Светлан Стоев: Готови сме за открит диалог с Република Северна Македония

  • 21 май 2021 14:08

  • 743
  • 12
Светлан Стоев: Готови сме за открит диалог с Република Северна Македония
© МВнР

Министърът на външните работи Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има потвърди пред външния министър на Португалия Аугущо Сантуш Силва и комисаря по съседство и разширяване на ЕС Оливер Вархеи последователната подкрепа на България за евроинтеграцията на Западните Балкани, като подчерта пълната приемственост на служебното правителство в политиката към Република Северна Македония и  готовността на страната ни за открит и конструктивен диалог.

„Отворени сме за активен, открит и пълноценен диалог с Република Северна Македония и очакваме от нашите най-близки съседи в региона да  работим в дух на искреност  и конструктивност“, заяви външният ни министър.

Той прие министъра на външните работи на Португалия и еврокомисаря по съседство и разширяване в рамките на тяхното работно посещение у нас. Акцент в разговора бяха постиженията на приключващото португалско председателство на Съвета на ЕС и политиката на разширяване на съюза.

„България продължава да е последователна в силната си  подкрепа за  европейската интеграция на страните от Западните Балкани, при следване на критерия за индивидуалните постижения на всяка една страна кандидат и спазване на фундаменталните ценности на Общността, включително на принципа на добросъседство“, каза Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има.

По отношение на евроинтеграцията на Република Северна Македония той припомни, че не може да се очаква промяна в националната позиция на България. „За нас от ключово значение остава поддържането на добросъседски отношения и получаването на необходимите правни гаранции в рамките на процеса на разширяване за изпълнение на Договора за добросъседство от 2017г.“, заяви външният ни министър.

Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има подчерта, че България продължава да полага усилия за изграждането на положителна атмосфера и възстановяване на доверието в отношенията с Република Северна Македония. Целта на служебното правителство е чрез конкретни позитивни стъпки да се създадат необходимите условия за възстановяване на диалога между София и Скопие, включително на най-високо равнище, което да даде основа на бъдещо редовно правителство да работи за връщането на отношенията до нивото, което следва да свързва две толкова близки страни. За пример той даде поканата на президента на България Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на към президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски за съвместно пътуване по повод 24 май, в рамките на което те заедно ще отдадат почит пред делото на светите братя Кирил и Методий в Рим.

Министър Стоев изрази готовност за среща с министъра на външните работи на Република Северна Македония  Буяр Османи, за да бъдат обсъдени съвместни инициативи, които биха могли да бъдат реализирани в периода на служебното правителство.

„Надяваме се усилията и доброжелателният подход на България най-накрая да бъдат оценени от нашите съседи и заедно да работим за намирането на устойчиво и трайно решение на отворените въпроси в отношенията ни“, заяви Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има.  Той изрази увереност, че с искрен и сериозен ангажимент от страна на Скопие „ще се приближим по-бързо до общата ни цел – гражданите на Република Северна Македония да станат част от голямото европейско семейство“. 

 

Министърът на външните работи на Португалия Аугущо Сантуш Силва благодари за възможността да обсъди в София въпроса за разширяването на ЕС и подчерта, че тази тема е била водеща по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. и е останала такава във външната политика на страната ни. 

„Благодаря на България за нейната ангажираност в процеса по разширяване на ЕС. Този процес е от изключителна важност за целия съюз – за неговата стабилност, сигурност и просперитет“, заяви Аугущо Сантуш Силва. Той изтъкна, че е било много важно  да  бъдат чути българските предложения и инициативи, а също и притесненията на България по отношение на предстоящите стъпки в процеса по разширяването. Еврокомисарят Вархеи открои важната роля на България в ЕС като страна от региона за формиране на политиките на Съюза спрямо партньорите от Западните Балкани. „Мнението на важни членове на ЕС като България по ключова тема, каквато е разширяването на Съюза, е от голямо значение да бъде чуто“, подчерта той.

Министър Стоев приветства Аугущо Сантуш Силва и Оливер Вархеи и благодари за инициативата да проведат разговори с българската страна по темата за разширяването на ЕС, която е приоритетна за България.

Той поздрави португалския си колега за изключително успешното европредседателство на страната му, особено в настоящата трудна ситуация, свързана с пандемията от COVID-19. Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има изрази удовлетвореност от постигнатия вчера напредък по темата за дигиталния здравен сертификат, както и надежда за вземане на окончателно решение преди заседанието на Европейския съвет, което би улеснило свободното движение на гражданите. Външният ни министър подчерта значимия принос  на португалското председателство за все по-голямото сближаване на гражданите на ЕС и за укрепването на солидарността в съюза, която по думите му е ключова за преодоляване на общите предизвикателства.

