"Демократична България" предлага стратегия за задържане на цените на тока

  • 19 октомври 2021 19:46

  • 402
  • 3
"Демократична България" предлага стратегия за задържане на цените на тока
©

Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ се обяви за запазване на цените на електрическата енергия за домакинствата до юли, като в същото време предлага предвиждане на компенсации и защитени цени за бизнеса. Това се казва в становище на обединението по енергийната криза.

Коалицията поиска и оставката на изпълнителния директор на „Булгартгаз“ Николай ПавловНиколай Павлов Николай Павлов е служебен министър на енергетиката в кабинета на Огнян Герджиков. Роден е, поради съмнение за умишлен отказ на държавната компания да купува по-евтиния азерски газ.

„Булгаргаз“ отказва да купува азерски газ в пълните му обеми с различни, но постоянни оправдания, с което допринася за покачването на цената на тока. Евтиният азерски газ, от който България се лишава доброволно, вече надхвърля 700 куб. м. и то при условие, че той е над 5 пъти по-евтин от руския. В същото време „Булгаргаз“ няма пари да плати внасяния газ и заплашва столичната „Топлофикация“, че ще спре да ѝ подава суровината“, се казва в позицията.

Според „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ цените на тока от 1 януари до 1 юли 2020 г. трябва да останат непроменени. Изчисленията показват, че натрупаният финансов ресурс е достатъчен за запазване на настоящите цени, които са механизъм, който ще преотврати критичното за хората нарастване на цените на електроенергията. В същото време тези цени могат да запазят финансовата стабилност на енергийния сектор.

„Най-важната ни задача в настъпващия есенно-зимен сезон е да защитим всички домакинства, немалка част от които и в момента изпитват трудност за покриване на разхода за електроенергия. Това лесно може да стане с правилно управление на финансовите резерви в системата на енергетиката в полза на обществения интерес“, се казва в експертното становище.

Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ критикува и правителството за липсата на промяна в ръководството на държавните енергийни дружества. Тези ръководства са назначени от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, а вече втори състав на служебното правителство не прави промени, въпреки че отговорността за провала на реформите в енергетиката е и тяхна.

Обединението настоява и за спешни мерки за оздравяване на пазарната среда и правила за търговия на енергийната борса, както и отпадане на доминиращото пазарно положение на Българска независима енергийна борса на свободния пазар. „Всички пазарни участници – потребители, производители, търговци трябва да получат възможността да търгуват свободно, в конкуренция, дългосрочно, в рамките на общоприетите европейски правила на енергийния паз“, се казва в становището.

Цялото становище може да прочетете тук.

 

Novini.bg
402 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Viktoria

2021.10.20 | 16:29

3
тези пък и те, предложения за цените на тока правят ... популистки изказвания от потъващ кораб
Ще спасим България само

2021.10.19 | 20:36

2
Само с масивен ВОТ за ГЕРБ!
Слави

2021.10.19 | 20:28

1
Ще минем и без тях в парламента! Това може да помогне на България!

Добави коментар

Водещи новини