Правната комисия отхвърли проекта на "Възраждане" за отмяна на решението за достъп до сградите на НС

  • 26 януари 2022 15:27

  • 710
  • 0
Правната комисия отхвърли проекта на "Възраждане" за отмяна на решението за достъп до сградите на НС
© Булфото (архив)

Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси отхвърли на днешното си заседание два проекта на решение, внесени от народните представители от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател".

Единият е за отмяна на решението на Народното събрание от 7 януари за достъп до сградите на парламента при обявена извънредна епидемична обстановка. Според вносителите няма консолидирана позиция между народните представители и партиите по отношение условията за достъп до сградите на Народното събрание, приети с това решение. "Освен това същото предизвика широк обществен отзвук и увеличи дебата по въпроса за или против т.нар. зелен сертификат", мотивират се депутатите от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател", като отбелязват, че решението е предизвикало и обществено недоволство.

Седем народни представители гласуваха против предложението, трима го подкрепиха, а двама се въздържаха.

Ива Митева от ИТН заяви по време на дебата, че ще подкрепи проекта за решение, тъй като според нея решението на НС за условията за достъп не е добре издържано от правна страна, предаде БТА.

Срещу новите правила: От "Възраждане" влязоха в парламента без сертификати или тестове

Членовете на комисията обсъдиха и предложения проект на решение за приемане на условия за достъп до сградите на Народното събрание. В него се предлага народните представители да бъдат тествани за наркотици и алкохол, след което да им бъде предоставян достъп до сградите на парламента. Също така те трябва да поемат и разходите за тези тестове. Мотивът за предложението на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" е, че се наблюдава "неадекватно поведение" на някои народни представители, както и отправяне на обиди и квалификации от трибуната на парламента. Комисията по правни въпроси отхвърли предложението с девет гласа "против", един в подкрепа и един "въздържал се".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
710 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини