Вицепремиерът Пеканов: Електронното преброяване работи перфектно

  • 10 септември 2021 18:47

  • 964
  • 10
Вицепремиерът Пеканов: Електронното преброяване работи перфектно
© БНТ

Предстои предаване на редактираната версия на Плана за възстановвяване и устойчивост, за която чух предимно позитивини отзиви. Важна беше чутата санкция от парламента за финализиране. Чух такъв апел и от бизнеса. Това каза в предаването "Още от деня" служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

От наша гледна точка документът е финализиран, но остават преговорите с Европейската комисия, откъдето чертаят техните червени линии в сферата на върховенството на закона и на енергетиката.

Приветствам този механизъм, че парите трябва да отиват само там, където са направени реформи, така че парите на европейците да отиват на правилното място. Исках да има редовно правителство, защото не е редно един служебен кабинет да решава такива големи въпроси като съдебната реформа, но това ще стане неизбежно. Ще трябва да търсим консенсус, че един следващ парламент ще приеме тези промени, заяви Пеканов.

Европейските институции очакват от нас да засилим отчетността на главния прокурор и мерките за борба с корупцията. В следващите седмици при обсъждането с експертите трябва да се обединим около нещо и съм убеден, че ще направим решителните стъпки, за да бъде документът финализиран, посочи вицепремиерът.

Атанас Пеканов: Планът за възстановяване и устойчивост може би няма да може да изчака редовен кабинет

Другият голям отворен въпрос е сферата на енергетиката. Тук е много по-трудно как да прекрачим нашите червени линии. Много години по тази тема не е правено нищо и темата е неглижирана. За нас е важно да не оставим хората във въглишщните райони без алтернатива. Те трябва да бъдат подкрепени от държавата. Ключът е да има дългосрочна стратегия за енергетиката, коментира Атанас Пеканов.

Той уточни, че затварянето на въглищните централи не е записано в документ като срок, но трябва да си даваме сметка за реалностите в сектора.

Най-големият риск е забавянето на проектите, тъй като всеки проект изисква тръжни процедури, за да може да се реализира в тези 5 г., поясни Пеканов.

Хакери удариха сайта за електронно преброяване

По думите му системата за електронно преброяване функционира перфектно. В началото имаше сериозна атака. Данните обаче са сигурни. Не е имало хакване на системата, но е имало атака, блокаж, може би тогава потребителите са имали проблеми. Системата е защитена, бо разбирам притесненията на гражданите и ние трябва да направим повече, за да ги защитим. Преброяването е единственият начин да получим пълната картина как живеем, къде живеем, колко сме. Тази информация е много важна, за да вземаме правилните решения в бъдеще и да се правят стартегии, заяви още Атанас Пеканов.

Константин Тодоров
964 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Анонимен

2021.09.10 | 21:57

10
Тези псета не се спряха с лъжите си и манипулациите си, пръчвани от Радев!
Анонимен

2021.09.10 | 21:57

9
Тези псета не се спряха с лъжите си и манипулациите си, пръчвани от Радев!
Смешник се ве момче

2021.09.10 | 21:36

8
Аве, спрете му нapкoтицитe на тва момче. Толкова бъгав портал, повярвайте не съм срещал. Кой се опитва да убеди незнам. Типично отроче, наследник на татко партиец!
Анонимен

2021.09.10 | 21:29

7
Члена на Глутницата!

2021.09.10 | 20:00

6
"По думите му системата за електронно преброяване функционира перфектно" - вЕрно е! И трите пъти, като опитах сработи с еднакви данни. Щом за него работи, другит нямат право да говорят различни неща. Ама ха!

2021.09.10 | 19:42

5
Дърдорко също като оня от Харвард.
Вуте

2021.09.10 | 19:13

4
ВЕРВАМЕ ти!
Е чак перфектно

2021.09.10 | 19:06

3
Но все пак успях :)
петко

2021.09.10 | 19:02

2
Това е лъжа, от три дена не мога да влезна - сигурно работи, но чак пък перфектно да работи... не не работи перфектно

2021.09.10 | 18:58

1
Дали е перфектно не знам, но се преброих онлайн и съм залепил вече бележката с номера да не ме занимават мангустите, които Софийска община е наела да разнасят ковид под предлог "преброяване".

Добави коментар

Водещи новини