Министър Белчев участва в заседанието на Съвета „Икономически  и финансови въпроси“ на ЕС

  • 09 ноември 2021 17:52

  • 2094
  • 0
Министър Белчев участва в заседанието на Съвета „Икономически  и финансови въпроси“ на ЕС
© Министерство на финансите

Министърът на финансите Валери БелчевВалери БелчевВалери Иванов Белчев е възпитаник на „Харвард”, от където има Магистърска степен по публична участва в заседанието на Еврогрупата в разширен формат на 8 ноември и в редовното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) днес, на 9 ноември т.г., в Брюксел. През първия ден финансовите министри дискутираха прегледа на икономическото управление в ЕС, напредъка при изграждането на Банковия съюз и създаването на общ предпазен механизъм към Единния фонд за преструктуриране, съобщават от Министерството на финансите.

През втория ден от заседанието европейските икономически и финансови министри обсъдиха въвеждането на реформата "Базел III" в регулаторната рамка на ЕС и бъдещето на икономическото управление в ЕС след кризата с COVID-19. Отново тема на дискусията бяха високите цени на енергийните ресурси и тяхното отражение върху европейските граждани, инфлацията и икономическите показатели. „България подкрепя предложението на ЕК за използване на различни инструменти за намаляване на цените на горивата преди всичко за домакинствата. Българското правителство вече предприе конкретни действия с цел да облекчи и подпомогне индустрията и бизнеса, като използва предложените в пакета на Комисията мерки. В същото време ни е необходим анализ и за отражението на тези високи цени върху цялата икономика“, заяви в своето изказване българският финансов министър. Той подчерта, че високите цени и инфлацията, която пораждат, са сериозно предизвикателство не само за националните икономики, но и за глобалната икономическа система и затова ни е необходим координиран подход.

Съветът обсъди и актуалната ситуация с финансирането на инструмента „Следващо поколение ЕС“, който има за цел да активизира възстановяването на европейската икономика след кризата, предизвикана от  COVID-19. „За нас програмата за възстановяване е важен инструмент и възможност за ускоряване на икономическия растеж. В същото време България настоява да се отчитат локалните специфики при разглеждането на националните планове“, изтъкна министър Белчев в дискусията по темата. България внесе в ЕК своя национален план за възстановяване и развитие на 15 октомври 2021 г.

Министрите дискутираха и правилата в Пакта за стабилност и растеж и реалното им приложение в условията на пандемия. „Сега действащите правила в Пакта за стабилност ни дават необходимата гъвкавост както в ситуацията на санитарна криза, така и при необходимост от извършване на структурни и фискални реформи. Инвеститорите имат нужда от предвидимост и стабилност на публичните финанси и това е от реална полза за икономиката “, заяви българският финансов министър.

Съветът прие заключения, свързани с бъдещето на Европейския семестър в контекста на механизма за възстановяване и растеж.

Финансовият министър: България вече е пълноправен член на всички организации в Групата на Световната банка

Константин Тодоров
2094 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини