Светлан Стоев прие посланика на Нидерландия Берендина Мария Тен Тъшър

  • 20 юли 2021 15:13

  • 517
  • 0
 Светлан Стоев прие посланика на Нидерландия Берендина Мария Тен Тъшър
© МВнР

Министърът на външните работи Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има прие Берендина Мария Тен Тъшър, посланик на Кралство Нидерландия, във връзка с приключването на мандата й, като двамата направиха преглед на развитието на отличните двустранни отношения и активните политически контакти през последните години.

Министър Стоев подчерта конструктивния диалог между двете страни, който трябва да продължи.

Нидерландия е важен партньор на България в ЕС и съюзник в НАТО. През 2019 г. двете страни отбелязаха 110 години от установяването на дипломатически отношения.

„Вие поставихте значим акцент в нашето двустранно партньорство“, заяви министър Стоев, като даде висока оценка за приноса на посланик Тен Тъшър в развитието на двустранните отношения.

Вчера тя беше отличена от държавния глава с орден „Мадарски конник“ I степен за укрепване и задълбочаване на приятелските връзки между България и Нидерландия.

Много ценим и динамичния обмен между дипломатическите институти на двете страни“, изтъкна министър Стоев и изрази надежда той да бъде активизиран след края на пандемията от COVID-19. По инициатива на посланик Тен Тъшър през 2019 г. стартира стажантска програма за млади български дипломати в нидерландското посолство у нас.

 

Засегната бе и темата с опустошителните наводнения в няколко западноевропейски държави, сред които и Нидерландия. Министър Стоев открои куража и силата на хората в засегнатите райони, а посланикът  подчерта, че проявената от гражданите солидарност е изключително важна предпоставка за преодоляване на трудностите, не само при природни бедствия.

 

В края на разговора посланик Тен Тъшър отбеляза, че през последните 4 години е била пряк свидетел на изключителната бързина, с която страната ни се развива и модернизира. Сподели, че ще отнесе в родината си скъпи спомени от многобройните си срещи с българите, които със своята топлота и сърдечност винаги са я карали да се чувства като у дома си.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
517 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини