Асен Личев утвърди нови правила за разглеждане на заявления за трансграничен превоз на отпадъци

  • 02 декември 2021 16:19

  • 431
  • 0
Асен Личев утвърди нови правила за разглеждане на заявления за трансграничен превоз на отпадъци
© Булфото (архив)

Министърът на околната среда и водите в служебното правителство Асен ЛичевАсен ЛичевАсен Личев е роден през 1952 г. в София. Магистър е по хидрогеология и инженерна геология. В утвърди нови Вътрешни правила за реда и начина за процедиране по постъпили заявления по нотификации за превоз на отпадъци за и от България в рамките на държавите членки на ЕС и за внос, износ и транзит на отпадъците от и към трети страни. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Правилата целят да се преодолее забавянето по издаване на съгласия или повдигане на възражения по нотификации за трансграничен превоз на отпадъци, допуснато с въведена през юли 2020 г. административно утежнена процедура и довело до невъзможност да бъдат спазени сроковете относно превозите на отпадъци, регламентирани в Регламент (ЕО) 1013/2006 и Закона за управление на отпадъците.

С новите правила ще отпадне досегашната практика за провеждане на заседания на комисия, което допълнително е забавяло разглеждането на документите и издаването на решенията, посочиха от МОСВ.

Процедурата ще се осъществява в оперативен порядък по електронна поща от дирекция "Управление на отпадъците и опазване на почвите", дирекция "Правна" и дирекция "Национален координационен център" и ще завършва с доклад с препоръки към ресорния заместник-министър за предоставяне на съгласие или повдигане на възражение в съответствие с европейския регламент, уточниха още от пресцентъра.

Екоминистърът: В бюджета за 2022 г. е предвидено 20% увеличение на заплатите на служителите на националните паркове

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
431 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини