Външният министър: България приветства целите на френското председателство

  • 20 януари 2022 14:13

  • 446
  • 1
Външният министър: България приветства целите на френското председателство
© МВнР
Слушай новината Слушай новината

България приветства целите на френското председателство за изграждане на по-силна, независима Европа, която да взима автономни решения и да бъде фактор на международната сцена. Приоритетите на председателството са всеобхватни и добре балансирани.

Това заяви днес министърът на външните работи Теодора ГенчовскаТеодора ГенчовскаТеодора Генчовска е завършила Съвременна история в Софийския университет „Свети Климент на конференцията, отбелязваща започването на Френското председателство на Съвета на ЕС. Организатори са "ПанЕвропа България" и Фондация "Конрад Аденауер", в партньорство с Посолството на Франция в София, Българския дипломатически институт и Представителството на ЕК в България. От 1 януари до 30 юни 2022 г. Франция поема ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз под мотото "Подем, сила, принадлежност". 

Евродепутатите обсъдиха приоритетите на Френското председателство с Макрон

Министър Генчовска изрази увереност, че Франция ще изпълни богатия дневен ред и високите цели, които си е поставила по време на председателството. Външният министър посочи, че пандемията от COVID-19 е изправила всички ни пред една безпрецедентна криза в областта на общественото здраве, която бързо се е превърнала в една от най-тежките глобални икономически предизвикателства в съвременната ни история. "Аз самата през последните две седмици преминах през това предизвикателство", каза министърът. По думите й въпреки ваксините, въпреки стриктното спазване на мерки се оказва, че никой не е защитен от този вирус. "Най-важното, което осъзнах по време на престоя ми в лечебното заведение, е, че трябва да сме отговорни пред себе си, своите близки и медицинските екипи, които се грижат максимално за нашето здраве", заяви министърът.

Според нея сега е моментът да започнем да укрепваме устойчивостта на здравеопазването ни. Не можем да предвидим особеностите на всяка криза, пред която ще се изправим, но можем да създадем рамки, за да бъде реакцията ни по-ефективна, а нашите структури - по-устойчиви, посочи външният министър. Затова подкрепяме акцента, който френското председателство поставя върху укрепване на устойчивостта на ЕС и готовността му за реакция при епидемии и други трансгранични заплахи за здравето, добави Генчовска.

Тя изрази мнението, че удачният подход в стратегически план следва да бъде основан на баланс между решенията, приемани на европейско и национално равнище, съобразно възможностите на всяка отделна държава. Вирусът не признава граници и така желаното връщане към нормалността няма да бъде възможно, ако не разширим подкрепата си към другите страни, каза Генчовска. 

Старт на френското председателство на Европейския съюз

Министърът припомни, че България е ангажирана към споделянето на ваксини срещу COVID-19 с приоритет към страните от Западните Балкани и Източното партньорство. Вече са осъществени дарения в посока РСМ и Босна и Херцеговина. България се присъедини към общите усилия на държавите членки на ЕС и предоставя ваксини на трети страни, съобщи външният министър. Тя добави, че вече са дарени партиди ваксини на Бутан и Бангладеш. Отчитаме постоянните усилия на ЕК за споделяне на ваксини с трети страни, които потвърждават ангажимента на ЕС за глобалната солидарност на целия процес, каза още министър Генчовска.

Днешният форум бе открит от президента на "ПанЕвропа България" Гергана Паси, ръководителя на бюрото на Фондация "Конрад Аденауер" в София Торстен Гайслер и изпълняващия длъжността ръководител на Представителството на ЕК в България Цветан Кюланов. Приоритетите на френското председателство представи посланикът на Франция у нас Флоранс Робин, предаде БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
446 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.20 | 16:32

1
тази ваксаната нали беше болна във ВМА!

Добави коментар

Водещи новини