Президентът: Запазването на културната и езикова самобитност на българската общност в Молдова допринася за приятелските връзки с България

  • 29 октомври 2021 16:21

  • 401
  • 4
Президентът: Запазването на културната и езикова самобитност на българската общност в Молдова допринася за приятелските връзки с България
© Булфото (архив)

По повод Деня на бесарабските българи – 29 октомври, президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на поздрави гражданите на Република Молдова от български етнически произход, съобщиха от президентския прессекретариат.

Българската общност в Молдова, съхранила своя български дух, бит, език и култура вече 200 години, винаги е била естествен мост на приятелство между нашите две страни, посочва държавният глава в поздравителен адрес. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на подчертава, че запазването на културната и езикова самобитност на общността в рамките на единна, европейска и просперираща Молдова ще продължи да допринася и занапред за развитието на приятелските връзки между България и Молдова.

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на заявява, че страната ни продължава да разчита на молдовските държавни институции за трансформирането на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“, което ще гарантира достъп до висококачествено и съобразено с европейските практики образование за всички молдовски граждани, включително и за бесарабските българи от съседна Украйна.

По повод празника вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , пожелава на бесарабските българи с достойнство да носят българския дух. В поздравителен адрес до председателя на район Тараклия тя подчертава славната 200-годишнина от издаването на Инструкцията към управлението на българските преселници, написана от ген. Иван Инзов, и признателността към него на бесарабските българи от Тараклия.

Йотова разговаря с представители на дружеството на бесарабските и таврийските българи в България

Последвайте канала на

Константин Тодоров
401 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Инпийчмънт

2021.10.30 | 09:46

4
Така говореше Тодор Живков едно време - демагогия, изпразнени фрази, нищо казване ......с една дума словоблудство

2021.10.29 | 17:01

2
ДРУГАРЮ пРЕЗИДЕНТ! АКО ВСИЧКИТЕ ВИ РЕЧИ КАСАЕЩИ ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА, ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА, ПОЧТЕННОСТА В ПОЛИТИКАТА И МОРАЛА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ СА ВАШЕ ДЪЛБОКО ОСЪЗНАТО РАЗБИРАНЕ И ЧУВСТВО А НЕ ПРАЗНИ И ГОЛИ ПРИКАЗКИ И ДЕМАГОГИЯ ЗА ПРОСТОЛЮДИЕТО - ТО ДРУГАРЮ пРЕЗИДЕНТ, МОЛЯ ДА ОТГОВОРИТЕ НА ЕДИН ПРОСТ ВЪПРОС - КОГА СМЯТАТЕ ДА СИ ПОДАДЕТЕ ОСТАВКАТА? ДНЕС ИЛИ АКО ВИ ТРЯБВА МАЛКО ВРЕМЕ ДА СИ СЪБЕРЕТЕ БАГАЖА ОТ Д.О.Н.Д.У.К.О.В 2 И ВИЛА К.А.Л.И.Н.А ТО ПОНЕ УТРЕ СЛЕД ЗАКУСКА. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ДРУГАРЮ пРЕЗИДЕНТ ЩЕ СЧИТАМЕ, ЧЕ СТЕ ЖАЛЪК СЛОВОБЛУДЕЦ, ДЕМАГОГ, МАЛОДУШЕН ЛЪЖЕЦ И МОШЕННИК.

2021.10.29 | 17:01

3
МАЛОДУШЕН СТРАХЛИВЕЦ. АКО ИМАШЕ ПОНЕ ГРАМ ВОЙНСКА ЧЕСТ И ДОСТОЙНСТВО ДО СЕГА ДА СИ БЕШЕ ПОДАЛ ЧЕСТНО И ПОЧТЕННО ОСТАВКАТА.

2021.10.29 | 17:01

1
ДЪЛБОКО ОСЪЗНАТО РАЗБИРАНЕ И ЧУВСТВО А НЕ ПРАЗНИ И ГОЛИ ПРИКАЗКИ И ДЕМАГОГИЯ ЗА ПРОСТОЛЮДИЕТО - ТО ДРУГАРЮ пРЕЗИДЕНТ, МОЛЯ ДА ОТГОВОРИТЕ НА ЕДИН ПРОСТ ВЪПРОС - КОГА СМЯТАТЕ ДА СИ ПОДАДЕТЕ ОСТАВКАТА? ДНЕС ИЛИ АКО ВИ ТРЯБВА МАЛКО ВРЕМЕ ДА СИ СЪБЕРЕТЕ БАГАЖА ОТ Д.О.Н.Д.У.К.О.В 2 И ВИЛА К.А.Л.И.Н.А ТО ПОНЕ УТРЕ СЛЕД ЗАКУСКА. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ДРУГАРЮ пРЕЗИДЕНТ ЩЕ СЧИТАМЕ, ЧЕ СТЕ ЖАЛЪК СЛОВОБЛУДЕЦ, ДЕМАГОГ, МАЛОДУШЕН ЛЪЖЕЦ И МОШЕННИК.

Добави коментар

Водещи новини