Омбудсманът е получила десетки сигнали относно електронното преброяване

  • 09 септември 2021 11:01

  • 1109
  • 4
Омбудсманът е получила десетки сигнали относно електронното преброяване
© Булфото (архив)

Омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент е изпратила писма до председателите на Националния статистически институт Сергей Цветарски и на Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии в 46-ото Народно събрание - Ивайло Мирчев, в които ги информира за десетките жалби и сигнали, постъпили в институцията във връзка със системата за електронното преброяване. Оплакванията са заради начина, по който се осъществява процесът, съмнения за застрашени права и основателни въпроси, свързани с различните аспекти от "Преброяване 2021", информират от кабинета на Ковачева.

Значителна част от жалбите са по отношение на електронното преброяване, което се оказва, че всъщност не е докрай електронно, пише Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент.

Тя посочва, че при е-преброяването системата генерира уникален преброителен код, с което обаче не приключва участието на гражданите, които са се преброили онлайн. В същата тази инструкция е описано, че ако лицето в едно жилище вече е преброило по интернет чрез електронен въпросник, преброителят трябва да поиска кода, генериран от системата за електронно преброяване. Този код удостоверява, че лицата в съответното жилище са преброени и за тях не трябва да се попълват преброителни карти от преброител.

На практика това означава, че дори гражданите да искат да бъдат е-преброени, за да си спестят очакване и разговори с преброителя, което е нормално в условията на пандемия, все пак ще трябва да осъществят контакт с него, за да му предадат кода си. По този начин се намаляват задълженията единствено на преброителя, но не се облекчават гражданите в изпълнение на задължението им да се преброят, пише Ковачева.

На какво се дължат проблемите със системата за преброяване

В жалбите си хората поставят въпроси и за осъществяване на преброяването на българските граждани, които отсъстват от страната в периода, когато то се реализира.

Оказва се, че е-преброяване не може да се осъществи от IP адрес извън страната, а е възможно гражданите по служебни или здравословни причини да са извън България точно в периода на преброяването. Ако те не бъдат преброени от член на семейството или домакинството им, които са в страната, могат дори да бъдат глобени, подчертава доц. Ковачева.

Константин Тодоров
1109 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
sdfdsf

2021.09.09 | 11:54

4
В моето жилище никой не живее и никой не отваря вратата.
9-ти ще бъде май

2021.09.09 | 11:13

3
Поклон пред жертвите на седесаро-фашизма.
Ето как Тиквите

2021.09.09 | 11:13

2
са взезли в Парламента. Що е мълчала до сега тая седесарска кекерица.
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.09 | 11:12

1
списван от полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.

Добави коментар

Водещи новини