Валери Белчев: Не бихме искали да замразяваме минималната работна заплата

  • 07 ноември 2021 18:12

  • 1959
  • 4
Валери Белчев: Не бихме искали да замразяваме минималната работна заплата
© Булфото

В никакъв случай не бихме искали да замразяваме минималната работна заплата. Това заяви служебният финансов министър Валери БелчевВалери БелчевВалери Иванов Белчев е възпитаник на „Харвард”, от където има Магистърска степен по публична в студиото на “Бизнес.БГ“. Повод за неговото изказване е скандалът между синдикатите и работодателите от последната седмица, свързан с определянето на минималната работна заплата.

Белчев се въздържа от коментар относно искането на синдикатите, които настояват за 760 лв. минимална заплата. Той допълни, че не трябва да се стига дотам, че фирмите да не са в състояние да плащат заплатите и поясни, че това е въпрос на един много тънък баланс, който ще се постигне след аргументирани преговори с работодателите, синдикатите, съобразявайки се с възможностите на националната икономика.

"Критиките и полемиките към бюджета имат по-скоро политически характер" - така министърът отговори на въпроса "кой е най-големият пропуск на бюджета в момента" и допълни, че той се изпълнява нормално, по думите му приходните агенции работят добре и няма изненади.

По отношение на недоволството на бизнеса, синдикатите, ресторантьорите и туроператорите, Белчев заяви, че протестите не са свързани задължително със структурата на бюджета.

"Нека не забавяме, че преживяхме и продължаваме да живеем в една извънредна ситуация, имаме изключително тежка здравна криза. Случиха се и динамики в сферата на енергетиката, цените много пораснаха. Актуализация беше направена, за да не се счупи макрорамката. Не можем да си позволим да харчим нещо, което нямаме. В същото време най-важните неща да са осигурени - например, ваксините, кислородът за болните", коментира служебният министър на финансите Валери БелчевВалери БелчевВалери Иванов Белчев е възпитаник на „Харвард”, от където има Магистърска степен по публична.

Белчев допълни, че допълнителна актуализация на бюджета до края на годината не е необходима. По думите му "нещата не са толкова зле в икономически план, всъщност дори ние ще маркираме ръст тази година". Прогнозите на финансовото министерство са догодина да бъде маркиран по-голям ръст.

Ето с колко процента трябва да расте минималната заплата на година, за да няма "работещи бедни"

Служебният министър отказа да коментира бюджетната рамка за следващата година с аргумента, че за да бъде внесен бюджет, трябва да има парламент. Той допълни, че в момента "няма правен субект, който да може да обработи този бюджет".

"В момента правим симулации на различни политики, които можем да интегрираме вътре, но ще ги комуникираме тогава, когато му дойде времето, когато сме убедени, че има яснота в политически план", заяви Валери БелчевВалери БелчевВалери Иванов Белчев е възпитаник на „Харвард”, от където има Магистърска степен по публична.

Теодора Александрова
1959 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ИСТИНАТА

2021.11.08 | 06:56

4
След като НЕ ИСКАТЕ, направете така, че депутатската ЗАПЛАТА да НЕ е ТРИ пъти СРЕДНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА в страната, а да НЕ бъде ПО-ВИСОКА от ТРИ пъти МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА и ВСИЧКО ще се ОПРАВИ, ВЯРВАЙТЕ НИ!!!
????

2021.11.07 | 21:56

3
Коментари ДВА, а ДРУГИТЕ КЪДЕ са? КОЙ ги ПОЧИСТИ и ЗАЩО????
Замразяващите

2021.11.07 | 21:27

2
Замразяващите бе кавали. Хората продължават да се изнасят
Баш майстора

2021.11.07 | 21:23

1
Разбира се че работите за фълшифиране на изборите ...сигурно ще успеите нали Черепа ви плати сметката за машините за шзборите и следващата седмица цялата страна ще играе на тука има тука нема ..

Добави коментар

Водещи новини