Атанас Пеканов: Планът за възстановяване и устойчивост може би няма да може да изчака редовен кабинет

  • 01 септември 2021 17:00

  • 591
  • 3
Атанас Пеканов: Планът за възстановяване и устойчивост може би няма да може да изчака редовен кабинет
© Булфото (архив)

Планът за възстановяване и устойчивост като важен документ за България може би, за съжаление, няма да може да изчака редовен кабинет. Това каза служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, на изслушване в парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз. Вицепремиерът призова депутатите за консенсус по плана.

Парите по плана за България не са под риск, можем да го изпратим и догодина, но парите ни трябват за икономиката, а и всички проекти в плана са с определен срок, важно е да започнат тръжните процедури, посочи Пеканов. Време за нови проекти по плана няма, подчерта вицепремиерът.

Към момента в плана имаме 57 инвестиционни проекта и 48 реформи, каза вицепремиерът. Около половината проекти сме ги оптимизирали. Има и 8 нови реформи, каза Пеканов.

Силен фокус е поставен върху социалната сфера, образование, здравеопазване и социална подкрепа, засилен фокус върху декарбонизацията и засилена подкрепа на бизнеса при въвеждане на финансови инструменти и частично заместване на безвъзмездната финансова помощ.

В последния месец най-сериозният фокус беше да отговорим на критиките за това, че средствата за сектор земеделие са били намалени, посочи Пеканов. Чух много неверни твърдения за отпадането на проекта за напоителни системи, каза той и уточни, че са проведени много срещи с представителите на сектора и са достигнали до консенсус. За сектора сме заделили 500 млн.лв., които са защитими, отбеляза той.

Трябва да използваме този план за увеличаване на конкурентоспособността на българските компании, каза служебният министър на икономиката Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически. Той обясни, че анализ на 300 000 компании в България е показал, че само 15 процента имат експортен потенциал, а другите изцяло са за вътрешния пазар. По думите му в дългосрочен план това е огромен проблем, защото икономиката разчита много на външни средства - европейски фондове и заеми. Ако това продължава, стандартът ни на живот е застрашен да зависи само от тези средства, затова е важно експортният потенциал да се увеличи, посочи Петков.

Атанас Пеканов посочи с кое взето от МС решение България ще настигне по благоденствие всички в ЕС

Последвайте канала на

Константин Тодоров
591 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.09.01 | 17:17

3
Това момче не знае на кой свят живее, те му дали с важни документи да се занимава.
bobi

2021.09.01 | 17:14

1
Пеканче,пиши в плана за уголемяване ПЕНИСА на дескоууу,че юмрукчо не е добре наеб.. и затова е все мрачен,недоволен и очевидно депресиран!!!
bobi

2021.09.01 | 17:15

2
ЕВРОПЕЙЦИТЕ са хуманисти и обичат ГЕЙ-двойките,така-че ще отпуснат ЕВРА!!!

Добави коментар

Водещи новини