Кирил Петков: С президента сме в един отбор - отбора на България

  • 19 януари 2022 11:16

  • 2148
  • 48
© Novini.bg

Всички ние - и изпълнителната власт, и президентът сме в отбора на България. С президента сме в един отбор - отбора на България. Много бих се радвал той да бъде също толкова критичен към изпълнителната власт. Това е силата на разделението на властите. Това е силата на корекцията - всеки един може да прави грешки и всеки един може да получава допълнителни съвети - както ние към него, така и той към нас, каза пред журналисти в парламента премиерът Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически, предаде репортер на Novini.bg.

Много бих се радвал той да бъде критичен към нашите политики и нашите действия, но да имаме взаимовръзка, така че, когато излизаме към външния свят, да говорим с един език, защото сме в една малка страна, не трябва да има разделение - трябва да има конструктивни критики, ако има такива, но работата ни, излизайки навън, трябва да е в един глас, добави той.

Попитан дали президентът се меси в работата на правителството, министър-председателят заяви: "Не става дума за никакво месене. Изпълнителната власт е точно определена по Конституция. Действията на изпълнителната власт са базирани само на това, което смятам, че трябва да бъде направено като най-добра следваща стъпка".

Той определи напускането на пленарната зала от страна ГЕРБ по време на речта на президента след полагането на клетва пред Народното събрание за втори мандат като липса на парламентарна култура.

В отговор на въпрос дали президентът е обсъждал с правителството конституционни промени, Петков посочи: " Мисля, че от следващите месеци Конституцията ще бъде една голяма тема. Всички ние знаем, че трябва да има поправки. Има неща, които просто няма как да останат, като например ролята на главния прокурор. Искрено вярвам, че в България не трябва да иам човек, над когото да е само Гооспод. Не трябва да има такава институция, където да няма възможността някой да контролира и ако тази институция направи грешка, да се види тази грешка и тя да бъде поправена институционално. В момента имаме един безконтролен човек".

Румен Радев: Налице е антимафиотски консенсус, България не бива повече да се управлява от екрана и по телефона

Според него вчерашната визита на българската делегация в Северна Македония той посочи е била много конструктивно: "Дадоха ни нота, която е чакана от много дълго време и не е само краткото име, а това, че Северна Македония няма териториални претенции към България. Вчера беше огромен успех за това, което направихме", посочи той, като добави, че в историческата комисия тряба да се обсъди частта от историята, в която е имало фашистки режим и как това е повлияло на съседката ни. 

Премиерът уточни, че от "Продължаваме промяната" все още нямат предложение за нов председател на Антикорупционната комисия, чийто председател Сотир Цацаров подаде оставка. Новият председател обаче ще бъде с много добра репутация, категоричен е Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически. По думите му лишаването на Цацаров от секретна информация е първа стъпка за това да се покаже, че вече няма специални хора и законът вече се спазва.

Той похвали и НАП за успешното събирането на данъци, защото от там дошли парите за енергийните помощи.

От думите му стана ясно, че "Продължаваме промяната" вече имат идеи за нов шеф на КЕВР. Кирил Петков обаче поясни, че все още не е говорил с евентуалните кандидати за поста.

Константин Тодоров
2148 48

Свързани новини

Коментари 48

Добави коментар
прост(о) Киро

2022.01.22 | 19:15

48
Не сте в един отбор лигльо мамин. В една рота сте в която ти си новобранеца а той е фатмака и те командори както си иска.
прост(о) Киро

2022.01.22 | 19:13

47
Не сте в един отбор лигльо мамин. В една рота сте в която ти си новобранеца а той е фатмака и те командори както си иска.
Катана Катана

2022.01.20 | 21:24

45
интересно син на "избягал"от комунисти в Канада,ужким пътува за Куба,сега е гъз и гащи със комуниста,Радев,Янев,Нинова,Трифонов,Атанасов и почти 70%от правителството,съветници и куп други боклучорка.
Platen optimist

2022.01.20 | 21:47

46
Dalaverata e bezpartiina.
gogo

2022.01.19 | 17:35

44
IDVAI BACE DA OPRAVIA6 POLUJENIETO 4E TEZ SAVSEM SE ZABATA4VAT

2022.01.19 | 15:29

42
Няма вече не разбрал...Публикацията е на Danny Hristova: "КАКВО СТАВА, КИРЕ? И ние знаем английски...Документите ти са получени на 19 август 2021 г. Така че продължавай да ни будалкаш и вкупом с пРезидента да нарушавате основния закон на държавата! “Получихме заявление за отказ от канадско гражданство на 19 август 2021 г. Започнахме да обработваме молбата ви на 19 август 2021 г. По молбата ви е взето решение. Трябва да получите отговор в рамките на следващите три месеца.”
gogo

2022.01.19 | 16:09

43
OPAAAAA.....
Иво

2022.01.19 | 15:29

41
Бащата на Кирил Петков е Петко Петков, присвоил в съучастие с ПеткоТарашманов от завод "Електроника", и двамата от БКП, 187млн.долара, изнесени първоначално в Австрия и след това в Канада////

2022.01.19 | 15:28

40
Жалък, направо не мога да го гледам, изпитвам погнуса от него и такива като него. да не говорим за слушане.... Българи, какво правим днес? Явно е едно, 45 години отрова си свършиха работата! Тежко, братя се живее сред глупци неразбрани! Бог да пази България!

2022.01.19 | 15:28

39
За декларация с невярно съдържание в Австралия гонят от страната, а в България ставаш премиер.Няма да има човек, който да се чувства над закона и всички ние сме равни. Това да няма различно или специално третиране е истинската промяна, която българското общество трябва да види, че вече започва да се случва. Това е заявил без грам свян за NOVA Кирил Петков - човекът, който наруши Конституцията. Наглостта му няма край, тя е част от екстаза!
Mitaka

2022.01.19 | 15:27

38
В ЕДИН ОТБОР ЗА РЕЖИМ НА ТОКА И ВОДАТА

2022.01.19 | 15:03

37
ХАХХАХАХАХА ЯВНО ОТБОРА НА БАЦЕ Е ОТБОРА НА ХИТРЕЦИТЕ..ЗА 11 ГОДИНИ ПРЕВЪРНАХА БЪЛГАРИЯ В ПУСТИНЯ

Добави коментар

Водещи новини