Кирил Петков: Всяко българско дете трябва да има достъп до спорт

  • 26 ноември 2021 18:41

  • 3739
  • 15
©

Започнаха преговорите за съставяне на правителство между експертите в сферата на спорта на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"", "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от", "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" и БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е.

Преговорите ще води съпредседателят на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" Кирил Петков.

До събота „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ продължава серията от дискусии по ключови политики с цел изработване на коалиционно споразумение. Във всяка от дискусиите по различните теми са поканени да участват по трима експерти от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, „Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен“ и „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“.

НА ЖИВО: Националната сигурност събра на преговори ПП, БСП, ИТН и ДБ

На тях ще бъдат обсъдени основните проблеми на съответния сектор, предложенията и мерките, които се предвиждат според програмите на различните партии. Във всяко от обсъжданията ще участва по един от лидерите на „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ Кирил Петков и Асен Василев.

"Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" /ИТН/ предлага спортът да се финансира с процент от приходите от продажби на акцизни стоки и Българския спортен тотализатор. Предложението представи Радостин Василев от ИТН по време на дискусията.

"Реално, ние в момента мимикрираме в спорта. Ние не можем да създаваме спорт без пари", каза Василев и обясни, че Сърбия отделя за спорт 200 млн. долара, Румъния има три по-голям бюджет от нашия, а Турция отделя милиард за развитието на спорт.

Василев бе категоричен, че бюджет от 97 млн. лв. е крайно недостатъчен. Той коментира, че финансирането трябва да бъде през Български спортен тотализатор и с процент от приходите в държавата от продажбата на стоки с акциз, както било в Австрия, Белгия, Германия, Франция, където се отделят определени средства, от продажбите на това, което вреди на здравето на нацията.

Василев бе категоричен, че спортът в училище е изключително подценяван. Ние искаме увеличаване на спорта в училищата до пет часа седмично за учениците от втори до 12 клас, допълни той.

По думите на Василев това ще позволи на децата да имат по-голяма физическа култура. Сред мерките, предлагани от ИТН е възстановяване на училищни и университетски първенства. Василев бе категоричен, че е необходим и анализ на ефекта от одържяваването на така наречените лотарии. Той отбеляза, че е необходима стратегия и реформа за развитие на спортните училища. По думите му те са с изключително тежка материална база и е необходимо да се помисли за намаляване на броя на спортните училища. "В момента в тези спортни училища и заради наличието на делегирани бюджети от 2007 г., се обучават масово деца, които нямат необходимите качества да бъдат спортисти. Това унищожава спортните училища", коментира Василев. По думите му има 25 спортни училища в България, а по времето на комунизма са били 36. Той настоя за единна държавна централизирана система за прием в спортните училища и премахване на делегираните бюджети в спортните училища. "Сега директорите на тези училища трупат ученици - за да взимат пари. Време е да помислим всички спортни училища да бъдат държавни", каза Василев.

Друга мярка, за която от ИТН настоя е административно преструктуриране на трите дружества, които стопанисват спортните обекти. "Основният грабеж в Министерство на спорта се извършва през тези три дружества. Управляват се от крайно некомпетентни хора, подчинени пряко на министъра на спорта", отбеляза той.

Василев коментира, че е необходимо да се изготви и стратегия за спорта в ситуации, възпрепятстващи нормалното протичана на тренировъчната и състезателна дейност. COVID кризата показа, че България не е готова с реална възможност, както професионалните, така и аматьорите спортисти да извършват, каквато и да било тренировъчна дейност по време на COVID-19.

"Без значително увеличение на средствата за спорт в България през следващите четири години, истински спорт не можем да развиваме", каза Василев и изтъкна, че за спорта като бюджет ще са необходими около 250 млн. лв. и то без никакви инвестиционни разходи, свързани с допълнителна инфракструктура - нов национален стадион. Василев бе категоричен, че въпросните 250 млн. лв. трябва да бъдат постигнати през следващите четири години.

Всяко българско дете трябва да има достъп до спорт. Ако не направим това - нищо не сме направили. Това каза лидерът на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" Кирил Петков по време на дискусията за очертаване на основни приоритети за управление за спорта. 

"Трябва да помислим как парите да следват качеството. Ако има един треньор, който постига национални шампиони, световни шампиони, този треньор трябва да бъде награден лично, не трябва задължително да преминава през всички федерации и клубове. Тези треньори трябва да имат личен стимул, защото те са тези, които прекарват време с детето", допълни Петков. По думите му е абсурдно да си олимпийски шампион и да ходиш от компания на компания и да просиш. "Това също трябва да го изтръгнем от идеята за спорт в България", заяви Петков.

От ПП предложиха създаването на единна дигитална платформа за спортните федерации и спортните клубове, членуващи в тях. По този начин ще се облекчат дейностите на дирекциите в Министерството на младежта и спорта и ще направи избора на младите хора, които искат да спортуват по-лесен.

