Атанас Пеканов: България предстои да прави много важни стъпки в цифровизацията и дигитализацията

  • 20 септември 2021 14:35

  • 347
  • 4
Атанас Пеканов: България предстои да прави много важни стъпки в цифровизацията и дигитализацията
© Булфото архив

България предстои да прави много важни стъпки в цифровизацията и дигитализацията.

"За съжаление на голяма част от класациите по цифровизация и дигитализация не сме на добри места, а това е бъдещето". Това заяви служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов Атанас Пеканов Атанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, пред журналисти преди участието си в международна кръгла маса "Цифрова и устойчива България: малките на фокус".

Пеканов сподели как може София да се развива по-добре

По думите му, особено в условията на пандемия, става все по-важно развитието на цифровизацията и дигитализацията. Според Пеканов това е единственият шанс България да е конкурентоспособна.

"Ако искаме по един нов модел да се развива страна ни, ще трябва не само да сме конкурентоспособни, но и да сме лидери в тези сектори", добави служебният вицепремиер.

Той отбеляза, че трябва да се развиват малките и средните предприятия с висока добавена стойност, които могат да развиват на международните пазари, и това минава през такива инвестиции.

Мая Йорданова
347 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Иво

2021.09.20 | 14:55

4
Петков и Василев са най-брутално наглите в историята на демокрацията в България. Току що слушах Миленов да обяснява че Кирчо не просто е сложил свои авери на ключовите места в министреството, ББР и ДКК, но е имал наглостта да тури за адвокатска кантора на ББР тази адвокатска кантора, която работи с неговите лични фирми! Егати смяната на модела! Това даже надминава най-големите ми очаквания, макар че моите очаквания никога не са били високи! Ха-ха-ха-ха-ха! Може да се провери дали предишните министри са слагали на тая позиция, техните си адвокатски кантори и се басирам, че в нито един случай не е било така! За първи път имаме такова башибозушко отношение на министър към делата на повереното му министрество! Той го третира изцяло, като своя собственост, което е не просто скандално, направо е престъпно. Стотици пъти го гледахме по медиите как обяснява "Аз съм решил това! Аз ще направя това! Тези ми пречат да направя това, но аз ще натискам, ще ги атакувам докато ги отстраня, докато направя, това което искам!" Сякаш той единствен на света решава, какво става с икономиката на страната, такова поведение имат само босовете на мафията! За първи път виждам такава управленска безотговорна наглост въплатена в напълно случаен човек. А всички знаем, че той нямаше и представа преди 3 месеца, какво е това министерство на икономиката, какви компании и банки има към него, какви отговорности носи, но секунда след като научи вече знае какво да прави, без да пита, без да се консултира, нито с премиера, нито с Президента, които са го назначили, нито пък със съветници и експерти. Това е абсолютна безотговорност! Това е манталитет или на луд или на престъпник!
Mitaka

2021.09.20 | 14:52

3
Отчетът на служебното правителство на Румен Радев, който няма как да чуете: - Организирахме най-честните избори в историята, като броихме половин процент два дни. Това наложи прекрасните машини да преспят тук-там, но нито една от тях не беше манипулирана. Особена заслуга за това има другарят Бойко Рашков. Не е ясно защо обаче няма нито едно дело за купуване на гласове-явно нещо не са се разбрали с другаря Янаки Стоилов; - Изчегъртахме ненужната никому магистрала "Хемус". И на всичко отгоре прибрахме половин милиард от нея обратно. За да можем да представим в по-добра светлина Румен Спецов-че както го бяха заяли за циганина, дето му харизал фирмата... - Представихме като уникално постижение ръст на БВП от 9,5%, нищо, че останалите държави от ЕС са над 20 на сто. - Преработихме плана за възстановяване на онези от ГЕРБ по такъв перфектен начин, че и ние не го внесохме. Но свършихме идеална работа. Заради това Кирил Петков няма време да отиде до Румъния, за да си вземе документа, че вече не е канадец. Друга причина няма. - Успешно вдигнахме инфлацията над 3%, за да няма как да се въведе еврото, както искаха онези от ГЕРБ. Щяло да доведе до банкова стабилност. Промяна трябва, а не стабилност! - Отказахме да пуснем в експлоатация готови пътища, защото са направени некачествено от онези от ГЕРБ. Не можем да разберем защо народът мрънка, че от София до Перник се стига за 2-3 часа. Можеше и повече да са. - Хлябът подгони 2 лева, а олиото - 6. Това означава, че се грижим за туризма в съседните страни. В Румъния например българското олио е три пъти по-евтино. - Поставихме нов европейски рекорд по цена на тока, но никой не го забеляза. Защото искаха промяна и я получиха! -Твърдо сме решени, ако останем на поста цената на газта да стане поне тройна. Промяната продължава! - Обезглавихме най-големите болници в името на това един път да станем №1 в Европа. По смъртност. - Осигурихме огромна германска (или пък беше албанска) инвестиция за електромобили, които ще се купуват като топъл хляб на Запад. Благодарим на нашия Кирил и неговия адаш, че се съгласиха да вкарат държавата в тази сделка за милиони! Подмяната продължава!
Mitaka

2021.09.20 | 14:48

2
ОТЧАЯН СТРАХ! Ето това е основният мотив, който движи действията на Радев и формираната клика около него. Сега е с имунитет, т.е. недосегаем, защото все още е президент. Да, но е оцапан до уши с шпионски скандал срещу родината си и с корупционни сделки - Грипени, Бобокови и т.н. Затова се е вкопчил в президентската власт. Играе хазартно, заложил е всичко и е готов на всичко - или ще е президент още един мандат или отива в затвора. Готов е и на диктатура - за да си спаси кожата...
Mitaka

2021.09.20 | 14:47

1
БЪЛГАРИЯ ЩЕ НАПРАВИ ВАЖНИ СТЪПКИ, ДА ВИ ИЗГОНИ НА ЕСЕН

Добави коментар

Водещи новини