Светлан Стоев връчи сертификатите на 16-ия випуск стажант-аташета, завършил обучение в Дипломатическия институт към МВнР

  • 22 юли 2021 18:26

  • 680
  • 0
Светлан Стоев връчи сертификатите на 16-ия випуск стажант-аташета, завършил обучение в Дипломатическия институт към МВнР
© МВнР

Министърът на външните работи Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има връчи сертификатите на завършилите обучението си в Дипломатическия институт към МВнР стажант-аташета от 16-ия випуск  „Стоян Петров-Чомаков“.

‘‘Искрено вярвам в новата енергия, която се влива в това министерство. Тя е необходима, защото вие сте тези, които носят новите идеи. Ще получите знанията от нас, от институционалната памет на министерството, но в същото време вие сте тези, които ще дават нови идеи как да се реализират нашите национални интереси“, заяви Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има на тържествената церемония в зала „Договори“ на МВнР пред 18-те стажант-аташета. Това е първият випуск, който проведе присъствено обучението си след началото на пандемията от  COVID-19.

Външният ни министър изрази надежда, че бъдещите млади дипломати ще вложат в българската администрация придобитите опит и знания, а не в  чужбина, като те ще им помогнат бързо да се адаптират в професионалната среда.

Министър  Стоев оцени ролята на Дипломатическия институт към МВнР като утвърдила се институция за допълнително образование в сферата на дипломацията. ‘‘Самият факт, че в обучението на 16-ия випуск стажант-аташетата има 10 систематични модула, показва, че предизвикателствата в света днес са много по-големи в сравнение с преди 35 г., когато аз постъпих в министерството“, каза Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има.

Той отбеляза и възможностите за практическо обучение, сред които тази година бе участието на 16-ия випуск стажант-аташета в подготовката и реализацията на Срещата на върха на Инициативата „Три морета“ в София на 8-9 юли 2021 г.

Стажант-аташета преминаха  тримесечен курс на обучение, който включваше тематични модули в сферата на дипломацията, дипломатическия протокол, консулската дипломация, международното право и др.  Обучителната програма приключи с изготвяне и публична защита на експертни доклади по теми от областта на международните отношения и външната политика. Успешното участие в курса е едно от задължителните условия за явяване пред Кариерна комисия и получаване на първи дипломатически ранг „аташе“‘.

16-ият випуск избра за свой патрон бележития български дипломат Стоян Петров-Чомаков (1888 – 1966 г.), служил над 30 години в Министерството на външните работи и изповеданията и в българските мисии зад граница. Бил е  пълномощен министър на Царство България в Стокхолм, Букурещ. Последният му дипломатически пост е в Токио.

Директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова благодари  на експертите от министерството и други институции, както и  на  служителите на института, дали принос за успешното провеждане курса  в  условията на пандемията от коронавирус. А в края на церемонията министър Стоев даде съвети на бъдещите дипломати – да се учат всеки ден, да бъдат активни и видими за околните и обществото. „Дискутирайте, аргументирайте, защитавайте националните интереси. На добър час!‘‘, каза министър Стоев.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
680 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини