Пеканов обясни защо са свити средствата за София в Плана за възстановяване

  • 06 август 2021 13:11

  • 1588
  • 6
Пеканов обясни защо са свити средствата за София в Плана за възстановяване
© Bulphoto, архив

Ако България изпрати в Европейската комисия проекта на Плана за възстановяване преди края на септември, няма да има опасност за плащанията през тази година, каза в минутите за парламентарен контрол вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, цитиран от БТА.

"Средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост не са застрашени, ще започнем да ги получаваме, когато той е одобрен, каза Пеканов. Тече оптимизация на цялостната картина по проектоплана и съм готов на последващи дискусии. Министерският съвет в момента е трудно да предложи нови решения, защото те са в сферата на върховенството на закона и бъдещето на въглищните райони. Затова казах, че съм готов на дискусии какво може да се обещае и да се изпълнява, защото в Брюксел питат дали политическите партии са готови да се обвържат с нашите предложения", каза още вицепремиерът.

"Включените още 170 млн. лева в Плана в помощ на земеделието са буфер", уточни още Атанас Пеканов.

И добави:

"Още не знаем точната стойност на парите, които ще получим по Плана за възстановяване. Те ще са в порядъка на 12.6 - 12.8 млрд. лева. Сумата зависи от спада на БВП и нивото на безработица".

Фандъкова: Не разбирам защо Пеканов води тази битка

Той разясни защо са орязани част от средствата за София в Плана за възстановяване и устойчивост.

Пеканов обясни, че промените в Плана, засягащи Програмата за изграждане, доизграждане и реконструкция на водоснабдителни и канализационни системи за населените места с между 2 000 и 10 000 жители е с намален обхват и от нея са извадени четири столични агломерации заради няколко причини.  

„Първият фактор са евентуалните негативни последствия за цялата страна от гледна точка на регионалното развитие и концентрацията на инвестициите от европейски средства в София, за сметка на инвестиции в далеч по-слабо развитите региони на страната”, каза вицепремиерът, цитиран от Nova.

Той разясни защо са орязани част от средствата за София в Плана за възстановяване и устойчивост. Пеканов обясни, че промените в Плана, засягащи Програмата за изграждане, доизграждане и реконструкция на водоснабдителни и канализационни системи за населените места с между 2 000 и 10 000 жители е с намален обхват и от нея са извадени четири столични агломерации заради няколко причини.
Борислава Бибиновска
1588 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
34

2021.08.06 | 15:55

5
Този Петканов-изключителен дебил и некадърник ,заслужава 50 тояги на голо и да се скрие завинаги...

2021.08.06 | 16:03

6
Точно така, а също и двамата от Харвард!

2021.08.06 | 15:54

4
Изследване на Тренд, при нови избори ГЕРБ е първа политическа сила..
12

2021.08.06 | 14:27

3
..За да се увел ичат сред ствата за ус вояване на ВЕ Й-тата на Про ко пиев......

2021.08.06 | 14:00

2
От това, което е написано изобщо не става ясно какви са причините за намаляването на парите за София и къде са насочени.Няма анализ на ползите в единия и в другия случай.Четиво за наивници.

2021.08.06 | 13:31

1
защото ПЕКАНОВ иска да краде, иска рушвети а Фандъкова е честна и не дава

Добави коментар

Водещи новини