Началниците на отбраната на България и Македония отиват на заседание на НАТО

  • 26 януари 2021 16:42

  • 598
  • 0
Началниците на отбраната на България и Македония отиват на заседание на НАТО
© МО

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и началникът на Генералния щаб на Армията на Република Северна Македония генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски днес, 26 януари, заедно отпътуваха от летище „Враждебна“ с военнотранспортен самолет С-27J Спартан от състава на българските Военновъздушни сили. В Брюксел, Белгия, те ще вземат участие в заседанието на ниво началници на отбраната на Военния комитет на НАТО, което ще се проведе утре, 27 януари. Това съобщават от пресцентъра на МО.

„Двамата споделяме мнението, че военното сътрудничество е ефективен инструмент за изграждането на конструктивни и приятелски отношения между две държави, каквито са Република Северна Македония и Република България. За мен е чест да приветствам генерал-лейтенант Гюрчиновски на борда на българските Военновъздушни сили, където по време на пътуването ще имаме възможност да обсъдим теми и въпроси от общ интерес, каквито имаме много“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

„Изразявам голямо задоволство и чест от поканата на адмирал Ефтимов да съм в София, в Република България – братска, приятелска и съюзническа страна. Благодаря за поканата да пътуваме заедно до заседанието на Военния комитет в Брюксел, където ще имаме време и при активностите там, и по време на полета, да обменим допълнителна информация от взаимен интерес за нашите Въоръжени сили“, посочи началникът на Генералния щаб на Армията на Република Северна Македония.

В рамките на заседанието на Военния комитет на НАТО ще бъдат обсъдени операциите, мисиите и оперативните дейности на Алианса, както и Концепцията за възпиране и отбрана на Евроатлантическата зона.

Имоти за над 12,5 милиона лева продава Министерството на отбраната

В отговор на журналистически въпрос адмирал Ефтимов поясни, че в дневния ред на срещата присъства също специална сесия с поуките от практиката за ролята на съюза в противодействието на пандемията от COVID-19. Той припомни, че от началото на пандемията НАТО е активно въвлечен в организацията и мерките за справянето с коронавируса в логистичен аспект и чрез множество координационни механизми. Относно ваксинацията в българските Въоръжени сили началникът на отбраната подчерта, че тя ще се осъществи в срок съобразно Националния ваксинационен план. Адмирал Ефтимов бе категоричен, че ротациите на мисиите зад граница са приоритет.

„Предстои планова ротация на контингента ни в Афганистан и той трябва да бъде сертифициран. Подчертавам, че ваксинирането е доброволен акт. Ние сме длъжни да подсигурим достатъчен брой ваксини, за което имаме изградена отлична комуникация с органите на Военномедицинската академия и многопрофилните болници за лечение в страната, имаме изготвени списъци на желаещите да се ваксинират“, заключи началникът на отбраната.    

Последвайте канала на

Novini.bg
598 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини