Тодор Тагарев от ПП: Необходими са реалистични планове за развитие на отбранителните способности

  • 26 ноември 2021 18:35

  • 2791
  • 17
©

Започнаха преговорите за съставяне на правителство между експертите в сферата на националната сигурност на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"", "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от", "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" и БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е.

Преговорите води съпредседателят на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" Асен Василев като от формацията ще участват още Тодор Тагарев, Даниел Лорер и Даниел Иванов.

"Продължаваме промяната" залага на туризма с високо качество

"Целта е формиране на общи приоритети, на базата на които да се постигне коалиционно споразумение. Идеята я всяка партия да си каже програмата, мерките, които смятате, че трябва да бъдат взети в следващите четири години, след което ще има дискусия за предложенията", каза съпредседателят на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" Асен Василев, при откриване на дискусията.

Представители на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е са ген. Михо Михов, Атанас Зафиров Кольо Милев, Тодор Байчев, Иван Иванов.

"Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" се представлява от Теодора Генчовска, Александър Алекснадров, Мая Христова, Румен Попов.

"Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" е представена от съпредседателя Атанас Атанасов, Велизар Шаламанов, Костадин Деянов и Георги Цветков.

Изграждане на Национална гвардия и нов закон за въоръжените сили беше предложено от политическите сили, преговарящи за кабинет. 

Първата и основна цел в нашата програма е изграждане на модерни въоръжени сили, които да бъдат в състояние да осигурят териториалната цялост и суверенитета на страната, България да бъде достоен и уважаван съюзник в НАТО и ЕС. Това заяви заместник-председателят на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Атанас Зафиров при преговорите за коалиционно споразумение с ПП, "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен"/ИТН/ и "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от"/ДБ/ по тема "Национална сигурност".

Той посочи, че е необходимо спешно да бъде спряна ерозията и загубата на способности на въоръжените ни сили.

"Внимателно проучихме програмите на ПП, ИТН и ДБ и с удовлетворение констатирахме, че имаме близо 90 процента съвпадение в анализа на състоянието на въоръжените сили и предлаганите мерки, но да не забравяме, че дяволът се крие в подробностите", заяви Иван Иванов, експерт към БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и бивш заместник-министър на отбраната.

БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е иска да се направи нов стратегически преглед на отбраната, изготвяне на план за развитие на въоръжените сили и план за модернизация, както и приемане на нов закон за отбраната и въоръжените сили и нов закон за резерва.

За БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е хората в отбраната са най-важният приоритет, затова и основната цел е поставянето им в центъра на развитието на въоръжените сили, инвестиране в тях, подобряване на условията на труд, възстановяване на социалните придобивки, посочи Иванов. От партията предлагат основното месечно възнаграждение за най-ниското звание за всяка категория военнослужещи да се определя всяка година, като се увеличава със съответен коефициент. По думите му, вече 11 години базата е 380 лева.

От БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е се обявиха за предприемане на стъпки за финализиране на проекта за нови бойни машини за Сухопътните войски, придобиване на трикординатни радари, многофункционални модулни патрулни кораби за Военноморските сили, модернизация на наличните фрегати с акцент върху въоръжението и радиолокационното оборудване.
След широка дискусия трябва да се предприемат стъпки за изграждане на национална гвардия, каза още Иван Иванов. От левицата акцентираха и върху преодоляването на некомплекта чрез изграждане на ефективна система за привличане, подбор, развитие и задържане на военнослужещи.

Важно е да се възстанови пирамидата на военните звания - 20 процента офицери, 30 процента сержанти и 50 процента войници, посочи още Иван Иванов.
От БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е предлагат още приходите от приватизацията на имоти на МО с отпаднала необходимост да отиват в специален фонд за модернизация на армията.

Нивото на политическа амбиция, към което трябва да се стремим, е да бъдат изградени модерни, професионални, високотехнологични, подготвени въоръжени сили със съвременно въоръжение и бойна техника, с оптимална организационна и функционална структура, ефикасна система на командване и управление, развита военна наука, конкурентна система за обучение и квалификация, каза Теодора Генчовска от "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" /ИТН/ при преговорите за коалиционно споразумение с ПП, "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" и "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" по темата "Национална сигурност".

По отношение на човешкия фактор в отбраната Генчовска акцентира върху необходимостта от промяна на сегашното положение чрез по-добро образование, атрактивност на професията, достойно заплащане, защита на военната експертиза, осигуряване и гарантиране на военното развитие. Целта е да се създаде оптимална по размер, модерна, добре въоръжена и боеспособна армия, посочи експертът.

От ИТН предлагат обсъждането на възможностите за формиране на резерв, който да включва охранителни, ловни, патриотични и други организации, и Генчовска коментира, че предвид предложението на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за формиране на национална гвардия, може да стане добра комбинация и да се положи основата за създаването на такава.

Теодора Генчовска отбеляза, че повечето от приоритетите в дискутираната област съвпадат в програмите на партиите. Тя посочи, че 17 години от членството ни в НАТО сме икономисали значителен ресурс, неинвестирйки в основни оръжейни платформи, достигайки до момента, в който това е довело до проблем в техническите и организационните възможности за отбрана. Като ключови Генчовска определи активизиране на възможностите, произтичащи от членството ни в НАТО, съвместно използване на бази, въоръжения, съвместни формирования, участие в разработки и производство.

Разглеждаме политиката по отбраната и националната сигурност като неотделима част от външната ни политика, каза още Генчовска. Тя акцентира и върху решението за достигане на 2 процента от БВП като разходи за отбрана, от които 20 процента за модернизация. Създаването на фонд за модернизация Генчовска коментира като сходно виждане с предложението на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е.

Разходите за отбрана са разходи преди всичко за ефективна външна политика, заяви тя. Генчовска добави, че е необходим всеобхватен план за модернизация.

Тя акцентира също върху важността на членството ни в НАТО и реализирането на съюзните ни ангажименти. Подчерта също, че силната европейска отбрана е от съществено значение и за Алианса.

Крайно време е в отбранителната система да бъде въведен модерен финансов мениджмънт, който да даде повече права и отговорности на командирите за разходването на средствата, каза още Генчовска.

Сред приоритетите на ИТН в областта на отбрана са също насърчаване на отбранителната ни индустрия чрез привличането на промишлеността и институтите при проекти за модернизация и превъоръжаване.
Необходим е критичен и всеобхватен преглед на нормативната и доктриналната база в областта на отбраната, каза Генчовска.

Като важно тя посочи и патриотичното възпитание, където също видя съвпадение с БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е.

Усилията на всички трябва да са насочени към връщане на обществения дебат по темата за отбраната, каза Теодора Генчовска.

В нашата визия има три основни стълба - хората, структурата на силите и процеса на превъоръжаване, заяви Велизар Шаламанов, експерт от "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от"/ДБ/.

Цветлин Йовчев: Скептичен съм дали идеите по тема "Вътрешна сигурност" ще бъдат реализирани

За нас визията за отбрана е именно в системата на НАТО и ЕС с национални въоръжени сили и отбранителна индустрия от ново поколение, посочи той.

От "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" предлагат още през 2022 г. Народното събрание да приеме всеобхватна програма за превъоръжаване, която наричат "за рекапитализация на армията", с отчитане на стартиралите вече проекти.

Шаламанов обясни, че става въпрос за цялостна програма за десет години, а не за модернизация на парче. Според него бързо трябва да се актуализира Програма 2032 и да се постави на нови основи.

От ДБ предлагат и създаване на инвестиционен фонд за превъоръжаване и трансформация на отбранителната индустрия.

Велизар Шаламанов посочи, че трябва да поддържат бюджет за отбрана от 2 процента от БВП, а вътре 20 процента гарантирано да са за нова техника, а не за ремонт на стара. Той посочи също, че зенитно-ракетните комплекси трябва да бъдат сменени незабавно. Шаламанов акцентира и върху развитието на концепцията за центрове за споделени услуги в целия сектор за сигурност.

Костадин Деянов от "Зелено движение" акцентира върху прилагането на Зелената сделка в отбраната и "позеленяването" на въоръжените сили, накратко "зелена отбрана" - кандидатстване за финансиране на проекти от иновации на жизнената среда тип "пасивни сгради" във военните обекти, консумация на горива и въвеждане на ВЕИ до опазване на околната среда и устойчиво управление на отпадъците.

От ДБ предлагат още да се създаде държавна агенция по гражданска защита на база на опита от 2000 - 2005 г. и ускорено изграждане на интегрирана система за управление в извънредни ситуации, включително гражданско военно планиране и обновяване на системата за спешни повиквания 112 със срок до 2023 г.

Трябва да усъвършенстваме процесите на взимане и изпълнение на решенията с цел изготвяне на реалистични планове за развитие на отбранителните способности и предотвратяване на конфликти на интереси и корупция. Нулева корупция е важна цел, която трябва да преследваме, изтъкна експертът Тодор Тагарев от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" при преговорите за коалиционно споразумение.

Тагарев даде пример с некомплекта във въоръжените сили. Той подкрепи идеята за цялостен преглед на планове и програми, но подчерта, че ако тези планове не са реалистични, е по-добре да не се занимават с това, за да не бъдат написани пожелания, неподкрепени с готовността на държавата и обществото да отделят необходимите ресурси.

Няма как да създадем централна структура, която да държи в себе си всички необходими способности, затова в модерния свят се работи със засилване на механизмите за координация, използване на бюджетните средства за способности за различни задачи, посочи експертът. Според него преди да се пристъпи към структурни промени, трябва да се анализира внимателно защо нещо не работи.

Във връзка с участието на българската отбранителна промишленост, Тагарев коментира, че си представя това участие след определяне на перспективни ниши на специализация на България в области, в които сме силни.

Като важен приоритет за следващото правителство той посочи осигуряването на пълна готовност за приемане на купените вече самолети F-16 и постигане на оперативна способност скоро след идването им - през 2024 или 2025 година.

Четвърти ден на преговори - ще се състави ли коалиционно споразумение

Тагарев изтъкна важността на социалните мерки за хората в отбраната, но също така подчерта, че трябва да се мисли как да бъдат регулирани съотношенията между военнослужещите с различни звания. По думите му, в последните години имаме "доста инфлация" в създаване и повишаване на ранга на различни командвания, "без да имаме един боец повече". Той постави и въпроса какво правим с всички военнослужещи и цивилни, които работят в системата, но са се възползвали от правото си да се пенсионират. Според Тагарев въпросът е свързан и със "запушване" на системата за кариерно развитие, а е и морален.

Тодор Тагарев коментира и необходимостта в МО да се работи в електронен вид, а хартия да се ползва само в редки случаи.

 

Мая Йорданова
2791 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар

2021.11.27 | 00:16

16
Настимир – да. Правителството ще е много морално. Само за последните шест години: чиновник при Костов, депутат на Кунева, отцепник от Реформаторския блок и съпортър на Борисов, кандидат за общински съветник от партията на Лупи, лют протестър против Борисов, ортак на Мая в партията на „мутрите“, отцепник от партията на мутрите, където съзря „задкулисие“, мандатоносител на харвардите Киро и Асен, мераклия за шеф на транспортната комисия… С такъв човек, с такъв главен преговарящ ще е съвсем почтено.

2021.11.27 | 00:16

17
След Румен Гечев, Таско Ерменков, Румен Овчаров, Николай Радулов и Емилия Масларова ще преговаря за новото правителство. Само не знам с „Бентли“-то ли ще дойде или с друго превозно средство. Промяната продължава.

2021.11.26 | 21:15

15
Ще играе тоягата натам отиват нещата

2021.11.26 | 20:46

14
СЛАВИ ТРИФОНОВ МАЙМУНАТА ЩЕ ПРАВИ ВЪОРЪЖЕНИ СИЛИ ХАХАХАХА
и тия...

2021.11.26 | 20:09

13
трябва, трябва ама надали!

2021.11.26 | 18:59

12
До сега всеки месец Кирчо ментата и Ачо Лъжата заедно с диктатора - комунист Румен Радев теглят по половин милиард заем( досега 3.5 млрд) резултата е че нито на лекарите са вдигнали заплатите, нито на учителите, нито на бизнеса са помогнали със средства ...къде отиват тези пари...по сметки на Черепа и Цветан Василев режисьорите, които стоят зад Румен Радев!!!!!

2021.11.26 | 18:59

11
До сега всеки месец Кирчо ментата и Ачо Лъжата заедно с диктатора - комунист Румен Радев теглят по половин милиард заем( досега 3.5 млрд) резултата е че нито на лекарите са вдигнали заплатите, нито на учителите, нито на бизнеса са помогнали със средства ...къде отиват тези пари...по сметки на Черепа и Цветан Василев режисьорите, които стоят зад Румен Радев!!!!!

2021.11.26 | 18:59

10
До сега всеки месец Кирчо ментата и Ачо Лъжата заедно с диктатора - комунист Румен Радев теглят по половин милиард заем( досега 3.5 млрд) резултата е че нито на лекарите са вдигнали заплатите, нито на учителите, нито на бизнеса са помогнали със средства ...къде отиват тези пари...по сметки на Черепа и Цветан Василев режисьорите, които стоят зад Румен Радев!!!!!
И Тъй Нататък

2021.11.26 | 18:08

9
нещо са се объркали."Модерна,добре въоръжена и подготвена" армия може но не и в България особено при мафията от последните седем месеца.
Great

2021.11.26 | 18:01

8
Стига сте декламирали очевидни истини. Но това са ЧАЛГАРИТЕ.
полковник да си

2021.11.26 | 17:48

7
През 2013 г този Иван Иванов, като зам. на Ненчев, подписа за 3 г. над пределната възраст на полк. Любомир Алексиев от ВМА, когото Инспекторатът предложи за уволнение.

Добави коментар

Водещи новини