Възраждане внесе законопроект за отпадане на ДДС от храни,  лекарства и енергия

  • 01 февруари 2022 13:54

  • 10218
  • 4
Възраждане внесе законопроект за отпадане на ДДС от храни,  лекарства и енергия
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Парламентарната група на ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател внесе законопроект за изменение в Закона за данък върху добавената стойност.

Предложената поправка е: в глава трета на закона да се въведе нов член – 36 В, в който е посочено, че определени продукти трябва да бъдат с нулева ставка.

Предложението на парламентарната група на ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател е данък добавена стойност да отпадне от:

- храни  и напитки от номенклатурата на малката потребителска кошница на Националния статистически институт;

-вода; 

От „Възраждане“ се оплакаха от цензура, искат заседанията на работната група за зеления сертификат да бъдат излъчвани на живо

-доставка на природен газ, електроенергия и централно отопление за бита;

-лекарствени продукти, медицински изделия, както и медицинско оборудване, помощни и други уреди, обикновено предназначени за облекчаване или лечение на инвалидност.

С предложените мерки ще бъдат облекчени както домакинствата, така и ще се постигнат по-широки потенциални ефекти, благоприятстващи  бизнеса в България, предлагащ съответните стоки и услуги. Предлаганото въвеждане на нулева ставка има за цел да позволи понижаване на цените на описаните стоки и услуги. Такова понижение би било компенсиращ механизъм за корекция и на други фактори за повишение на цените, довели до високата инфлация – текущо отчитана и очаквана още поне в средносрочен хоризонт.

Историческата статистика демонстрира голяма тежест на разходите за храни, енергия и лекарства в бюджета на домакинствата в България. През последните години тези разходи са с ясна тенденция на нарастване, отчитайки данните от Националния статистически институт. Предложените в проекта промени в Закона за данъка върху добавената стойност са насочени към компенсиране на дългосрочната финансова тежест на домакинствата и фирмите в България, произтичаща от ограничителните мерки, налагани от държавата покрай COVID-19 и високата инфлация.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
10218 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.02.01 | 14:35

4
И кой ще гарантира, че търговците ще се откажат от по-добра печалба и ще намалят цените на стоките в магазина …?
Въх Въх

2022.02.01 | 14:23

3
Сакън недей! Ще вземе да прочете и да го предложи... какво ще ги правиш такива като нея, вицеавиаторката, хермоавиаторката...
Въх

2022.02.01 | 14:14

2
Нинова да се засрами! На нея и остана само да предложи жените да са общи :)

2022.02.01 | 14:12

1
Лол... Явно това ще е бизнеса на тази партиика еднодневка за в бъдеще ? Че и ддс да не плащат фирмите им

Добави коментар

Водещи новини