Инна Иванова от ПП коментира, че тази прозрачност ще доведе до по-голяма конкурентна среда между отделните клубове, по думите й така ще има и по-голяма гласност на различните спортните клубове и федерации. Иванова коментира, че много от клубовете нямат дигитални умения, затова било необходимо обучение. По думите й чрез тази платформа ще могат да обменят знания европейски треньори и лектори. Иванова бе категорична, че ПП настоява финансирането на клубовете да се гласува от парламента. Димитър Илиев от ПП настоя да се направи, съвместно със спортната общественост, рамките на нова стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта. По думите му тази стратегия трябва да се изготви в пълно съответствие с хартите на спорта на МОК, ЮНЕСКО и международните организации.

От ПП се обявиха и за създаването на нови национални програми, които да засягат всички демографски групи, включително и хората с увреждания.
Според ПП е необходимо да се разгледат възможностите за финансиране на спорта по редица международни програми. Илиев коментира, че спортът е една от сферите, които се възползват прекалено малко от тези възможности. Според него приоритет трябва да бъде и изграждането, реновирането, стопанисването и управлението на спортните бази на България, като се запази техният публичен характер. Основен акцент бил необходим и по отношение на грижата за спортните кадри. Друг акцент в програмата е внедряването на научните достижения в спорта. "Ние не ги използваме като партньорство - спортът и науката", посочи Илиев. Той заяви, че от ПП предлагат и нов модел на ресурсно осигуряване на системата за физическо възпитание.

Кирил Петков заяви, че всички партии са се обединили около едно, че в момента средствата за спорт са крайно недостатъчни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3739 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
Умник Гюро

2021.11.26 | 15:55

1
Нови и дърти комунисти се надлъгват за баницата. Компания им правят бивши ченгета от Държавна Сигурност, руските тайни служби и чалгаджии на Мултигруп. Много смрадлива е тази баница, бе ей!
ЕС до радефф боклука и партията му

2021.11.26 | 16:38

2
Ще ви спреме пак парите болшевишки креатури! Напразно се хабите. Гол ще го барате пак. Ние знаеме много добре какви изедници и престъпници сте.
ЕЛЕКТPА

2021.11.26 | 17:18

3
Жива да не бях, гледам и не вярвам на ушите си, и направо онемявам, като гледам новото политбюро на КОМпартия и присъдружното и ОФ как са наредени само, комунист, доносник, харвадски плъх, цоцаалист, доносник фашист харвардски плъх, с главен секретар на блатото, Кауна Радеф. Където Мая Манолова Костинбродската се изживява като Цола Драгойчева , а в ролята на Дража Вълчева Импексовата Краднелия. Бойкикев е новия Петко Таков, а Славуца си същински Лилов. Двата харвардски плъха Макс и Мориц, се вживяват като Станко Тодоров и Пенчо Кубадински. В Блатото на Радеф, всяка крастава жаба, може да е Прецеден...
????

2021.11.26 | 18:40

4
А, ДЪРЖАВНИТЕ бензиностанции "Петрол", КЪДЕ са в цялата тази СХЕМА?!?!?!

2021.11.26 | 18:56

5
Селска читалищна
Художествена самодейност

2021.11.26 | 19:00

6
Селска читалищна седянка!!!Следва декламация на тема:Два педала се събрали и.....

2021.11.26 | 19:01

7
До сега всеки месец Кирчо ментата и Ачо Лъжата заедно с диктатора - комунист Румен Радев теглят по половин милиард заем( досега 3.5 млрд) резултата е че нито на лекарите са вдигнали заплатите, нито на учителите, нито на бизнеса са помогнали със средства ...къде отиват тези пари...по сметки на Черепа и Цветан Василев режисьорите, които стоят зад Румен Радев!!!!!

2021.11.26 | 19:01

8
До сега всеки месец Кирчо ментата и Ачо Лъжата заедно с диктатора - комунист Румен Радев теглят по половин милиард заем( досега 3.5 млрд) резултата е че нито на лекарите са вдигнали заплатите, нито на учителите, нито на бизнеса са помогнали със средства ...къде отиват тези пари...по сметки на Черепа и Цветан Василев режисьорите, които стоят зад Румен Радев!!!!!

2021.11.26 | 19:01

9
До сега всеки месец Кирчо ментата и Ачо Лъжата заедно с диктатора - комунист Румен Радев теглят по половин милиард заем( досега 3.5 млрд) резултата е че нито на лекарите са вдигнали заплатите, нито на учителите, нито на бизнеса са помогнали със средства ...къде отиват тези пари...по сметки на Черепа и Цветан Василев режисьорите, които стоят зад Румен Радев!!!!!

2021.11.26 | 20:28

10
Безочлив и нагъл. А кой ще спортува като ги увредите бе? Ще се връща на твоите да знаеш!

Добави коментар

Водещи новини