Цветан Цветанов: Дянков да участва в Съвета за сигурност към премиера

  • 25 април 2012 17:09

  • 721
  • 0
Цветан Цветанов: Дянков да участва в Съвета за сигурност към премиера
©

Практиката в почти всички държави, в които има парламентарно управление е, подобни структури да са в изпълнителната власт.

Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента в отговор на въпрос дали с изтеглянето на Националната разузнавателна служба (НРС) от Президентството не се акумулира твърде много сила в изпълнителната власт.

"Има различни конфигурации – дали те са към министерство, дали са като самостоятелен обект, но са винаги в изпълнителната власт. Това е дебат, който е отлаган 22 години. Самият факт, че нямаме законодателство, което регламентира дейността на НСО и на НРС, означава, че винаги е имало някакви притеснения, някакво противопоставяне – чисто институционално. Съветът за сигурност при премиера, с един устройствен закон, ще даде възможност за изпълване с по-голямо съдържание на координацията и формирането на политики, които се взимат от правителството Консултативният съвет при президента ще може винаги да се стреми към постигането на консенсус по важни основни политически въпроси", добави вицепремиеът.

Запитан дали ще могат да се взимат преки задачи и кадрови решения от Съвета по сигурност, Цветанов каза: "Не, това е и записано и в доклада, който представих. Това ще бъде формулирано в предстоящото законодателство, защото много ясно са разписани кадровите възможности, които има съответният министър или ръководителят на съответната структура. В случая говоря за Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) – там компетентността за кадровите въпроси е да бъде само и единствено от председателя и заместник-председателя, но те се назначават от председателя. Що се касае до ръководството, което е зам.-председател и председател, знаете, че става с указ на президента. Това са неща, които винаги са били като една възможност – службите да работят и изпълняват приоритетите, които са заложени в закона. Говорим за създаването на една допълнителна координация, която ще подобри ефективността на службите и по този начин ще можем да бъдем повече и по-ефективни", обясни Цветанов.

Той съобщи, че докладът за тема "Сигурност" ще бъде пуснат в сайта на Министерски съвет за обществено обсъждане днес или утре.
Стана ясно, че на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа вицепремиерът и финансов министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи да участва в Съвета по сигурност към премиера. Според Цветанов, когато финансовият министър присъства на подобни заседания като това на Съвета по сигурност, и когато се обсъждат конкретни проблеми, в немалка част те са свързани с финансово обезпечаване.

На въпрос дали идеята и финансовият министър да участва има нещо общо с това, което се случи с бившия шеф на НРС Кирчо КировКирчо Киров Кирчо Иванов Киров е роден в град Силистра. Средното си образование получава в град Враца, а след и данните за финансови злоупотреби, Цветанов каза: "Не. За да не се допускат подобни слабости в службите, трябва да бъде осъществен необходимият парламентарен контрол, защото за добро или за лошо, ние винаги се нуждаем от парламентарен контрол, който трябва да бъде осъществяван в случая от опозицията. Дадох за пример това, което реализира сегашното правителство – ясната политическа воля за осъществяването на подобен парламент контрол към Държавната агенция за национална сигурност".

"Що се касае за Съвета за сигурност към премиера, единственото, което имаше като възможност, когато премиерът отсъства от страната и е необходимо да бъде свикан Съветът за сигурност, е да бъде евентуално упълномощен от него вицепремиер – в случая вицепремиер и министър на вътрешните работи. Поради това, че имаше дебат по темата, направих оттегляне на тази част от доклада, за да може действително да се постигне политически консенсус и да не остава абсолютно никакво съмнение в някого, че някой би могъл да пренебрегне премиера. Да се знае, че премиерът е единственият, който може да свиква, и в негово присъствие се провеждат заседанията на Съвета по сигурност", посочи Цветанов. Попитан кое налага това, Цветанов каза: "Всичко, което е свързано със сигурност, и когато говорим за координация между съответните звена, които имат отношение по темата сигурност, няма как да изключим от темата сигурност и митниците, и данъчните служби. В много от случаите съвместните оперативни действия винаги се координират и със съответните институции, които имат отношение”.

"Искахме до октомври-ноември да бъдат вкарани трите законопроекта – за НРС, за НСО и за военното разузнаване. Надделя необходимостта - да бъде изработен и общ устройствен закон. Удължихме срока, който беше заложен за първите три законопроекта, и до края на годината да бъдат предложени в Народното събрание за приемане законопроекти, които са свързани освен с трите служби, така също и с устройствен закон. Това, което също беше като удължаване на срока, е до април 2013 г. да бъдат приети тези четири законопроекта, които да дефинират и да са ясни функциите и задачите. Това, около което се обединихме всички, е, че при разработването на тези законопроекти, заедно и с устройствен закон, да се осъществява парламентарен контрол, което ще бъде от полза за всяка една парламентарна република", каза още вътрешният министър.

Помолен да коментира думите на Румен Миланов, че иска да има още един вицепремиер, който да е силов и да не е Цветанов, той каза: "Никога не е обсъждана подобна тема и мисля, че много ясно беше заявено от премиера. Оттам може би се създадоха тези тълкувания в публичното пространство, което смятам, че не трябваше да бъде допускано, но премиерът мисля, че даде много ясен отговор на въпроса, който беше зададен".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
721 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини