Асен Личев се срещна с новия посланик на Кралство Дания в България

  • 09 ноември 2021 16:15

  • 2051
  • 0
Асен Личев се срещна с новия посланик на Кралство Дания в България
© МОСВ

Министърът на околната среда и водите Асен ЛичевАсен ЛичевАсен Личев е роден през 1952 г. в София. Магистър е по хидрогеология и инженерна геология. В се срещна с новоназначения посланик на Кралство Дания в България Йес Брогорд Нилсен, съобщиха от министерството.

В отговор на интереса на датската страна министър Личев е представил проектите на МОСВ, включени в Плана за възстановяване и устойчивост на България, с уговорката, че те все още са в процес на консултации с Европейската комисия. Тези проекти са "Интегриране на екосистемния подход и прилагане на решения, базирани на природата в опазването на защитените зони от мрежата "Натура 2000" и "Възстановяване на ключови за климата екосистеми в изпълнение на Стратегията на биологично разнообразие на ЕС и целите на Европейския зелен пакт" от частта "Биоразнообразие" на стълб "Зелена България", уточняват от министерството.

Министър Личев е подчертал още, че България, заедно с европейските си партньори, работи усилено през последните месеци, за да осигури подходящата рамка за трансформация, като предложената широкомащабна финансова подкрепа за инвестиции и реформи е изключителна възможност за устойчиво икономическо развитие, фокусирайки се върху зеления преход, кръговата икономика и цифровизацията. Той е откроил, че реализирането на Плана ще помогне на България да стане по-устойчива, което е важен отговор както на икономическата криза, така и на предизвикателствата на 21 век.

Министър Личев предложи хижа "Саръгьол" за обект на културното наследство

Н. Пр. Нилсен е представил накратко постиженията на страната си в областта на опазването на околната среда, като се спрял по-конкретно на управлението на водите и отпадъците. Той е направил предложение за по-тясно сътрудничество в тези сфери, като отправил покана, при интерес българска делегация да посети демонстрационни центрове, в които може да се запознае с прилаганите в Дания високи технологии в двете области. Министър Личев е приел отправеното предложение.

Срещата е завършила с изразяване на увереност, че отношенията между двете страни ще продължат да се развиват в дух на приятелство и конструктивност.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2051 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини