Светлан Стоев проведе двустранни срещи с колегите си от Гърция, Сърбия и Азербайджан

  • 02 декември 2021 20:32

  • 648
  • 0
Светлан Стоев проведе двустранни срещи с колегите си от Гърция, Сърбия и Азербайджан
© МВнР

В рамките на Съвета на министрите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Стокхолм министърът на външните работи Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има проведе двустранни срещи с колегите си от Гърция, Сърбия, Азербайджан, както и с председателя на Парламентарната асамблея на ОССЕ.

С министъра на външните работи на Гърция Никос Дендиас двамата споделиха обща оценка за високото ниво на двустранните отношения между България и Гърция. В контекста на постоянния доверителен диалог между двете страни те обсъдиха актуални въпроси на регионалната сигурност и стабилност, европейската перспектива на страните от Западните Балкани и други въпроси от взаимен интерес.

Подкрепата на България за европейската перспектива на страните от Западните Балкани също бе една от основните теми на разговора между министър Стоев и министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович. Обсъдени бяха някои елементи от процеса на предприсъединителните преговори на ЕС със Сърбия. Министър Стоев посочи, че спазването на правата на българското национално малцинство е от приоритетно значение. Двамата се договориха за бъдещи стъпки в рамките на двустранния политически диалог. Министър Селакович изрази благодарност във връзка с решението на българската страна да признае сръбските сертификати за COVID-19 при влизане на територията на България.

Светлан Стоев участва в 28-ата годишна среща на Съвета на министрите на външните работи на ОССЕ

Министър Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има и министърът на външните работи на Азербайджан Джейхун Бахрямов оцениха високо активния двустранен диалог в контекста на предстоящата през 2022 г. 30-та годишнина от установяването на двустранните отношения. Потвърдена бе готовността за задълбочаване на сътрудничеството в приоритетни сектори. По отношение на конфликта в Нагорни Карабах министър Стоев призова за продължаване на диалога с Азербайджан и Армения в рамките на Минската група на ОССЕ.

Министър Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има разговаря и с председателя на Парламентарната асамблея на ОССЕ Маргарета Седерфелт. Акценти в дискусията бяха проведените през настоящата година у нас мисии за наблюдение на ПА на ОССЕ, както и планираното за 2022 г. домакинство на България на есенната сесия на асамблеята.

Последвайте канала на

Владимир Василев
648 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини