Европейските лидери приеха заключения за високите цени на енергията

  • 22 октомври 2021 06:27

  • 995
  • 0
Европейските лидери приеха заключения за високите цени на енергията
© Getty Images/Guliver

Европейските лидери приеха заключения относно високите цените на енергията, съобщава БНР. Проблемите с покачването на стойността ѝ беше една от основните теми на срещата на върха на ЕС. 

В приетите заключения лидерите призовават Европейската комисия и страните членки незабавно да използват всички налични инструменти в краткосрочен план. Целта е да бъдат облекчени най-уязвимите потребители и фирми от скока на цените на енергията, като се отчитат спецификите в различните държави. 

Фон дер Лайен: Страните от ЕС да премахнат данъците върху енергията

Ръководителите отправят апел за бързо обмисляне на  средносрочни и дългосрочни мерки, които да доведат до достъпни цени, да повишат устойчивостта на енергийната система на ЕС и на общия енергиен пазар, да дадат сигурност на доставките и да са в подкрепа на прехода към климатичен неутралитет. Също така те призовават Еврокомисията да проучи функционирането на енергийния и газов пазар, както и системата за търговия с емисии, след което да даде оценка дали някои търговски практики не се нуждаят от допълнителни регулации. 

Лидерите не приеха заключения от дебата за върховенството на закона. Неформални заключения прие председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. В тях се изразява убеждението, че  върховенството на закона и независимостта на съдебната система са фундаментални и се подчертава, че правните и институционални инструменти вече са задействани или все още биха могли да се задействат. Името на Полша обаче не се споменава. 

Бизнес и синдикати искат спешни действия за компенсиране на високите цени на тока

Днес европейските лидери ще разискват въпросите за миграцията и дигиталната трансформация.

Последвайте канала на

Весела Найденова
995 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини