Рашков в схватка с ГЕРБ: Не съм дясната ръка на таралежа, че да изнасям имената на подслушваните протестиращи!

  • 28 юли 2021 10:00

  • 12174
  • 74
© Кадър: Народно събрание

Напрежението между ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и Бойко РашковБойко РашковРашков е роден на 28 септември 1954 г. в с. Огняново, област Благоевград. Завършва право в Софийския продължава да расте. Отново те сблъскаха позиции в пленарната зала. Служебният министър на вътрешните работи дойде в парламента по настояване на бившите управляващи, за да изнесе информация за твърденията, че са използвали специални разузнавателни средства (СРС-та) срещу политици и протестиращи.

„Ако вие наричате нарушаването на гражданските права пушилка, не знам как обществото ще оцени това“, коментира в началото Бойко РашковБойко РашковРашков е роден на 28 септември 1954 г. в с. Огняново, област Благоевград. Завършва право в Софийския.

И се закани, че още днес ще се видят доказателствата. 

"Националното бюро се е обърнало към прокуратурата с въпрос може ли след като сме установили неправомерно прилагане на СРС-та да уведомим българските граждани. Българската прокуратура е казала "Не". Защо? За да не могат да заведат дела. Не се е доказало нищо при такова противодействие на прокуратурата", коментира Рашков. 

„Интересно защо само депутатите от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в не знаят за тези СРС-та, а една част от залата донесе сигнали. По думите на Рашков имало данни, че наблюдението на някои граждани се е просрочило спрямо законодателната разпоредба.

Рашков докладва още, че двама прокурори от специализираната прокуратура - Борисова и Първанов – са се обосновали, че има „престъпления срещу Републиката“ по искането за прилагане на СРС-та. Министърът се зачуди как „протестите на гражданите в центъра на София са класифицирани точно така“.

„Това официални данни ли са?“, репликира му от място пък Тома Биков.

 Десислава Атанасова. Кадър: НС

На няколко пъти вътрешният министър влезе в пререкания с Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

„Г-жо председател, искат да си говорят като на улицата може би“, вметна той.

Александър Ненков от ГЕРБ-СДС пък определи новината за подслушванията като театър. И поиска Рашков да изброи колко са подслушванията и да ги назове по имена, "за да бъде коректно пред българското общество". Ненков настоя, че може всичко да е фалш, използван за предизборни цели. 

„Защо не прочетете Закона за СРС-та? Прочетете го! Бюрото за контрол на СРС-та ежегодно изготвя доклад до парламента, в който посочва обобщени данни. А бюрото не е длъжно да ви дава поименно отчет кой е подслушван. Сбъркали сте името! Аз не се казвам Цветан Цветанов! Извикайте си дясната ръка на таралежа да изнесе тези СРС-та! И такава информация законът не ми позволява да ви дам. Става дума за стотици български граждани“, отвърна Рашков.

Коментарът му бе препратка към действия на своя предшественик Цветанов, който обвини от парламентарната трибуна медици от Горно Оряхово през далечната вече 2010 г. по станалия известен като случая "бебето във фризера". Рашков иронизира и думите на лидера на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в Бойко Борисов за предупреждението: "С гол г*з таралеж ще мачкаш - това мо'а да ти кажа!".

Прокуратурата не откри незаконни подслушвания на депутати и политици

Иначе стана ясно, че проверката е дошла от Инспектората към МВР. Всички констатации пък ще бъдат представени на Временната анкетна комисия, която се занимава с темата за прилагането на СРС-та. 

 Рашков и Дончева разговарят. Снимка: Булфото

Аргументите на Бойко РашковБойко РашковРашков е роден на 28 септември 1954 г. в с. Огняново, област Благоевград. Завършва право в Софийския обаче не убедиха ГЕРБ-СДС.

Ненков настоя щом министърът се притеснява публично да каже имената, то нека бъдат изключени камерите и микрофоните на телевизиите и заседанието да продължи при закрити врати. Искането му обаче не бе позволено от председателя на парламента Ива Митева. 

Отношение по темата взеха и от БСП за България. Социалистите поискаха Рашков да каже колко наказателни производства са заведени към момента на прилагане на СРС-тата и каква е точната бройка на подслушваните лица. От БСП представиха себе си като "активна част от протеста" и попитаха дали техни хора са били подслушвани. Отговор на въпроса нямаше по конректика.

„От документите, с които разполагаме в МВР, следва изводът, че има два прокурорски акта. От тях обаче не е ясно колко са съдебните производства. Преписката е под номер 1425 от 2020 г. В резултат на проверките е написано номер на досъдебно производство 115 от 2020 г. Не можем да разберем повече. Не можем да установим, защото документите са в прокуратурата. Но те първоначално са били дадени на бившия главен секретар на МВР и впоследствие са заведение в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Служителите са изпълнявали това, което им е казвано всеки божи ден – устно и с листчета. Възможно е в спецпрокуратурата да има и други дела. Служители твърдят за не по-малко от 8-9 месеца период на подслушване“, докладва министърът.

