Сачева: До 15 май трябва да се предложи механизъм за подкрепа на уязвими групи

  • 24 февруари 2020 09:04

  • 1009
  • 1
Сачева: До 15 май трябва да се предложи механизъм за подкрепа на уязвими групи
© Novini.bg

Няма да подкрепим, това което фондовете предлагат, непосредствено преди пенсиониране, хората да правят своя избор, защото това означава да има една постоянна национализация на евентуални загуби. Това не би било справедливо, спрямо другите, които се осигуряват в Националния осигурителен институт (НОИ). Ако изобщо отпаднат тези ограничения въобще. Когато говорим за един такъв дълъг период от време (37 г., ако говорим за пълния период от време), в който тези средства са управлявани от един фонд, реализирани са различни приходи или загуби. В крайна сметка солидарността остава за всички останали, които в този период са избрали единствено и само да се осигуряват в НОИ. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред журналисти в Банкя по време на представяне на основните политики на социалното министерство до края на мандата на кабинета, предаде репортер на Novini.bg.

Дали ще се направи изключение в момента за тези, които са в рамките на 5-годишния период и са пропуснали по различни причини, не са били достатъчно информирани, защото са представители на първата вълна, която няма пълен цикъл на осигурителна история от 37 г., тук дискусиите продължават. Все още няма крайно решение. Има тези "за" да бъде даден нов прозорец, има тези "против". Аз не мога да обявя окончателно решение, защото все още се коментира“, обясни министърът.

Деница Сачева: Извънредният труд да стане 300 часа за година

Във връзка с изплащането на болничните, министър Сачева заяви: „Ще има Национален съвет за тристранно сътрудничество, така че всеки един от вносителите на различни предложения ще има възможност да защити своята теза. Мнението на Министерски съвет на този етап е, че няма решение за прехвърляне на изплащането на болничните от работодателите към НОИ. Тази политика би струвала около 200 милиона допълнително, а бюджетът е ограничен. Ние сме държавата с най-ниски данъци, в същото време бюджетът има определена еластичност, която вече е изчерпана по отношение на различни социални плащания и тук е въпросът не само на това кой ще ги плаща тези пари, а какъв проблем бихме разрешили“, заяви социалният министър.

Майките от "Системата ни убива" поискаха оставката на Сачева, тя им отговори

Сачева припомни, че началото на тази дискусия е била свързана с това, че има много злоупотреби – от една страна и от друга – работодателите се жалват за това, че работниците не са на работните си места. Как, ако плащанията се прехвърлят към НОИ се решават тези два проблема? Не се решават. Първо, защото НОИ не може да има ефективен контрол именно за първите три дни, тъй като се изисква бързина на реакцията, работодателите по-скоро би следвало да бъдат подкрепени по отношение на контролни мерки и механизми, а от друга страна, ако просто прехвърлим механично плащането на тези три дни от работодателите на НОИ, как това помага за това служителите да бъдат на работните си места? Тази тема е малко спекулативно, че я дискутираме само в прехвърляне на топката. По-скоро трябва да се концентрираме на първо място върху информационната сигурност, така че работодателите да получават максимално бързо информация, както НОИ и структурите, които ще бъдат натоварени с контрола, като РЗИ и инспекциите на НОИ, на второ място да се търси механизъм да се работи за намаляване на фалшивите болнични и през регулаторни механизми на лекарските съсловни организации“, подчерта тя.

Деница Сачева разкри, че се работи по Закона за чужденците във връзка с недостига на кадри на пазара на труда. „Една от мерките, които се предвижда да бъдат предложени е за в бъдеще исканията за внос на служители да минават през дирекция „Миграция“. В момента всички погледи са насочени към Министерство на труда и социалната политика, но ние не си даваме сметка, че вносът на служители е един голям процес, в който са въвлечени и други служби, от които се чакат разрешителни, текат проверки и т.н. Така че, ако прехвърлим процеса на входа на системата към службите, които имат нужда от най-дълго време за проучвания и оттам нататък всичко минава по служебен път, ще можем да съкратим времето, в което ще може да се осъществява внос на работници. В момента Агенцията по заетостта и Министерство на икономиката работят по това да изработят един списък от професии, от които България има нужда – високо квалифицирани специалисти – такива, каквито няма да можем да произведем сами в рамките на 5-7 години (инженери-химици, блокчейн инженери, киберсигурност и т.н.) и да поискаме заявки от работодателите за такива лица и след това конкретно определена бройка хора в тези квалифицирани специалности и да направим всичко възможно те да могат да достигнат до пазара на труда в рамките на срок от двама месеца“, коментира социалният министър.

Държавата не подкрепя искането НОИ да изплаща първите три дни болнични

Идеята да се облекчи режимът при ползване на отпуска за новите служители е да се даде възможност тези хора също да могат да ползват условията на Кодекса на труда и да не се налага да се прехвърлят толкова много отпуски в следващ период. При промяна на работното място важи същият този срок, а това също е в полза на хората“, подчерта тя.

Сачева каза още, че има решение на НС, че до 15 май трябва да се предложи механизъм за подкрепа на уязвими групи, но нямаме в момента решение за въвеждане на водни или енергийни помощи. Имаме решение, че трябва да намерим механизъм как да подкрепим уязвимите лица. Това въпрос, който трябва да дискутираме в бъдеще с Министерство на регионалното развитие и благоустройството, от друга страна на енергетиката, защото уязвими лица, например по отношение на енергийните помощи, не бива били непременно лица, които са социално слаби. Да кажем един човек, който е на хемодиализа би бил уязвимо лице от либерализацията на тока, защото той е ползвал за своя живот повече ток, отколкото другите, така че в това отношение дискусиите тепърва предстоят и ще се водят до края на тази година“, посочи още тя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1009 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Драган

2020.02.24 | 09:56

1

Само преди седмица, Вуте рече: Щом е механизъм он че се развали.

Добави коментар

Водещи новини