Илхан Кючюк: Защитата на споделените ни ценности ни обединява и ни прави европейци

  • 15 октомври 2020 16:51

  • 266
  • 2
Илхан Кючюк: Защитата на споделените ни ценности ни обединява и ни прави европейци
©

Евродепутатът от ДПС/„Обнови Европа” Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е организира онлайн видеоконференция с ключови имена от европейските институции на тема: „Механизъм на ЕС за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права: oбщоевропейски стремеж. „

„Важно е да има открит дебат по темата, защото макар и да звучи абстрактно, според Договора на ЕС, споделените ни ценности на зачитане на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, правовата държава и правата на малцинствата са в основата на всичко онова, което ни обединява. Те са това, което ни прави европейци. Слабостите в защитата им ще доведат до отслабване на ЕС. Ето защо систематичните и тежки нарушения на общата ни ценностна база трябва да се разглеждат с нужната отговорност, с обективен и основан на доказателства прочит. Именно затова настояваме за общ механизъм на ЕС, който да е всеобхватен и задълбочен.“, заяви Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е при откриване на конференцията.

Илхан Кючук разкри подробности за доклада за общия механизъм за върховенството на закона

 В своето обръщение, заместник-председателят на Европейската комисия по ценности и прозрачност, Вера Йоурова акцентира върху защитата на основните ценности на ЕС:

 „Жизненоважно е да прехвърлим дебата отвъд Брюксел и да привлечем към него гражданите и парламентаристите в Европа. През последните години Комисията постепенно разработи различни инструменти за справяне с проблемите с върховенството на закона. Председателят на Комисията, г-жа Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е, пое ангажимента да даде старт на допълнителен, всеобхватен механизъм за върховенството на закона, който да обхваща всички държави. Като част от този нов механизъм, Комисията представи на 30 септември първия годишен доклад. Всички държави членки са третирани еднакво в този процес, тъй като приложихме една и съща методология.“

Онлайн дискусията се проведе в контекста на представения на 30 септември първи по рода си доклад относно върховенството на закона на Европейската комисия. Според представителите на парламента докладът трябва да включва и защита на основните права, да приеме формата на междуинституционално споразумение, да замести съществуващите инструменти и предоставя специфични за всяка държава препоръки, обвързани в случай на неспазване с бюджетни условия.
Участие в организираната от българския евродепутат дискусия взеха председателят на комисията по правни въпроси, Адриан Васкес Лазара, председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, Хуан Фернандо Лопез Агилар, София ин`т Велд, председател на Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права на Европейския парламент, докладчикът за ЕП по доклада „Създаване на механизъм на ЕС за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права“, Михал Шимечка от Групата „Обнови Европа“, както и докладчиците за Групата на ЕНП, Владимир Билчик и за Групата на „Зелените“, Сергей Лагодински.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
266 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
тия

2020.10.15 | 17:09

1
тия си чешат мъдите по цял ден и вземат по една торба с пари. симулират демокрация и дрънкат лозунги

2020.10.15 | 17:20

2
не споделяме турски ценности

Добави коментар

Водещи новини