Европейският съвет завърши без ангажимент за конкретна помощ за кризата с тока

  • 22 октомври 2021 17:48

  • 637
  • 0
Европейският съвет завърши без ангажимент за конкретна помощ за кризата с тока
© Getty Images/Guliver

Зелената сделка е красива, тя е необходима, трябва да се стремим към зелената енергия, но при сегашното равнище на технологиите не можем да говорим за стабилност и независимост без базови мощности като тези на въглища или АЕЦ. Това подчерта президентът Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на пред журналисти в Брюксел, където взе участие в Европейския съвет.

Една от основните теми на Съвета е шоковото поскъпване на тока и последиците за икономиките на общността.

ЕС категорично не се ангажира с финансова и конкретна помощ в тази ситуация – изцяло отговорността се прехвърля в държавите членки и техните финансови възможности, отбеляза Радев. Той съобщи, че е било отхвърлено неговото предложение за временно намаляване на цените на парниковите квоти, което е важно за държавите с голям дял на въглищата в енергийния микс. Все пак е било прието до средата на ноември да се извърши проверка на пазарите на еленергия и газ и системата за търговия с емисии, за да се установи дали има спекула. По думите му сериозна съпротива е срещнало предложението му за анализ за връзката между цените и пакета "Готови за цел 55".

Докато не намерим решения как енергията от ВЕИ да я съхраняваме, а такова в момента няма устойчиво, ние не можем да задраскаме нашите базови мощности. Когато говорим за стратегическа автономност, това е енергията от АЕЦ и въглищата. Решенията за неглижиране на този вид енергия са доста прибързани в тази обстановка, категоричен беше Радев.

Очакването му в тази посока е през ноември ЕК да обяви и газовите и ядрени мощности за екологични, като това решение може да подкрепи енергийните системи на държави като България.

Европейските лидери приеха заключения за високите цени на енергията

Държавният глава уточни, че е провел пет разговора с германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, като темата е била една – Северна Македония. Тя е приела за своя кауза България да отвори вратата към Северна Македония за европейска интеграция още до края на годината. Решаващият съвет ще е през декември – аз имам ясни аргументи по темата, каза президентът.

Като "много деликатна" той определи темата с отношенията между Брюксел и Варшава, след като полски съд отсъди, че конституцията на страната е над законодателството на ЕС – и то на фона на критики, че управляващите в страната нарушават върховенството на закона.

Радев се обяви за решаване на казуса с диалог, политическа воля и правни аргументи, идващи от Съда на ЕС: "Ако добавим фискален инструмент, ако въздействаме на тези страни чрез неприемане на техните планове за възстановяване, това ще взриви крехкото съгласие".

Москва: Новият план на НАТО за Русия показва, че бяхме прави да прекъснем отношенията

Отново диалог, но с Русия е нужен заради глобалните процеси, чиито ефекти виждаме даже в Босна и Херцеговина със заявката за отделяне на Република Сръбска: "От противопоставяне и ескалация нямаме интерес".

Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на подчерта, че е поискал оперативен план от ЕС за конкретни действия, ако миграционният натиск към България – страната с най-голяма външна сухопътна граница на ЕС, се засили рязко.

Константин Тодоров
637 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини