Мария Габриел: Регионалните и местни власти имат ключова роля за мерки срещу кризата, предизвикана от COVID-19

  • 06 юни 2020 12:08

  • 562
  • 5
Мария Габриел: Регионалните и местни власти имат ключова роля за мерки срещу кризата, предизвикана от COVID-19
© Булфото, архив

Регионалните и местни власти играят ключова роля както за предприемане на мерки срещу кризата, предизвикана от COVID-19, така и при прилагането на стратегии за възстановяване. При разработването на програмите на ЕС е важно инвестициите да са фокусирани върху критични области като здравеопазване, климатични промени, цифровизация, като се отчитат и регионални приоритети. Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел по време на дискусия с председателя на Комитета на регионите Апостолос Цицикостас и председателя на Комисията за социална политика, образование, заетост, изследвания и култура Анне Карялайнен. 

Според Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова, Комитетът на регионите може да е водещ при ангажирането на местните и регионални власти, както и други заинтересовани страни, за мобилизиране на публични инвестиции в образованието, културата, научните изследвания и иновациите. Това може да се осъществи чрез комбиниране на европейски фондове с национални и регионални програми, а Европейската комисия би могла да подкрепи и изграждането на капацитет на регионално и местно ниво за ползване на финансовите инструменти по бъдещата програма InvestEU.

По отношение на образованието,  комисарят сподели за новата си инициатива „Успех в училище за всички”.

Мария Габриел разкри какви са поуките за науката и иновациите от кризата с COVID-19

Целта е да се даде възможност на младите хора да развият основните си умения и да се намали дела на напускащите образователната система.

Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова подчерта, че актуализираният План за действие за цифрово образование надгражда приетия по нейна инициатива през 2018г., но е с по-широк обхват, като включва също така неформалното обучение и обучението през целия живот. Тя призова регионите и общините за мнения относно актуализацията на плана, като заяви, че има готовност за организиране на видеоконференция с представители на регионалните и местни власти за неговото обсъждане през месец юли.

Продължава и сътрудничеството на Комисията с регионите и градовете по проекти с постигнати добри резултати, като платформата за обмен на знания, инициативите „Европейска столица на културата“, „Знак за европейско наследство“, „Науката се среща с регионите“ и много други. „Важно е да надградим партньорството ни с Комитета на регионите относно платформата за обмен на знания.

Целта е платформата да се развие от инструмент за обмен на научни резултати в платформа за споделяне на мнения по стратегически приоритети, свързани с европейското научноизследователско пространство. Стремим се да изградим по-добра координация между обновена платформа за обмен на знания и инициативата Науката се среща с регионите, като част от пакет действия за насърчаване на диалога с регионите и градовете“, заяви Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова. Тя информира, че Европейската комисия подготвя и нови мерки, като организиране на съвместни информационни дни за регионите и форуми със заинтересовани страни в областта на научните изследвания и иновациите. Българският еврокомисар подчерта, че е много важен приносът на регионите за стратегическото планиране на мисиите и партньорствата по програма «Хоризонт Европа», тъй като те са насочени към глобалните предизвикателства за обществото и ползите за гражданите.

„Активното включване на местните и регионални власти в регионалната иновационна схема на Европейския институт за иновации и технологии и иновационните екосистеми по «Хоризонт Европа», в синергия с програма Еразъм+ и други програми на ЕС, ще допринесе допълнително за укрепването на европейското научноизследователско пространство и свързването му с европейското пространство за образование.  Интелигентният подход към инвестирането ще осигури устойчиво и интегрирано местно развитие“, отбеляза още комисар Габриел. В израз на сътрудничеството с Комитета на регионите ще бъде изготвен съвместен план за действие с конкретни инициативи.

Novini.bg
562 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2020.06.06 | 13:54

1
ТРАВЕСТИТ
Бай Хой

2020.06.06 | 14:23

2
Дева и чифутите, навсякъде са. Всичко знаят, всичко трябва да е по техния дяволски план. А ааааа, май Адолф ще го търсим, тая и сиганската сган, са враг Н=1 на човечеството.
KKK

2020.06.06 | 14:43

3
СТИГА НИ НАВИРАЙТЕ В ОЧИТЕ ТАЯ СКРИТА ЧИФУТКА !

2020.06.06 | 20:27

4
мърла

2020.06.06 | 20:34

5
потна мърла

Добави коментар

Водещи новини