Последвайте канала на

Novini.bg
743 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
Brendatlvea

2021.05.23 | 09:00

12
М­л­­а­­­д­­­а­­ ­­м­­о­к­р­а­­ ­­­у­­­ч­­­е­н­­и­­ч­к­­а­­­ ­­ч­­у­к­­­а­­ ­­­ ­W­ ­W­ ­­­W­ ­­­.­­­ ­B­­ ­­G­­­ ­1­ ­­7­ ­­­.­­­ ­­­C­­ ­­­L­ ­­­U­­­ ­B
Maryfyaoa

2021.05.23 | 02:04

11
М­­­л­­­а­­д­­­а­­ ­м­­­о­­к­­р­­а­­ ­у­­­ч­е­­­н­­и­ч­к­а­­ ­­ч­­у­к­­а­ ­ ­W­ ­W­ ­­W­­­ ­­­.­­­ ­­­B­­­ ­­­G­­­ ­­­1­ ­7­­­ ­­­.­­­ ­­­C­­ ­L­ ­­U­ ­B
Nicolevkpaa

2021.05.22 | 21:01

10
М­­л­­­а­­д­­а­­­ ­­м­о­­­к­­р­­­а­ ­­­у­ч­­­е­­н­­и­ч­­к­­а­­ ­­ч­у­­­к­­а­­­ ­ ­W­ ­­­W­­ ­W­­­ ­­.­ ­­B­ ­­G­­­ ­­1­­ ­7­ ­.­ ­C­ ­­­L­­ ­U­ ­­B
Danielleqcaka

2021.05.22 | 19:58

9
М­л­­­а­­д­а­­­ ­­­м­­о­­к­­­р­­а­­­ ­у­­­ч­­­е­­н­­и­­­ч­­к­а­­ ­ч­­у­­к­а­­­ ­­­ ­W­ ­­­W­­­ ­­W­­­ ­­­.­ ­B­ ­G­­ ­­­1­­ ­­7­­ ­­­.­­ ­­C­­­ ­­­L­­ ­­­U­ ­­B
Robinmcbqa

2021.05.22 | 05:55

8
М­л­а­­д­­а­­­ ­­­м­­­о­к­­­р­­а­­­ ­­у­ч­­е­­н­­­и­­ч­­к­а­­­ ­ч­­у­к­­а­­ ­­ ­­W­ ­W­­­ ­W­­ ­­.­­­ ­­­B­ ­­G­­­ ­­­1­ ­­­7­­­ ­.­­­ ­­C­­ ­­­L­ ­­­U­ ­­­B
Trishawetxa

2021.05.22 | 04:33

7
М­­­л­­­а­­д­­а­­­ ­м­­о­­­к­­р­а­­­ ­­­у­­ч­е­­­н­­­и­­ч­­к­­­а­­ ­­ч­­­у­к­а­­ ­ ­­W­­­ ­­W­­­ ­­W­­ ­­­.­ ­B­­ ­­G­ ­1­­­ ­­­7­­­ ­­.­­­ ­­C­ ­­­L­ ­U­­­ ­­B
Rochelleodjha

2021.05.21 | 20:47

6
М­л­­­а­­д­а­­­ ­­­м­о­­­к­­р­­­а­ ­­­у­ч­­е­­­н­­­и­ч­­­к­а­­ ­­ч­­­у­к­­а­­ ­­­ ­W­ ­­W­­ ­W­­ ­­­.­ ­B­­ ­­G­­­ ­­1­­­ ­­7­­­ ­­­.­­ ­­C­­­ ­­L­­ ­­­U­ ­­­B

2021.05.21 | 14:51

5
Уелкъм то ЧЕРЕПЛАНДИЯ ....Уважаеми граждани в тази мафиотска държава изхода е само един ....ТЕРМИНАЛ 2
Туморно убразувание на Резидента

2021.05.21 | 14:51

4
И този като Кутев-а събу гащите и се открил за карабината.
Туморно убразувание на Резидента пРавителство

2021.05.21 | 14:29

2
Има си закони в тази страна, колкото и да не ги искате,
Червен задник рязана карабина

2021.05.21 | 14:29

3
Престъпници и закони. Хахахаха

Добави коментар

Водещи новини