Евродепутатите обсъдиха приоритетите на Френското председателство с Макрон

  • 19 януари 2022 16:59

  • 323
  • 2
Евродепутатите обсъдиха приоритетите на Френското председателство с Макрон
© Gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

В сряда френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на изложи пред членовете на ЕП основните цели и политическата стратегия за шестмесечното Френско председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от пресцентъра на ЕП в София. 

По време на дебата в пленарната зала в Страсбург президентът Макрон обясни, че обещанията, на които е основан ЕС - демокрация, прогрес и мир - сега са застрашени, и призова за ангажимент "да им се вдъхне нов живот". Той предупреди, че краят на върховенството на закона е началото на авторитаризма, и подчерта, че ЕС трябва да използва диалога, за да си върне онези, които се "отдалечават" от демократичните принципи. 

Старт на френското председателство на Европейския съюз

Той увери евродепутатите, че Френското председателство ще даде приоритет на законодателни досиета, които подобряват качеството на заетостта, осигуряват достойно заплащане, намаляват разликата в заплащането между мъжете и жените, дават права на работещите през платформи, борят се с дискриминацията и гарантират баланс между половете в управителните съвети на дружества. Той предложи също така правото на аборт да бъде включено в Европейската харта на основните права. Президентът Макрон се позова и на предизвикателствата в областта на климата, цифровите технологии и сигурността - области, в които през първото шестмесечие на 2022 г. следва да се постигне напредък по отношение на проектозаконите.

В областта на отбраната президентът Макрон подчерта, че Европа трябва да може да предвижда рисковете и да гарантира собствената си безопасност. Той подчерта, че трябва да бъдем твърди срещу намесата и опитите за дестабилизиране на Европа, по-специално от страна на Русия, и да наказваме ефективно онези, които нарушават международните правила.

"Европа трябва да се превърне в културна, демократична и образователна сила, имаме силите и средствата", заключи той. 

Макрон: ЕС трябва да разработи нов договор за сигурност, който да предложи на Русия

От името на Комисията заместник-председателят Марош Шефчович изтъкна факта, че европейската сигурност е поставена под заплаха: "Готови сме да предприемем действия, ако е необходимо". Като приоритети за следващите месеци той посочи стратегическото партньорство с Африка, отношенията със страните от Западните Балкани, както и икономическия и технологичния суверенитет на Европа ("връщаме технологиите обратно в Европа"). По отношение на Обединеното кралство той заяви, че Комисията ще покаже добра воля, но Европа се нуждае от партньор, който да стори същото.

В реакциите си на речта на президента Макрон повечето лидери политически групи приветстваха френските приоритети, но добавиха допълнителни цели, включително прекратяване на единодушните гласувания в Съвета в областта на външните работи, за да може да се реагира решително, наред с другото, на "поведението" на руския президент Владимир Путин, справяне с неравновесието между заплатите на мъжете и жените и преосмисляне на Фискалния пакт. Няколко оратори поискаха напредък по въпросите свързани с върховенството на закона, отнасящи се до Унгария и Полша, и разкритикуваха подкрепата на френското правителство за включването на ядрената енергия в предложенията за новата екологична таксономия.

Филип Епитропов
323 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Кико

2022.01.19 | 21:13

2
Тоя педал кога ще го разкарат?
Николов

2022.01.19 | 17:45

1
Приоритета им е да се гаврят с инакомислещите!

Добави коментар

Водещи новини