Министър Светлан Стоев: Диалогът и преговорите между равнопоставени страни са единственото решение на конфликта в Близкия изток

  • 07 юни 2021 17:34

  • 182
  • 2
Министър Светлан Стоев: Диалогът и преговорите между равнопоставени страни са единственото решение на конфликта в Близкия изток
©

Министърът на външните работи Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има потвърди позицията на България, че единственият път за разрешаване за израело-палестинския конфликт е посредством преговори, основавани на диалог и равнопоставеност.

„Решение на конфликта може да бъде постигнато единствено чрез диалог и преговори между равнопоставени страни“, заяви министърът по време на среща в Министерството на външните работи с членовете на Арабския дипломатически корпус у нас.

Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има допълни, че българската позиция е последователна и неслучайно е била засегната още във встъпителното му изявление като министър на външните работи.

Външният ни министър изрази съжаление за всяка една жертва в резултат от ескалацията на напрежението и приветства обявеното на 21 май 2021 г. примирие за спиране на враждебните действия между Израел и „Хамас“.

„Смятаме, че примирието трябва да бъде изпълнявано от всички страни, като бъде осигуряван хуманитарен достъп на нуждаещите се“, подчерта министър Стоев. Той посочи, че българката позиция цели конструктивност в опитите за намиране на устойчиво решение на конфликта и увери, че темата присъства активно и в дневния ред на Европейския съюз. Отправена бе и благодарност към арабските страни, които са спомогнали за постигане на примирието.

В изказването си министър Стоев посочи, че евентуално възобновяване на насилието, както и продължаващи едностранни действия, могат да доведат до радикализация сред младите хора. Възстановяването на политическия хоризонт към решението за две държави остава от изключителна важност за укрепване на мира в Близкия изток.

По време на срещата българската страна изрази висока оценка за работата на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA). Подчертано бе, че България всяка година допринася за нейния бюджет.

На срещата присъстваха ръководителите на посолствата на Палестина, Алжир, Кувейт, Саудитска Арабия, Ливан, Египет, Обединените арабски емирства, Ирак, Йемен и Либия, както и представител на посолството на Мароко.

Последвайте канала на

Novini.bg
182 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Jackiefueia

2021.06.08 | 07:44

2
М­л­а­­д­а­ ­­м­­­о­­­к­­­р­­­а­­­ ­у­­­ч­­е­­н­и­­ч­­к­а­­­ ­ч­­у­­к­­а­ ­­ ­­W­­­ ­W­­ ­W­ ­­.­­­ ­­­B­­ ­­­G­­ ­­1­­­ ­7­­ ­.­ ­C­ ­L­ ­­U­ ­B
Stephanieazlpa

2021.06.08 | 07:27

1
М­л­а­­д­­­а­ ­­м­­­о­­к­р­а­­ ­у­ч­­е­­­н­­­и­­­ч­­к­­­а­ ­­ч­­­у­­­к­­а­ ­ ­­W­­ ­W­­­ ­­­W­­ ­.­­­ ­B­­ ­­G­ ­­1­ ­7­­ ­­.­­ ­­­C­­ ­L­­­ ­U­ ­­B

Добави коментар

Водещи новини