Мария Габриел: Подготвяме общоевропейски подход за признаването на микрокредитите във висшето образование

  • 26 май 2020 15:42

  • 952
  • 3
Мария Габриел: Подготвяме общоевропейски подход за признаването на микрокредитите във висшето образование
©

Днес стартира работата на консултативната група за микрокредити в областта на образованието, създадена по предложение на българския еврокомисар Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

Групата включва опитни специалисти от националните органи на държавите членки, агенции за осигуряване на качество, висши учебни заведения и други заинтересовани страни. В работата й участват и два Европейски университета, които са поставили развитието на микрокредитите в центъра на стратегията си: Младите университети за бъдещето на Европа (YUFE) и Европейският консорциум за иновационни университети (ECUI).

Мария Габриел: Инвестицията в образованието е инвестиция в нашето бъдеще

„Безпрецедентната ситуация с COVID-19 ни показа нарастващото значение на онлайн образованието и обучението. Днес повече от всякога образованието във всичките си новаторски форми заслужава цялото ни внимание. Екологичният преход и цифровата трансформация, непрекъснато променящият се пазар на труда, налагат да предприемем действия за въвеждането на нови възможности, като кратки и гъвкави модули за обучение за микроудостоверяване“, коментира комисар Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова.

Микрокредитите представляват по-малки единици обучение, разработени в отговор на динамично променящите се професионални и обществени потребности. Те се присъждат след завършване на кратки обучителни курсове или модули и след оценка на придобитите компетенции. В следващите месеци, групата ще разработи доклад относно възможностите за общ подход за микрокредити във висшето образование. Ще бъде предложена също Пътна карта за действия, които да бъдат предприети от Европейския съюз, при пълно зачитане на принципа на субсидиарност. Целта е да се насърчи валидирането и признаването на микрокредитите след проведени кратки курсове на обучение за повишаване на квалификацията и преквалификацията на работната сила.

Комисар Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова открои ключовата роля на университетите за осигуряване на актуализация на знанията и уменията на учащите се от всички възрасти. Това ще се осъществи чрез разширяване на учебните програми и предлагане на гъвкави форми на учене, включително кратки модули за обучение, които водят до микрокредити.

Българският еврокомисар подчерта, че днес повече от всякога образованието във всичките си новаторски форми заслужава цялото ни внимание. Кратките модули могат да осигурят необходимата гъвкавост в отговор на реалностите, обществените потребности и желанието на хората за личностно развитие.

Мария Габриел: До края на май очакваме първите предложения за действия в рамките на петте мисии в "Хоризонт Европа"

„Въвеждането на единен европейски подход за микрокредити е от ключово значение за образователните ни системи. Така ще допринесем за приобщаващи и устойчиви образование и обучение през целия живот, които не оставят никого зад борда. Това означава повече и по-добри възможности за професионална реализация“, заяви комисар Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова.

Консултативната група ще представи резултатите от работата си  през есента на 2020 г.

Филип Епитропов
952 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.05.26 | 17:56

3
taia grobarska mastia ne moja za 5 godini da razbere tce evropa e shengen a vsicki drugi prisadeni darjavi niamat nishto obshto sas shengen.

2020.05.26 | 16:05

2
OMG,,,,,,Миче, ти плати ли си наема на квартирата в София ли ма....къв евродепутеее, кви 5 лв...
Stamatis

2020.05.26 | 16:00

1
Тази милата, ако малко изплюе бастунчето на брюкселски бюрократ, ще е по-симпатична на народа. С тези банални и шаблонни приказки убива всякакво желание да я слушат!

Добави коментар

Водещи новини