Майките от "Системата ни убива" поискаха оставката на Сачева, тя им отговори

  • 13 февруари 2020 14:40

  • 1626
  • 3
Майките от "Системата ни убива" поискаха оставката на Сачева, тя им отговори
© Булфото (архив)

Нищо от това, което е постигнато като права и възможности за хората с увреждания, няма да бъде ревизирано.

Това каза министърът на труда и социалната политика Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е на брифинг в парламента по повод отправеното към нея по-рано искане за оставката и готвения национален протест от майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива" през март. Министър Сачева припомни, че е възложена комплексна оценка на въздействието на този закон, която следва да бъде готова до юни месец и едва след като бъде готов анализът, ще стане ясно какво ще се случи със Закона за личната помощ.

Нинова категорична: Законът за личната помощ не трябва да се отменя

Сачева опроверга твърденията на левицата, че законът не работи заради липсата на финансиране. Тя посочи, че в момента има 21 хиляди договора по този закон и съобщи, че почти 2000 договора до момента са прекратени по заявка от самите хора. По думите й правителството е осигурило необходимите средства, но още при приемането на закона, е имало достатъчно обосновки за неговата финансова необезпеченост, тъй като всички искания биха стрували около 900 млн. лв. Министърът подчерта, че у нас има общо 674 хиляди хора с увреждания и 26 хиляди деца. По думите й законът за една част от тях е работещ, а други остават извън периметъра му, предаде БТА.

Деница Сачева разкри какво ще предприеме държавата, за да се справи с липсата на лични асистенти

Министър Сачева констатира, че в момента законодателството за социалните услуги е изключително фрагментирано. Пример в това отношение е услугата личен асистент, която веднъж може да се получи по Закона за личната помощ, след това по различни програми на общините и трети път през програмата за патронажна грижа.

Сачева: От 1 март влиза в сила програмата за предоставяне на грижи в домашна среда

Затова тя предложи създаването на единен Кодекс за социална закрила, който да обединява всички нормативи, с които се регламентира получаването на социални услуги по подобие на Кодекса на труда. Министърът декларира готовност за диалог и уточни, че откакто е поела поста на министър, такъв не е търсен от страна на майките на деца с увреждания.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1626 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Сев

2020.02.14 | 15:28

3

Всичко за саксиите,останалите кучета ги яли.

Сев

2020.02.14 | 15:27

2

Всичко за саксиите,останалите кучета ги яли.

Валка

2020.02.14 | 10:16

1

Майките от "Системата ни убива" са нагли кукундели.

Добави коментар

Водещи новини