Владимир Владимиров: САЩ ще следят и помагат за евроатлантическата интеграция на С. Македония

  • 26 януари 2021 20:30

  • 1556
  • 7
Владимир Владимиров: САЩ ще следят и помагат за евроатлантическата интеграция на С. Македония
©

Посещението на външния министър на Сърбия беше много интересно и отвори много въпросителни. От 7 години насам не е имало официално посещение на сръбски външен министър в България. Това посещение показва, че явно за Сърбия България е важна страна- партньор и той идва да комуникира най-важните проекти между двете държави. Това каза Владимир Владимиров експерт по Балканските въпроси и координатор на сектор „Обществени комуникации и публични въпроси“ в ПП „Републиканци за България“ в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV+ и TV 1.

По думите на Владимиров „Турски поток“ отваря много въпроси във вътрешен и външен план.

„Българските граждани не знаят реалните параметри на този проект, тъй като договорът не е публичен. Оказа се, че цената за Сърбия е по-евтина от тази за България“.

Анализатор: Една бъдеща АМ "Гоце Делчев" между България и Македония би могла да ни сближи

Експертът уточни, че темата за Северна Македония е прекалено важна както за Сърбия, така и за България, за да бъде подмината на вече проведената среща при посещението на сръбския външен министър Никола Селакович в България. Още повече, че преди време Ивица Дачич обяви, че Сърбия е готова на търговия. „Сърбия във всяка една нейна интеракция не е дошла без предложение в България. Със сигурност Северна Македония е била тема на разговор и ние сме в по-лошата изходна позиция“, е на мнение Владимир Владимиров.

Логистичният и хуманитарен руски център в Ниш не е нищо по-малко от разузнавателна база, която по въздушна линия се намира на по-малко от 100 км от границата с България.

„Към кого е насочена тази база? Министър Захариева трябва да запита за част от новото руско и китайско въоръжение, което пристига в Сърбия, разположено ли е по границата с България и би ли могло да се използва в тази посока“, един от въпросите, на които тя не дава отговор от няколко дни, след като и бяха зададени от Републиканци за България.

Владимиров разказа, че сърбите имат голямо политическо, икономическо и военно-разузнавателно влияние в Северна Македония.

„Те контролират големи политически и икономически кръгоове и от тяхна страна най- важен е въпросът свързан с Косово – това е туморното образувание на сръбската политика. Ако България оттегли подкрепата си за Косово, то тогава Сърбия би могла да спазари помощ в спора за Северна Македония“, споделя той.

„Президентът Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в е изключително запознат по темата Източна Европа и Балкани. Много пъти е посещавал нашата страна като сенатор. Една от фокус точките в администрацията в Белия дом ще бъде засилването и източния и южния фланг на НАТО и ЕС, защото той знаете, че анонсира отново съживяването от двете страни на Атлантика. Със сигурност ще стигнем до ветото на България спрямо Република Северна Македония. Ще има много дипломатически разговори по тази тема трябва ли стратегическите интереси на България и региона да бъдат заложник на вътрешнополитически игри и успех ли ще е г-н Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността да влезе в следващия парламент?“, попита експертът.

Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския управляваше САЩ като корпорация, а сега начело имаме професионален дългогодишен политик с огромен опит, смятам че ще се върнем към по-ясни и силни послания от страна на американската администрация. Много важен момент е Македония, която е една от много малкото европейски държави, които имат договор със САЩ за подкрепа, включително и военна, дори преди да бъде член на НАТО. Един от интересите, които Съединените щати ще следи и ще помага е за евроатлантическата интеграция на Македония“, категоричен е Владимиров.

Последвайте канала на

Novini.bg
1556 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Разбирачи

2021.01.27 | 08:29

7
Гледайте за в бъдеще... по този "турски поток" след по-малко от 10 год. ще текат поне 3 източника
Запрян

2021.01.27 | 07:19

6
Това са много важни теми и се радвам ,че някой им обръща внимание
Stan

2021.01.27 | 06:30

5
Въпросите към управляващите се нуждаят от отговори. Добре е, че Републиканци ги поставят.
BoLeto

2021.01.26 | 23:46

4
Важни теми, интересни въпроси. Хубаво е да се задават въпроси, особено неудобни. За съжаление отговори няма да бъдат дадени, особено от госпожа Захариева!
Алекс

2021.01.26 | 23:22

3
Добър анализ на ситуацията със съседите!
Жаклин

2021.01.26 | 22:30

2
Хубавото е че преговорите със Сърбия ще се случат в следващият мандат на правителство. Когато...Каракачанов, Захариева и сие може да не са в играта. Дано по компетентни хора защитят българската позиция и дано тя не е толкова преклонена.
гневен

2021.01.26 | 21:26

1
краварите да го духат сополив!!!

Добави коментар

Водещи новини