Алиансът на технологичната индустрия алармира ЕK за спорни промени в Плана за възстановяване без провеждане на публични консултации

  • 13 май 2022 14:54

  • 1514
  • 3
Алиансът на технологичната индустрия алармира ЕK за спорни промени в Плана за възстановяване без провеждане на публични консултации
© Pixabay

Алиансът на технологичната индустрия в България (АТИ) изпрати писмо до Европейската комисия (ЕК), с което сподели загрижеността си относно промените в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) в частта “Цифрова свързаност”. АТИ обединява интересите както на предприятията, осъществяващи електронни съобщения, така и на доставчици на оборудване, мрежови и системни интегратори, академична и научна общност. 

Алиансът подчертава, че заложеният по Плана разход от 316 млн. лева за създаване на държавна телекомуникационна мрежа продължава да бъде част от Националния план въпреки уверенията на представители на правителството, че държавата не планира създаване на държавен телекомуникационен оператор. Нещо повече, планираният капацитет на новата държавна телекомуникационна инфраструктура ще надвиши капацитета дори на трите най-големи мобилни оператора в България и ще дублира мрежата им в редица населени места, което прави разхода крайно нецелесъобразен и не отговаря на идеята на Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ) за стимулиране на частните инвестиции и на амбициозните планове за дигитализация на Европейския съюз, заложени в целите на Цифровото десетилетие. 

Годишните технологични награди с рекордни 270 номинации

Напълно неясно остава и как държавата ще поддържа мрежата след изграждането й. За целта е необходимо планирането на сериозни капиталови инвестиции. За сравнение, само за миналата година трите телекома са инвестирали в разширяване и подобряване на капацитета на мрежите си и изграждане на 5G над половин милиард лева.

Неясна е и причината, поради която целите в частта от Плана, която разглежда подобряването на свързаността в слабонаселени и отдалечени райони и разгръщане на мрежи с много голям капацитет, са съществено занижени. Броят на населените места с нови възли за достъп от 500 е намален на 185, а възможността от този вид свързаност да се възползват 200 000 домакинства се редуцира на 350 хил. жители, което на практика означава, че ще бъдат достигнати значително по-малко хора.

АТИ изразява и опасения, че използването на средствата, предвидени по МВУ, за осигуряване на оптична свързаност чрез държавната опорна мрежа на държавната администрация, а не на гражданите, не отговаря на целите на Европейската комисия, определени в Плана за действие “5G за Европа”, по отношение изграждането на 5G свързаност по ключови транспортни коридори. В тази връзка АТИ информира Комисията, че планираната по Плана от телекомите инвестиция от 300 млн. лева за активно оборудване на 5G мрежи вече няма да бъде направена.

Също така, като се имат предвид изискванията на МВУ, според които поне 37% от общия размер на отпуснатите средства трябва да допринасят за климата, и като се има предвид настоящата енергийна криза, причината за отпадането на стълба “Зелена свързаност”, посветен на соларните панели за базовите станции, е необяснима.

В писмото си към Специалната група за МВУ на Генералния секретариат на ЕК и компетентните по темата генерални дирекции, АТИ припомни факта, че предложените промени бяха направени без никакви обществени консултации или обсъждания със сектора на електронните съобщения.

Предвид гореизложеното, АТИ изрази сериозните си съмнения, че частта “Цифрова свързаност” наистина ще допринесе за разработването и прилагането на ефективна политика и регулаторна рамка, за ефективното използване на радиочестотния спектър за развитието на 5G мрежи и услуги и за създаването на благоприятна инвестиционна среда, както е посочено в оценката на ЕК за Националния план за възстановяване и устойчивост.

За Алианса на технологичната индустрия: 

Алиансът на технологичната индустрия (АТИ) обединява предприятията, осъществяващи електронни съобщения, доставчиците на оборудване, мрежовите и системни интегратори, академична и научна общност, с оглед създаване на благоприятни регулаторни и пазарни условия за развитието на технологичната индустрия, стимулиране на свободната конкуренция и в полза на потребителите в България. С дейността си АТИ цели да утвърди ключовата роля  на технологичната индустрия за осъществяването на цифровата трансформация и като основна движеща сила за иновативното и устойчиво развитие на икономиката и обществото в България. Списъкът от членове на АТИ включва “А1 България”, “Yettel България”, “Виваком”, “Булсатком”, “Хуауей Технолоджис България”, ТУ - София, ВУТП, НБУ и др.

Novini.bg
1514 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Диди

2022.05.18 | 08:30

3
Парите са за олигарсите за народа остава само да плаща заемите. Затова си купиха четворна коалиция

2022.05.16 | 20:31

2
TERRA схемата под подлога на предполагаема измама засяга главно успоредно COSMOS екосистема . Така че , да дадем пари за едни всъщност неурегулирани системи с надеждата сам да се урегулират може да се окаже грешно . следователно , има ли урегулировката от Брюксел относно Stablecoins или не ? Счетоводно изисканията относно криптоборсите , да или не ? BASEL-3 изискванията относно техен баланс ? Корпоративно прилагане на законодателство или гражданското съдружение с миротворителна цел , подобно на новите църкви ?
Пенчо

2022.05.13 | 15:46

1
Еййй, вечно алчни ненаяли се помияри ?!? Бърка им в крадливите сметки, че няма как да вложат Х лева в нещо, а после да искат възвращаемост 100 пъти Х .....

Добави коментар

Водещи новини