Откриха кампанията "Преброяване 2021", вицепремиерът Пеканов и шефът на НСИ с призив

  • 07 септември 2021 10:00

  • 43294
  • 2
© Novini.bg

Днес стартира кампанията "Преброяване 2021". Участието на всяко едно семейство, на всеки един български гражданин в преброяването има значение. Националното преброяване е важно, само то ще ни даде пълната картина на страната. Това каза на пресконференция откриват официално "Преброяване 2021"  в Гранитна зала на Министерския съвет заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов Атанас Пеканов Атанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,. В пресконференцията участват още председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски заместник-председателят на НСИ Диана Янчева и Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална политика", предаде репортер на Novini.bg.

Вярвам, че само ако знаем всичко за страната ни, можем да търсим правилните политики, работещите и ефективни стратегии. Всеки един трябва да участва в преброяването, трябва да имаме ясната картина какво се случва в цялата страна, а не само в големите градове. С преброяването ще знаем как живее всяко едно домакинство във всяко едно населено място. За да вземаме правилните решения, те не трябва да са концентрирани само в столицата, а във всички населени места, заяви Пеканов, като призова българските граждани да се включат в електронното преброяване на адрес census2021.bg. Вицепремиерът призова още всеки, който има възможност, да помогне на по-възрастните си роднини и познати или на такива, които не могат да боравят достатъчно добре с електронни устройства, да се преброят онлайн.

За нас това един доста емоционален ден, посочи председателят на националния статистически институт Сергей Цветарски. Преброяването е една кампания, която се случва веднъж на 10 години. Всички колеги положиха огромен труд през последните три години, за да стигнем дотук. Днес в 00.00 часа започна Първата регистрация беше осъществен още в първата минута и до 7 часа тази сутрин в електронното преброяване се включиха 3571 души, като 1503 от тях са в град София. Доста активни са и във Варна, Бургас и Пловдив. Очакваме голям интерес със започване на деня, който да продължи до 17 септември, когато приключва електронното преброяване, заяви Цветарски.

От 17 септември до 3 октомври всяко жилище ще бъде посетено от нашите служители, за да удостоверят електронното преброяване, да преброят гражданите, които не са се преброили електронно и да установят допълнителните характеристики на сградите, обяви шефът на НСИ.

Информацията, която хората попълват, ще ни позволи да направим една добра снимка на България, да нарисуваме портрета на средния българин, добави Цветарски.

Той също призова българските граждани да се преброят електронно, като отбеляза, че електронното преброяване е по-лесно, по-бързо и достатъчно сигурно, като се избягва и риска от заразяване с COVID-19. Надяваме се около 70% от населението да се преброи електронно, отбеляза Сергей Цветарски.

Започна 18-ото преброяване на населението у нас

Осигурили сме максимален капацитет, за да могат много на брой хора да се самопреброяват едновременно, увери председателят на НСИ.

Хората не бива да се притесняват за личните данни, които събираме. Ние не се интересуваме от конкретния индивид и неговите данни, а от общата картина. Гарантирано е по закон, че тази информация няма да бъде разкрита, заяви Цветарски.

Цялата информация се пази в пълна конфиденциалност и се ползва единствено за целите на преброяването, подчерта и вицепремиерът Атанас Пеканов Атанас Пеканов Атанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.

Сергей Цветарски уточни, че пребриоителите са около 27 000 души. Това е една цяла армия, която ние обучихме. Те трябва да могат да се справят с всякакви различни ситуации, каза шефът на НСИ.

В 0.00 часа на 7 септември започва 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд. Най-голямото статистическо изследване се провежда веднъж на 10 години. През 2021 г. преброяване се прави във всички държави членки на Европейския съюз. Преброяването ще събере и предостави качествена и съпоставима информация за броя, демографската структура и социално-икономическите характеристики на населението, от една страна, а от друга - за характеристиките на сградния фонд и за жилищните условия на домакинствата в страната.

Данните от преброяването се използват в процеса на вземане на решения и при разпределяне на финансиране в различни области като образование, здравеопазване, социална защита и други. Те са в основата на разработването на национални и регионални политики, което превръща преброяването в общонационална задача.

От полунощ на 6 срещу 7 септември до 24.00 часа на 17 септември е електронното преброяване. Всеки човек, живеещ на територията на страната, ще може да преброи себе си и семейството си, като попълни онлайн преброителната карта. От 18 септември до 3 октомври преброители ще посещават домовете и ще преброят само тези, които не са го направили сами през интернет.

Първото преброяване на населението в Княжество България е 1 януари 1881 г. Това изследване поставя началото на демографската статистика в България. Преброяването е регламентирано с Указ № 716 от 13 декември 1880 г. на княз Александър I Батенберг. От тогава досега преброяването осигурява важна информация за вземането на управленски решения и изработването на политики.

Константин Тодоров
43294 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Мая

2021.09.07 | 12:50

2
Пълна трагедия- три часа не мога да полуна шибанаааата карта- забива и стърже и не тръгва
bobi

2021.09.07 | 11:57

1
ОПРАВЕТЕ СИ САЙТА,шапшали!!!И за какъв давате телефон,след като не го вдигате???ОСТАВКА!!!

Добави коментар

Водещи новини