Богомил Манчев: Очаква ни трудна зима от финансова гледна точка

  • 16 октомври 2021 20:56

  • 1763
  • 4
Богомил Манчев: Очаква ни трудна зима от финансова гледна точка
© Булфото (архив)

От финансова гледна точка ни очаква трудна зима заради рязкото увеличение на цената на природния газ. Това обясни в „Карай направо” по Нова ТВ председателят на „Булатом” Богомил Манчев.


„Цената на синьото гориво отдавна мина 100% като увеличение. Каквото и да иска да прави „Топлофикация - София” тя е длъжна да направи начисление по някакъв начин”, уточни той.

Относно цената на електроенергията експертът обясни, че тя гравитира между 3 и 4 пъти спрямо средната ставка преди четири месеца. „Увеличението тръгна от началото на месец юли. Правителството каза, че е взело решение да не се изменят цените на гражданите. Индустрията отдавна получава сметките и тя няма какво да направи, освен да ги плати”, каза той.

По думите му огромната част от индустрия, особено малките предприятия, които произвеждат хляб или други хранителни продукти и са част от по-голяма верига заготовки, не могат да оценят с колко да увеличат цената на произвеждането. „Битовите потребители ще видят увеличението на тока в сметките си за месец февруари”, обясни Манчев.

Последното поскъпване на природния газ стана факт през октомври. Според новите предложения на „Булгаргаз” от 1 ноември увеличението трябва да е с 30%. „Това е поредното увеличение и най-вероятно ни чакат още такива”, прогнозира експертът.

Пламен Димитров: Белият хляб може да стигне до 2 лева

Той каза и какво увеличение на сметките могат да очакват абонатите на „Топлофикация - София”. „Ако газът се е увеличил за няколко пъти 150-180%, техните сметки няма да са по-малко от 100% увеличени”, допълни той.

Манчев заяви, че цените на газа ще се върнат. Базирайки се на анализатори, обясни, че това ще се случи през октомври следващата година. Експертът смята, че свободният пазар на електроенергия не е грешка.

Манчев завърши с това, че не е оптимист за потребителите. Препоръча въоръжаване с търпение, че този период ще отмине. „Надявам се, че следващото Народно събрание и постоянното правителство ще вземат разумни мерки”, допълни той.

 

Валери Зайцев
1763 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Стоян

2021.10.17 | 07:18

4
Гарантирано от управлението на Мунчо.
Попарата на ГЕРБ да сърбаме пак

2021.10.17 | 00:50

3
С политици като Бойко домашния любимец на Меркел какво друго да очакваме.

2021.10.17 | 00:41

2
Жан Виденов одобрява това!

2021.10.16 | 21:16

1
Спинозни и ковитясали в маратон за финалната лента парламент се опитват да ни го.... ДА, ама не! Този път НИЕ ЩЕ ИМ ГО ЗАБОДЕМ!

Добави коментар

Водещи новини