Днес гласуват вота на недоверие на кабинета

  • 17 юни 2011 06:21

  • 836
  • 0
Днес гласуват вота на недоверие на кабинета
©

Парламентът ще гласува вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов.

Дебатите влязоха в историята с рекордно краткия срок на провеждане - едва 3 часа и 40 минути. Това стана и първия вот, който не беше излъчван пряко по БНТ и БНР заради националния траур в памет на жертвите от катастрофата на АМ "Тракия". Мнозинството отхвърли исканията на БСП да се отложат дебатите и после - да бъдат предавани пряко. Гласуването е предвидено за 12.40 часа - според правилника на Народното събрание то се провежда 24 часа след края на дискусията.

За да бъде успешен вторият вот на недоверие, внесен от БСП и ДПС, трябва да бъде подкрепен от 121 народни представители. БСП и ДПС имат общо 75 депутати, а ГЕРБ - 117. От управляващото мнозинство вече дадоха заявка, че ще разчитат на гласовете на независимите депутати, които са общо 17, за да отхвърлят вота.

По време на пленарното заседание две от парламентарните групи - на Синята коалиция и на Атака напуснаха залата и обявиха, че няма да участват в дебатите. Те се проведоха и в отсъствието на премиера Бойко Борисов.

Основни защитници на кабинета бяха вицепремиерът Симеон Дянков и министрите Тотьо Младенов, Томислав Дончев, Росен Плевнелиев и Трайчо Трайков, чиито ресори бяха критикувани в мотивите към вота.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
836 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини