Радев: Има напрежение след зеления сертификат, но другата алтернатива е затваряне

  • 28 октомври 2021 13:09

  • 4071
  • 35
© Президентство, пресцентър

Ако сега затворим с локдаун и така решим проблема с увеличаващия се брой случаи на Ковид у нас, след няколко месеца пак ще влезем в локдаун. Има напрежение след въвеждането на зеления сертификат, но другата алтернатива е затваряне. Това коментира президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на при среща със студенти по медицина в Пловдив.

По думите му трябва да се търси баланс между опазването на здравето, лечението на болните и функционирането на държавата.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на критикува начина на въвеждане на мерките, но подкрепи по същество решението на служебното правителство.

Кацаров даде Борисов на прокуратурата заради твърдение за ваксини с изтекъл срок

Пред студентите Радев коментира, че внедряването на съвременни технологии в системата на българското здравеопазване, ранната диагностика, профилактиката и достъпната медицинска помощ с цел намаляване на високата смъртност и с максимален обхват на населението са сред основните принципи, на базата на които служебното правителство преработи националния План за възстановяване и устойчивост.

"Една от целите е да се инвестира основно в човешкия капитал с фокус върху образование и здравеопазване и да се създадат възможности на младите хора да разгръщат своите способности България", каза той.

Държавният глава им представи акценти от Плана за възстановяване и устойчивост, свързани с проекти в сферата на подобряването на здравната система у нас.

 Снимка: Президентство

„Здравеопазването е ключов фактор, без който не може да се развива нито една друга обществена област, а кризата с Covid-19 ни подтикна да преосмислим отново значението на нашето здраве и на медицинската професия“, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. По думите му, ситуацията от последната година и половина ще доведе до ускоряване на процеса на промяна на модела на българското здравеопазване и, независимо в каква посока се върви, страната ни няма как да постигне „амбициозни цели без ефективно и иновативно здравеопазване, насочено към бъдещето и с фокус върху младите хора и тяхната реализация в България“, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

 Снимка: Президентство

Президентът отбеляза, че трансформацията на здравния модел изисква значителни средства, затова и Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ) е важен инструмент. „Убеден съм, че планът ще даде мощен тласък  на процеса на трансформация на модела на здравеопазване“, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, като допълни, че документът е бил преработен от служебното правителство и на базата на заложените принципи и цели са били предвидени редица нови проекти в сферата на здравеопазването.

Всеки български гражданин, независимо дали живее в малък град, или в голямо населено място, трябва да има достъп до бърза медицинска помощ, до високотехнологично лечение от квалифицирани специалисти и фармацевтична грижа, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и допълни, че затова в ПВУ е предвиден проект за спешна помощ по въздуха (HEMS) и създаване и оборудване на регионални центрове, където стабилизираните пациенти да получат адекватна грижа, за да се предотврати инвалидизация. В плана е предвидена и информационно-комуникационна платформа от ново поколение за Спешната помощ, чрез която по най-добрия начин да се координират медицинските дейности.

Друг важен проект със силен демографски ефект, касаещ връщането на държавата при хората, които нямат достъп до медицинска грижа, е проектът за изграждане и оборудване на 390 амбулатории за доболнична помощ в цялата страна, включително в най-отдалечените райони и в малките населени места, посочи Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. В тези амбулатории ще има оборудване и апаратура за дистанционна диагностика, осъществявана в регионалните центрове. Така ще се обхванат социалнозначимите заболявания, при които има висок риск от смъртност, и ще се направи решителна крачка за обработка и анализ на огромен по обем данни с цел  профилактика и лечение. Това може да послужи за обхващане в единен дигитален център на реалния здравен статус на българите, като можем да започнем от децата, заяви президентът и допълни, че това ще допринесе и за по-ефективно планиране и разпределение на средствата в здравеопазването. В плана се предвижда и Национален център за лъчелечение с протонна терапия с фокус върху лечението на деца.

В отговор на въпроси на студенти президентът заяви, че силно ограниченият достъп до места за специализация е причината голяма част от младите лекари да напускат България. „Служебното правителство предприе промени в две наредби, така че да се разшири обхватът на местата за специализация, да се увеличи броят възможни специализации и освен това решенията да се взимат два пъти в годината, да бъде по-гъвкава системата“, заяви президентът. Той посочи, че друг сериозен проблем е стартовото заплащане на младите медици.

По думите на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, моделът в здравеопазването е довел до уродлива диспропорция между заплащането на начинаещ лекар и шеф на болница, като разликата в заплатите може да достигне до 100 пъти. „Не казвам, че директорите на болници не заслужават своите заплати - те са висококвалифицирани специалисти и на плещите им тежи огромна отговорност, но това съотношение действа изключително демотивиращо“, посочи президентът. Той посочи, че трябва да се положат и целенасочени усилия младите медици да бъдат стимулирани да се реализират във всички населени места. „Имаме концентрация на младите специалисти в големите градове, а това не е нормално и е част от демографския проблем“, заяви президентът и посочи, че изграждането на 390-те амбулатории, предвидени в ПВУ, дава възможност да се промен

Борислава Бибиновска
4071 35

Свързани новини

Коментари 35

Добави коментар
Умник Гюро

2021.10.28 | 17:56

35
Няма изолиран ковид вирус по света, ваксините съдържат шипен протеин и убиват, докторите в болниците лекуват с отровното лекарство Рендесивир, умрелите от всякакви болести се обявяват за ковид-умрели без аутопсия, болниците по света са пълни с двойно и тройно ваксинирани болни. А предателите от правителството затварят в гета здравите хора, които имат природен имунитет и не им пука за лъжата ковид.
Кирил Петков

2021.10.28 | 16:19

34
Радев, глупако, казах ти да наложиш локдаун още преди две седмици, защо не слушаш какво ти казвам?!?

2021.10.28 | 14:00

23
В Пик пише, че пожарът на Радев е с ковид. Ако е така, Радев няма ли карантина като контактен и защо ходи да заразява студентите!?

2021.10.28 | 15:47

33
ти верваш на пик? наздраве.

2021.10.28 | 14:01

24
Не пожарът, а Пиарът

2021.10.28 | 15:03

32
Фашист!И трол си сложил тука и номерата следят.
Джипко Бибитков

2021.10.28 | 13:30

11
НЕКА, КОЙТО ПОДКРЕПЯ ГРОБ, ДА НАПИШЕ, С КАКВО Е СТАНАЛ ПО-ДОБЪР ЖИВОТА МУ ПРЕЗ ТЕЗИ 12 ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ НА ГРОБ!

2021.10.28 | 15:02

31
Да затова ни Радев ни ГРОБ

2021.10.28 | 14:32

28
Шкавчето ми е пълно до горе, нещасник, а ти ми яж хуя, копеуе бедно!!

2021.10.28 | 13:49

19
Идиотът под наем пак си дъвче памперса и вони на материала от него

2021.10.28 | 14:53

30
Малее, Аз ако бях на мястото на студентите нямаше да отида на срещата с този бoклyк. Още повече и да се снимам с него. Голям си наглeц ве Радко. Къде се буташ между младите и интелигентни хора. Ходи да дpънкаш простoтии в някой пенсионерски клуб ве лaйнap дoлeн.
Идиотът се е развързал

2021.10.28 | 14:44

29
Мислителницата ти е пълна с материал от санитаря след проктологичните му действия спрямо задника ти ,неграмотно шизи,правено край магистралата
Джипко Бибитков

2021.10.28 | 14:16

27
МАЙ ВСЕКИ СИ МИСЛИ САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗА СОБСТВЕНИЯ ГЪЗ
Уффф

2021.10.28 | 14:07

26
И ти си като оня твоя приятел Боци!!!!

2021.10.28 | 14:01

25
За твоето затваряне няма алтернатива, злобен и подъл човече. Срам за нашия народ да има такова чудовище за президент.

Добави коментар

Водещи новини