия спираше парите колчем БСП се докопа до властта както сега,та ще ведят пари през крив макарон. На запад от нас не са прости да ги дадат на крадци пък били те и с грамоти от Харвард. Чака ни грабежа на века,новия-21я век.

Добави коментар

Водещи новини