Онлайн преброяване: Пеканов уверява, че данните ни са защитени

  • 13 септември 2021 15:23

  • 630
  • 4
Онлайн преброяване: Пеканов уверява, че данните ни са защитени
© Bulgaria on air

Не трябва да има притеснения за защитата на личните данни на хората, които ще "се преброят" онлайн. Това увери в предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria on air вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Коментарът му идва след провала със старта на кампанията за преброяването на населението в България след хакерска атака.

"Говорим с експертите последните дни, че данните на гражданите са абсолютно защитени. Сривът наистина беше резултат от атаки към сървърите, но именно това е системата за защита, която блокира това да се случва, тоест да няма проникване в системата. Системата работи от два дни, според мен, постоянно и чудесно. Аз следя статистиките, започваме вече да стигаме темпа, който ние искаме, на всеки 6 часа да проверяваме как се движат числата. Апелирам хората да се преброят онлайн, много е важно. Защо е важно? Тази информация ще ни помогне за много неща, за много бъдещи решения, политики, стратегии, които взимаме. Буквално, дори темата за районирането стъпва на тези данни. Това е единствената пълна картина, която можем да получим за страната ни", обясни Пеканов. 

Той коментира и друга важна тема - за предаването на Плана за възстановяване. 

"Не бих казал, че в който и да е момент е имало ясен план, че Планът за възстановяване ще бъде подаден в рамките на служебния кабинет. Нашият план беше да имаме готов План в рамките на служебния кабинет“, каза Пеканов.

Експерт: Не мисля, че системата за онлайн преброяване е била хакната

Той обясни, че политическата нестабилност влие на финализирането на процедурата за подаване на Плана в Брюксел. По думите му има още неща за изчистване.

Вицепремиерът признава, че забавянето е лошо.

Пеканов припомни, че още в средата на юни е бил представен Планът.

„Срещнах се с голяма част от парламентарно представените партии, изслушах ги. След което миналата седмица имахме изслушване в Комисията по европейски въпроси, където са представени всички парламентарни групи. Политическите партии са тези, които ще го реализират в следващите години. Планът за възстановяване и устойчивост залага приоритети и реформи, които ще се случват следващите 5-6 години. Трябва да има яснота, че ще има приемственост. Сега, за съжаление, не се реализира редовен кабинет, но в някакъв момент се надяваме да имаме стабилен кабинет и той ще трябва да продължи нещата, които са заложени тук”, коментира той.

Атанас Пеканов: Планът за възстановяване и устойчивост може би няма да може да изчака редовен кабинет

„Най-важното нещо е в обозримо бъдеще проектите да започнат, защото проектите, зададени в Плана, имат един цикъл на живот от 5 години, те трябва да се реализират. Тоест, трябва да започнат проектите. Парите ще дойдат в някакъв момент, но е важно самото реализиране. Проектите да започнат, за да може те да се изпълнят в това време. Проблемът е чисто и просто да намерим баланс в това, колко грантове и колко финансови инструменти да има в тази програма за икономическа трансформация, както знаете, още със стъпване в длъжност Министерство на икономиката доста активно започна да се занимава с този компонент”, посочи също Пеканов.

Още по темата - вижте и това видео:

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
630 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
баба гицка

2021.09.13 | 15:27

1
глупости - скъсаха се да пробиват системата ви точно заради данните в нея - стига с тези плитки лъжи
Mitaka

2021.09.13 | 15:39

2
Тоя пубертет, кой го взема на сериозно
Анонимен

2021.09.13 | 18:13

3
Този не разбра че никой не се интересува какво щял бил да каже!
Анонимен

2021.09.13 | 18:50

4
На Радев хората защо не се уговорят да лъжат еднакво???

Добави коментар

Водещи новини