Светлан Стоев: За изборите на 11 юли зад граница МВнР върши два пъти повече работа при същите срокове и човешки ресурс

  • 05 юли 2021 18:19

  • 269
  • 6
 Светлан Стоев:  За изборите на 11 юли зад граница МВнР върши  два пъти повече работа при същите срокове и човешки ресурс
© МВнР

По организацията на изборите на 11 юли 2021 г. зад граница МВнР свърши двойно повече работа при два пъти  повече секции от изборите на 4 април 2021 г., но при същите условия, срокове и човешки ресурс. Това обяви министърът на външните работи Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има на брифинг относно организацията на вота в чужбина, 128 часа и пет дни преди отварянето на първата задгранична секция в Оукланд, Нова Зеландия.

Външният министър заедно с председателя и заместник-председателя на Работна група „Избори“ Иван Кондов и Калин Анастасов направиха равносметка на свършеното от МВнР по вота зад граница:

МВнР направи възможното за откриване на изборни секции в най-отдалечени кътчета на света: най-западната от общо 782 секции в 68 държави се намира в Сан Франциско, САЩ, най-източната – в Оукланд, Нова Зеландия, най-северната - в Тромсьо в Норвегия, а най-южната – в Крайстчърч, Нова Зеландия. Сънародниците ни ще могат да гласуват и от Токио в Япония, през Нигерия, Баваро в Доминиканската република до Аржентина, Сургут в Русия и Република Южна Африка.

МВнР транспортира 9 тона машини за гласуване и над 10 тона изборни книжа и бюлетини, които и ще върне обратно в България след вота. Обработени са повече от 5000 счетоводни документа, както и няколко хиляди грами и дипломатически ноти.

Към днешна дата МВнР е доставило всички 421 машини, които  са на съхранение в задграничните ни представителства. Следва тяхното транспортиране до съответните секции, за да бъдат предадени на СИК. С машини сънародниците ни ще могат да гласуват в 273 секции в 24 държави.

МВнР и българските общности са подсигурили организационно и технически работата на СИК зад граница. Направени са предложения за окомплектоване на съставите на СИК зад граница, като МВнР очаква от ЦИК в спешен порядък да определи окончателния състав на СИК, след като на 3 юли 2021 г. е подадена поредната информация към ЦИК.

МВнР командирова зад граница 380 души, а 2530 души са предложени от българските общности и задграничните ни представителства като членове на СИК. Около 1350 души са предложени за членове на СИК в чужбина от политическите партии.

Министър Стоев обърна внимание на няколко въпроса, на които МВнР очаква решение от ЦИК, тъй като до отварянето на първата секция в чужбина остават само 5 дни. На брифинга бе подчертано, че все още няма публикувани методически указания, както и не е проведено обучение от ЦИК на командированите за членове на СИК в чужбина, особено за тези, които ще бъдат в секции с машинно гласуване. Не са ни предоставени и никакви аудио-визуални материали за разясняване на начина на гласуване в чужбина, както и обучителни материали за членовете на СИК. Въпреки че сме отправили запитване до ЦИК преди повече от 3 седмици, липсва и решение по отношение на мястото и начина на попълване на декларацията по чл. 33. Важно е този въпрос да бъде решен преди началото на изборния ден, за да няма противоречиви тълкувания от страна на секционните избирателни комисии и политическите партии. Няма яснота и за това как ще се отчита изборният резултат от вота в чужбина в секциите, където се гласува с машини.

Във връзка с епидемичната обстановка Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има изрази надежда, че  предвид намаляването на случаите на новозаразени с COVID-19 и облекчаването на ограниченията в много страни, изборният ден зад граница ще протече безпроблемно.

На брифинга външният ни министър се спря и на евентуални бъдещи промени в Изборния кодекс, които по думите му трябва да бъдат направени на базата на препоръките на международните наблюдатели на изборите, както и на анализ след самите избори.

„Когато отминат изборите, новоизбраният парламент прави анализ на изборния процес въз основа на препоръките на международните наблюдатели. И ако ние искаме да имаме един съвременен Изборен кодекс, крайно време е българските политици да се съобразят с тези препоръки“, заяви Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има.

Той подчерта, че МВнР също прави анализ след всички избори в чужбина и дава препоръки пред ЦИК, като много малко от тях са били взимани под внимание през годините.

Министър Стоев сподели виждането, че ЦИК трябва да е професионален, а не политически орган, а гласуването с бюлетини или с машини не е подходящият начин за провеждане на избори зад граница. Най-често срещаният начин на гласуване в чужбина е по пощата, подчерта външният ни министър и изрази надежда, че скоро българите зад граница ще могат да  гласуват така, а в бъдеще и електронно по примера на естонците.

Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има благодари на приемащите държави за дадените съгласия на тяхна територия да бъдат проведени изборите. Той подчерта, че неполучените съгласия са много малко. Те са за секцията в Куала Лумпур, в Малайзия, както и за по една секция в Манхайм и Щутгарт в Германия. В двата германски града обаче вече има открити секции – 2 в Манхфайм и 3 в Щутгарт. Към момента се очаква съгласие за откриване на секция в Нови Сад в Сърбия, а в Бон поради отказ на хотела, в който предварително имаше съгласие за откриване на секция, се чака разрешение за нов адрес. Най-близката секция до Бон е тази в Кьолн.  

При промяна на адресите българските граждани да следят информацията на сайта на МВнР в рубриката „Избори“ https://mfa.bg/bg/3715, както и  на сайта на съответното задгранично представителство.

Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има и ръководството на Работна група „Избори“ благодариха  на служителите на МВнР и на други ведомства от държавната администрация, които ще бъдат командировани като членове на СИК в чужбина, а също и на колегите от дипломатическите и консулските ни представителства, които организират изборите в натоварен период на приключване на полугодието.

Специални благодарности бяха отправени и към представителите на българските общности зад граница, чиято активност в демократичния процес, както и роля в организирането и подготовката на вота през последните години постоянно нараства. Българите в чужбина са най-ценният партньор при организирането на изборите зад граница, те пазят България в сърцето си, подчерта министър Стоев.

Борислава Борисова
269 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.11 | 08:57

6
ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ ЩЯХ ДА ГЛАСУВАМ И ТО ЗА БОРИСОВ,НО ТРИ ПЪТИ КАЧВАМ ДО ЧЕТВЪРТИЯ ЕТАЖ И ВСЕ МЕ ВРЪЩАТ,А СЪМ НА ОСЕМДЕСЕТ И ОСЕМ ГОДИНИ...ТАКА ЩЕ СИ ОТИДА НИКОГА НЕ ГЛАСУВАЛ...МАШИНАТА Ѝ НА КОМУНЯГИТЕ НЕЩО НЕ РАБОТЕЛА...СЪЖАЛЯВАМ...ОСТАВАМ РОДИНАТА СИ В РУСКИТЕ ГОВНА...НЯМАМ СИЛИ..******БАНДАТА НА ГЮБРЕТО СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ ПРЕВРАТА НА ХУНТАТА НА МУТРАФОНОВА.ПУТЬО СЛЕД ВЕК И ПОЛОВИНА РУСКО РОБСТВО УНИЩОЖИ БЪЛГАРЩИНАТА********СВИНЕТЕ НА ГЕРГОВ ОСРАХА РОДИНАТА МИ И ВЕЧЕ Е РУСКИ КЕНЕФ СЪС СЛАВИ ТЪПОТО КЕНЕФМСЙСТЕР
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.08 | 14:57

5
ГЛАВАТАРА НА МУТРАФОНОВАТА ХУНТА МАЛОУМЕН КРАДЕВ Е ЗАПОВЯДАЛ ТЕЗИ КОИТО ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА БОРИСОВ ДА СЕ ИЗЯЖДАТ СУРОВИ ПО СТАР РУСКИ КУЛИНАРЕН ОБИЧАЙ-БЕЗ ПОДПРАВКИ.*****ТАК ПАЛОЖЕНО-ПУТИ*******ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА...АМИН ДАЙ БОЖЕЕЕ...ВСИЧКИ МУТРАФОНИ СА СЪС СЛАВЕ ТЪПОТО********ВСИЧКИ МУТРАФОНИ ЩЕ ЛАПАТ НА БОРИСОВ ПОРЕДНИЯ ПО ЗДРАВ...ЗАКОНОМЕРНОСТ...ПРИ ВСЯКО ЗАГРАБВАНЕ НА ВЛАСТТА ПОЗАСРАНО 20 ЗАПОЧВА ЯКИТЕ ГРАБЕЖИ ОТ МОРЕТО ТА ДО...СВАТКО,БРАТКО...СВТОВНО ИЗВЕСТНИ МОШЕННИЦИ БЕЗНАКАЗАНИ МОШЕННИЦИ...МАСЛАРОВИ,ОВЧАРОВИ,ПЪРВАНОВИ,БОКОВИ,БОБОКОРВИ И ВСЕ ТАКААААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА...СТИГА СТЕ СЕ ГЪЗИЛИ НА РУСИЯ БЕ БЕЗРОДНИЦИ.МУТРАФОНОВА ВИ НАПРАВИ ОЩЕ ПО ПРЕЗРЯНИ ЗА СВЕТА,А СЪЩО И НИЕ,КОИТО НЕНАВИЖДАМЕ РУСКИТЕ ПОРОБИТЕЛИ СМЕ ПРЕЗРЯНИ ЗАРАДИ ОЛИГОФРЕНСКОТО ВИ ПОВЕДЕНИЕ...НЕ СПРЯХТЕ НИТО ЗА МИГ ДА ЛИЖЕТЕ ЛАЙНЯНИ РУСКИ ГЪЗОВЕ...СУКА ЙОБАНА В РОД...
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.08 | 14:56

4
ГЛАВАТАРА НА МУТРАФОНОВАТА ХУНТА МАЛОУМЕН КРАДЕВ Е ЗАПОВЯДАЛ ТЕЗИ КОИТО ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА БОРИСОВ ДА СЕ ИЗЯЖДАТ СУРОВИ ПО СТАР РУСКИ КУЛИНАРЕН ОБИЧАЙ-БЕЗ ПОДПРАВКИ.*****ТАК ПАЛОЖЕНО-ПУТИ*******ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА...АМИН ДАЙ БОЖЕЕЕ...ВСИЧКИ МУТРАФОНИ СА СЪС СЛАВЕ ТЪПОТО********ВСИЧКИ МУТРАФОНИ ЩЕ ЛАПАТ НА БОРИСОВ ПОРЕДНИЯ ПО ЗДРАВ...ЗАКОНОМЕРНОСТ...ПРИ ВСЯКО ЗАГРАБВАНЕ НА ВЛАСТТА ПОЗАСРАНО 20 ЗАПОЧВА ЯКИТЕ ГРАБЕЖИ ОТ МОРЕТО ТА ДО...СВАТКО,БРАТКО...СВТОВНО ИЗВЕСТНИ МОШЕННИЦИ БЕЗНАКАЗАНИ МОШЕННИЦИ...МАСЛАРОВИ,ОВЧАРОВИ,ПЪРВАНОВИ,БОКОВИ,БОБОКОРВИ И ВСЕ ТАКААААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА...СТИГА СТЕ СЕ ГЪЗИЛИ НА РУСИЯ БЕ БЕЗРОДНИЦИ.МУТРАФОНОВА ВИ НАПРАВИ ОЩЕ ПО ПРЕЗРЯНИ ЗА СВЕТА,А СЪЩО И НИЕ,КОИТО НЕНАВИЖДАМЕ РУСКИТЕ ПОРОБИТЕЛИ СМЕ ПРЕЗРЯНИ ЗАРАДИ ОЛИГОФРЕНСКОТО ВИ ПОВЕДЕНИЕ...НЕ СПРЯХТЕ НИТО ЗА МИГ ДА ЛИЖЕТЕ ЛАЙНЯНИ РУСКИ ГЪЗОВЕ...СУКА ЙОБАНА В РОД...
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.08 | 14:42

3
ГЛАВАТАРА НА МУТРАФОНОВАТА ХУНТА МАЛОУМЕН КРАДЕВ Е ЗАПОВЯДАЛ ТЕЗИ КОИТО ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА БОРИСОВ ДА СЕ ИЗЯЖДАТ СУРОВИ ПО СТАР РУСКИ КУЛИНАРЕН ОБИЧАЙ-БЕЗ ПОДПРАВКИ.*****ТАК ПАЛОЖЕНО-ПУТИ*******ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА...АМИН ДАЙ БОЖЕЕЕ...ВСИЧКИ МУТРАФОНИ СА СЪС СЛАВЕ ТЪПОТО********ВСИЧКИ МУТРАФОНИ ЩЕ ЛАПАТ НА БОРИСОВ ПОРЕДНИЯ ПО ЗДРАВ...ЗАКОНОМЕРНОСТ...ПРИ ВСЯКО ЗАГРАБВАНЕ НА ВЛАСТТА ПОЗАСРАНО 20 ЗАПОЧВА ЯКИТЕ ГРАБЕЖИ ОТ МОРЕТО ТА ДО...СВАТКО,БРАТКО...СВТОВНО ИЗВЕСТНИ МОШЕННИЦИ БЕЗНАКАЗАНИ МОШЕННИЦИ...МАСЛАРОВИ,ОВЧАРОВИ,ПЪРВАНОВИ,БОКОВИ,БОБОКОРВИ И ВСЕ ТАКААААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА...СТИГА СТЕ СЕ ГЪЗИЛИ НА РУСИЯ БЕ БЕЗРОДНИЦИ.МУТРАФОНОВА ВИ НАПРАВИ ОЩЕ ПО ПРЕЗРЯНИ ЗА СВЕТА,А СЪЩО И НИЕ,КОИТО НЕНАВИЖДАМЕ РУСКИТЕ ПОРОБИТЕЛИ СМЕ ПРЕЗРЯНИ ЗАРАДИ ОЛИГОФРЕНСКОТО ВИ ПОВЕДЕНИЕ...НЕ СПРЯХТЕ НИТО ЗА МИГ ДА ЛИЖЕТЕ ЛАЙНЯНИ РУСКИ ГЪЗОВЕ...СУКА ЙОБАНА В РОД...
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.08 | 14:33

2
ВСИЧКИ МУТРАФОНИ СА СЪС СЛАВЕ ТЪПОТО********ВСИЧКИ МУТРАФОНИ ЩЕ ЛАПАТ НА БОРИСОВ ПОРЕДНИЯ ПО ЗДРАВ...ЗАКОНОМЕРНОСТ...ПРИ ВСЯКО ЗАГРАБВАНЕ НА ВЛАСТТА ПОЗАСРАНО 20 ЗАПОЧВА ЯКИТЕ ГРАБЕЖИ ОТ МОРЕТО ТА ДО...СВАТКО,БРАТКО...СВТОВНО ИЗВЕСТНИ МОШЕННИЦИ БЕЗНАКАЗАНИ МОШЕННИЦИ...МАСЛАРОВИ,ОВЧАРОВИ,ПЪРВАНОВИ,БОКОВИ,БОБОКОРВИ И ВСЕ ТАКААААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА...СТИГА СТЕ СЕ ГЪЗИЛИ НА РУСИЯ БЕ БЕЗРОДНИЦИ.МУТРАФОНОВА ВИ НАПРАВИ ОЩЕ ПО ПРЕЗРЯНИ ЗА СВЕТА,А СЪЩО И НИЕ,КОИТО НЕНАВИЖДАМЕ РУСКИТЕ ПОРОБИТЕЛИ СМЕ ПРЕЗРЯНИ ЗАРАДИ ОЛИГОФРЕНСКОТО ВИ ПОВЕДЕНИЕ...НЕ СПРЯХТЕ НИТО ЗА МИГ ДА ЛИЖЕТЕ ЛАЙНЯНИ РУСКИ ГЪЗОВЕ...СУКА ЙОБАНА В РОД...
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.08 | 14:33

1
ВСИЧКИ МУТРАФОНИ СА СЪС СЛАВЕ ТЪПОТО********ВСИЧКИ МУТРАФОНИ ЩЕ ЛАПАТ НА БОРИСОВ ПОРЕДНИЯ ПО ЗДРАВ...ЗАКОНОМЕРНОСТ...ПРИ ВСЯКО ЗАГРАБВАНЕ НА ВЛАСТТА ПОЗАСРАНО 20 ЗАПОЧВА ЯКИТЕ ГРАБЕЖИ ОТ МОРЕТО ТА ДО...СВАТКО,БРАТКО...СВТОВНО ИЗВЕСТНИ МОШЕННИЦИ БЕЗНАКАЗАНИ МОШЕННИЦИ...МАСЛАРОВИ,ОВЧАРОВИ,ПЪРВАНОВИ,БОКОВИ,БОБОКОРВИ И ВСЕ ТАКААААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА...СТИГА СТЕ СЕ ГЪЗИЛИ НА РУСИЯ БЕ БЕЗРОДНИЦИ.МУТРАФОНОВА ВИ НАПРАВИ ОЩЕ ПО ПРЕЗРЯНИ ЗА СВЕТА,А СЪЩО И НИЕ,КОИТО НЕНАВИЖДАМЕ РУСКИТЕ ПОРОБИТЕЛИ СМЕ ПРЕЗРЯНИ ЗАРАДИ ОЛИГОФРЕНСКОТО ВИ ПОВЕДЕНИЕ...НЕ СПРЯХТЕ НИТО ЗА МИГ ДА ЛИЖЕТЕ ЛАЙНЯНИ РУСКИ ГЪЗОВЕ...СУКА ЙОБАНА В РОД...

Добави коментар

Водещи новини