Политолог: Предстоят много трудни три месеца за управлението

  • 20 януари 2022 08:23

  • 1189
  • 5
Политолог: Предстоят много трудни три месеца за управлението
© Булфото (архив)

Много трудни 3 месеца предстоят за българското управление, прогнозира пред БНР политологът от Изследователски център „Тренд“ Анастас Стефанов. Той смята, че „първите по-сериозни опъвания на шевовете“ ще видим в рамките на дебатите за бюджета. Относно мораториума Анастас Стефанов отбеляза, че управляващите „сами разбраха на какво са се хванали“.

За българина съдебната реформа може да е нещо много значимо и много важно, но в периода януари – март при ценовия шок и инфлационните процеси, които не могат да бъдат овладени, темата няма как да е водеща, поясни политологът.

Кирил Петков: С президента сме в един отбор - отбора на България

Относно съдържателните промени на Конституцията Стефанов отбеляза, че става въпрос за доста дълбоки процеси, които ще изискват не само политически ресурс от гледна точка на политическо мнозинство, но и много сериозен ресурс извън пределите на Народното събрание, може би на целия юридически елит.

Анастас Стефанов коментира и вчерашното слово на държавния глава при клетвата му в парламента.

„Словото акцентира върху остри, наболели проблеми, широко разбираеми за общественото мнение. То със сигурност е било масово схванато, поне в основните му послания.“

„Такова слово на президента често напипва казуси, проблемни възли, които не са разположени пряко в прерогативите на президентската институция. В неформален план тя може на ръба на нарушаването на нейния дух да излезе извън тесните параграфи на Конституцията, защото президентът разполага с комуникационна власт. Словото, което чухме вчера, е част от тази комуникационна власт.“

Румен Радев: Налице е антимафиотски консенсус, България не бива повече да се управлява от екрана и по телефона

Ако ще има политическа намеса на президента или вид политическо опекунство, опасения за каквото се появиха след КСНС, то ще е в общ политически план и не е задължително да е само през ПП, изтъкна политологът.

Радев е достатъчно опитен, за да си дава сметка какво означава провалът на тази коалиция, подчерта Анастас Стефанов.

Не може да се говори за каквото и да е структуриране на електоралните нагласи и в тях може да стане „нова мешавица“ и преосмисляне на избора в последния момент, каквото наблюдаваме през последната година, уточни той. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1189 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
факти

2022.01.20 | 10:08

5
да махат сертификати и маски защото незнам ще играят тоягите

2022.01.20 | 09:28

4
Заглавието внушава, че ще управляват три месеца. Ако не премахнат зеления сертификат до февруари, няма да стане.
Тези на снимката

2022.01.20 | 09:14

3
Заедно с Фигуранта,съсипаха България. Хиляди българи умряха и продължават да умират. Цени и инфлация са жестоки. Ваучери за храна няма за първи път от 20 години. Българите в С.Македония са разочаровани от Кирчо,чувстват се изоставени. Дамаджанов закрива МВР-болница която е от царско време. И още много други поразии сътвориха тези. Яжте им бахура,вие ги избрахте. Ще го търсите Боко,при него беше в пъти по-хубаво и спокойно-факт!
Гхййййййй

2022.01.20 | 09:00

2
Трябва да си подават оставките
3 месеца?????

2022.01.20 | 08:51

1
Кой ще ги чака толкова?

Добави коментар

Водещи новини