Рашков обяви, че в МВР има данни за „не по-малко от 100 души“, за които се смята, че са прилагани СРС-та.

От обясненията му стана ясно, че по-задълбочени данни може да получи Временната анкетна комисия. 

Мая Манолова от Изправи се БГ! Ние идваме! пък каза, че службите са подслушвали техни активисти. 

"Еми аз утре мога да ви обвиня за убийството на Папата", заяви тя, коментирайки, че е недопустимо СРС-тата да се прилагат на база Организирана престъпна група.

"Някой все пак трябва да се погрижи за правата на гражданите!", коментира Рашков, който не пропусна да определи антиправителствения протест като справедлив.

Зам.-председателят на 46-ия парламент и депутат от ГЕРБ-СДС Росица Кирова пък се зачуди кой ще подслушва "какъв чорапогащник ще си сложиш вечерта и с кого ще излезеш на вечеря". Тя запита конректен въпрос откъде Рашков е получил информация за подслушванията. 

Рашков обаче бе непоклатим - няма да наруши закона и няма да изнесе данни с имената на подслушвани. Той донесе папка с информацията и каза, че ще е предаде на председателя на Временната анкетна комисия за проверка на данни за подслушванията на Николай Хаджигенов. 

Той от своя страна потвърди, че заедно с Арман Бабикян са подадали документи на силовия министър за подслушвани лица.

"Освен подслушване са използвани и проследяване и наблюдение. Някои от тези граждани са били водени в полицейските управления, за да вземат номерата на телефоните им. Що се касае до сроковете - трудно е да се проследи това от МВР. Разполагаме с първоначални искания - продължения за контрол на тези хора със СРС-та. Има искания включително и от началото на тази година", коментира още Рашков. 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
12174 74

Свързани новини

Коментари 74

Добави коментар
Чукарев

2021.07.28 | 22:35

74
Рашо Таралежа дава ценни указания.

2021.07.28 | 13:40

71
Бойко Рашков и съпругата му притежават 19 имота. Повтарям - 19. Това си проличава от брачния договор помежду им. Договорът е от 38 страници. Повтарям - 38 страници с описания на недвижимости. При подялбата за шефа на МВР остава резиденция от 700 кв.м. с двор 1800 кв.м. във вилна зона "Американски колеж" в София. Резиденцията разполага с 12 бани и тоалетни, постоянно отопляем басейн, фитнес, сауна, четири гаража, английски двор. За Рашков остава и имение на брега на морето в Несебър с 6 бани и тоалетни. Две къщи в Стара планина с басейн, село Антон. 5 апартамента в София - "Лозенец", "Младост", "Красно село", "Люлин". Два джипа БВМ и Нисан. .Асансьорът на Цецо Цветанов? Някакъв бедняк спрямо най-богатия български политик Бойко Рашков. Как се купува всичко това с една държавна заплата? И това е само началото. От утре сериалът за Рашко Али Баба продължава..
Yrah Stam

2021.07.28 | 22:30

73
Рашо Таралежа дава интервюта с надежда да остане министър или да го наградят със длъжност.
Mats Hary

2021.07.28 | 14:32

72
Ти си пълен търанар и нещастник ,патологичен лъжец и крадец !

2021.07.28 | 13:39

70
Всичко и мафията са впрегнати против ГЕРБ...Слави,Мутра другар с мутрите Илия Павлов, братя Василеви и получавал по 50 000 от Сашо Дончев, да хвали в шоуто си Бсп. Сега има телевизия, яхта, джипове и ходи с 8 бодигарда. Само, че вече не може да ходи, защото е сакат и не става за нищо. Ива Митева, която избраха за шеф на събранието в близки отношения от 20 години с Дпс.Толкоз. Мая Манолова, гласувала за Пеевски, от Бсп казвала да дадем шанс на Орешарски, позната, като Ванкова Галева Костинбродска Толкоз. Бабикян, известен като бащата на фалшивите новини, Минеков, като непризнат скулптор с баща съветник на Тодор Живков. Хаджигенов, личен приятел на Цветан Василев и известен с това, че е неспособен адвокат не спечелил и едно дело.Толкоз. Т. Донева свързана с групировките Вис и Сик...Капон с мъжа си държи всички обществени поръчки в Пловдив...Толкоз. За Бсп няма какво да се коментира умряла партия с шеф Нинова позната, като Импексова уволнена от шефа си тогава Станишев, точно за корупция. За Дай Бъ, какво да се каже, Христо Иванов Маджио, в близки отношения с ДПС, след цирка Росенец, ядоха и пиха с Доган и викаха Мутри вън, хохохо, Толкоз. О Б О Б Щ Е Н И Е И ТОВА ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ, Е НОВОТО, КОЕТО ИСКА ДА СМЕНИ БОЙКО...ОБРАБОТИХА МЛАДИТЕ, НАТРАПИХА С ГОДИНИ, ЧЕ БОЙКО ИМА ОФШОРКИ, ОСТРОВ, ЛЮБОВНИЦА ДЕТЕ, ПАЧКИ КЮЛЧЕТА, ....НО ВСИЧКО СЕ ИЗПАРИ И СЕ ДОКАЗА, ЧЕ НЯМА НИЩО ВЯРНО. ДАЖЕ 2013 Г. КОГАТО БОЙКО ДАДЕ ОСТАВКА, СТЪРГАХА УЛУЦИТЕ МУ В БАНКЯ, ДА НЕ БИ ДА СА ЗЛАТНИ, Е НЕ СА. КАКТО ЗА ОСТРОВА ГЪРЦИТЕ ВЕДНАГА РЕАГИРАХА И ЙОНЧЕВА, КАЗА, Е МОЖЕ ДА НЕ Е ОСТРОВ, АМА БОЙКО СИ КУПИ ДЪРЖАВАТА, ХОХОХОХ. СЕГА ПАК ИЗБЪРЗАХА И С ПОДСЛУШВАНЕТО. БЕЗ НИТО ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО. РАШКОВ ПУСНА МУХАТА И КОИ ПОДЕХА, ХИХИ МАНОЛОВА. НИНОВА. ТРИФОНОВ И ДАЙ БЪ В ХОР...Е НАРОДА ОБАЧЕ ИМАШЕ ВРЕМЕ ДА ПРОГЛЕДНЕ, ЗАЩОТО НАПРАВИХТЕ ЕДНА ОСНОВНА ГРЕШКА. ТОВА ТРЯБВАШЕ ДА СПРЕТНЕТЕ ДЕН ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ, ДА СТАНЕ КАТО КОСТИНБРОД. А СЕГА ВСИЧКО СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО И ЗА ТОВА ГЕРБ ОТНОВО ВОДИ НА ИЗБОРИТЕ И ТОЗИ ПЪТ БОЯ ЩЕ Е ПО ГОЛЯМ И ПОБЕДАТА ПО СЛАДКА, ЗАЩОТО ЩЕ Е ПО ВАШИЯ КОДЕКС. И НАКРАЯ, НАЙ ВАЖНОТО, КОЕТО ПРОПУСКАТЕ, ЧЕ ЗАБРАВЯТЕ НАРОДА. А ТОЙ СИ ИСКА БОЙКО, ЗАЩОТО ИСКА ДОГОДИНА ЗА ЧЕТВЪРТА ПОД РЕД ДА МУ СЕ ВДИГНАТ ДОХОДИТЕ И 2024 ГОДИНА ДА ИМАМЕ 7 ЗАВЪРШЕНИ МАГИСТРАЛИ. А ТОВА МОЖЕ САМО БОРИСОВ.
Mitaka

2021.07.28 | 13:39

69
Публичната декларация на Дембил Рашко, шефа на МВР включва общо 17 позиции, чиято само официална част, кара Цветан Цветанов да се чувства изключително беден, пренебрегнат и унизен. Стойността на имотите се оценява на няколко милиона Евро. В тази декларация са посочени нова къща в луксозно изпълнение разположена в изключително скъпата част от полите на Витоша, която представлява два декара двор с жилищна част от около 700 кв. м. застроена площ, отделно няколко апартамента и части от къщи, също в София, плюс още два други апартамента извън столицата, като единия е на морето, в Несебър, плюс още две къщи някъде из вилните зони на Балкана, плюс още няколко разни терени, ниви и прочие. Същият е бил пропуснал да декларира доход извън този по трудови договори в размер от някакви си дребни 650 000 лева, поради "разсеяност". Няма ли Гешев да се занимае с работещият цял живот на държавна служба Дембило-министър, тъй като тая декларация мирише отдалече на КОРУПЦИЯ!?
иван

2021.07.28 | 12:31

61
ГЕРБИРИ ТРЯБВА ДА СИ ОТГОВАРЕТЕ ЗА КРАЖБИТЕ И КОРУПЦИЯТА ,КОЯТО ОЗАКОНИХТЕ ЗАЕДНО СЪС СЪДЕБНАТА ВЛАСТ.ГРОБАРИТЕ ОКРАДОХА НЕ САМО ДЪРЖАВАТА НО И НАРОДА. А СЪДЕБНАТА ВЛАСТ ПОЛУЧИ ПО ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ. ТАКА ЧЕ ЕДНИТЕ ДОВОЛНИ И ДРУГИТЕ..А НАРОДА ПЛАЩТА ЗА КРАЖБИТЕ НА ИЗУЧЕНИТЕ КРАДЦИ. УЧИ МАМА ТА ДА КРАДЕШ...РЕВЕЗИРАИТЕ ВСИЧКИ КМЕТОВЕ ПО ГРАДОВЕ И СЕЛА ,И ТАМ ИМА МНОГО ЗЛООПОТРЕБИ. НАРОДА НЕ ГИ Е ИЗБИРАЛ СЪС МНОЗИНСТВО ,А МАФИОТСКИ ГРУПИ ХОРА И ФИРМИ КОИТО ИМАТ ИКОНОМИЧЕСКА ОБЛАГА

2021.07.28 | 12:47

68
Лапаш ли мухльо?
Баце

2021.07.28 | 12:46

66
Ванка гол да го бараш
Йованеее, йоване

2021.07.28 | 12:36

64
просто, нагло миризливо л.айно ГЕРБ ще отговаря когато БКП-БСП-ДС даде отговор за престъпната приватизация. Това бяха парите на бащите и майките ни. Ако ГЕРБ са крали , крали са от парите на ЗАПАДНОЕВРОПЕЙСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ, а не от НАРОДА, мръсно нагло болшевишко копеле!
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.07.28 | 12:34

63
Страхливата пyтка бойко методиев борисов се крие под пoлитe на Атанасова и Кирова.
БОЙКО

2021.07.28 | 12:47

67
Шибаш майка си
Народа

2021.07.28 | 12:45

65
Ти си един Долен червен пендел

2021.07.28 | 12:27

58
Рашков е6а мамата на гейбераските тролове, то МАТА ХАРИ бикова се наака от яд, че не може да му каже копче.
К.уР за БСП и боклука радефф

2021.07.28 | 12:33

62
Кога психопатът чашкофф ще обясни как с една заплата на държавна работа се купуват 20 имота без да спестяваш от закуски!
иван

2021.07.28 | 12:31

60
ГЕРБИРИ ТРЯБВА ДА СИ ОТГОВАРЕТЕ ЗА КРАЖБИТЕ И КОРУПЦИЯТА ,КОЯТО ОЗАКОНИХТЕ ЗАЕДНО СЪС СЪДЕБНАТА ВЛАСТ.ГРОБАРИТЕ ОКРАДОХА НЕ САМО ДЪРЖАВАТА НО И НАРОДА. А СЪДЕБНАТА ВЛАСТ ПОЛУЧИ ПО ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ. ТАКА ЧЕ ЕДНИТЕ ДОВОЛНИ И ДРУГИТЕ..А НАРОДА ПЛАЩТА ЗА КРАЖБИТЕ НА ИЗУЧЕНИТЕ КРАДЦИ. УЧИ МАМА ТА ДА КРАДЕШ...РЕВЕЗИРАИТЕ ВСИЧКИ КМЕТОВЕ ПО ГРАДОВЕ И СЕЛА ,И ТАМ ИМА МНОГО ЗЛООПОТРЕБИ. НАРОДА НЕ ГИ Е ИЗБИРАЛ СЪС МНОЗИНСТВО ,А МАФИОТСКИ ГРУПИ ХОРА И ФИРМИ КОИТО ИМАТ ИКОНОМИЧЕСКА ОБЛАГА
иван

2021.07.28 | 12:30

59
ГЕРБИРИ ТРЯБВА ДА СИ ОТГОВАРЕТЕ ЗА КРАЖБИТЕ И КОРУПЦИЯТА ,КОЯТО ОЗАКОНИХТЕ ЗАЕДНО СЪС СЪДЕБНАТА ВЛАСТ.ГРОБАРИТЕ ОКРАДОХА НЕ САМО ДЪРЖАВАТА НО И НАРОДА. А СЪДЕБНАТА ВЛАСТ ПОЛУЧИ ПО ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ. ТАКА ЧЕ ЕДНИТЕ ДОВОЛНИ И ДРУГИТЕ..А НАРОДА ПЛАЩТА ЗА КРАЖБИТЕ НА ИЗУЧЕНИТЕ КРАДЦИ. УЧИ МАМА ТА ДА КРАДЕШ...РЕВЕЗИРАИТЕ ВСИЧКИ КМЕТОВЕ ПО ГРАДОВЕ И СЕЛА ,И ТАМ ИМА МНОГО ЗЛООПОТРЕБИ. НАРОДА НЕ ГИ Е ИЗБИРАЛ СЪС МНОЗИНСТВО ,А МАФИОТСКИ ГРУПИ ХОРА И ФИРМИ КОИТО ИМАТ ИКОНОМИЧЕСКА ОБЛАГА

Добави коментар

Водещи новини