Теменужка Петкова: Конституцията ясно е определила кой дава и кой снема доверието от правителството

  • 04 февруари 2020 17:36

  • 2036
  • 3
Теменужка Петкова: Конституцията ясно е определила кой дава и кой снема доверието от правителството
© Кадър: БТВ

Българската Конституция много ясно е определила кой дава и кой снема доверието от правителството, то се дава от българският народ. Миналата година имаше два избора и те показаха ясно на кой българският народ има доверие. Това каза министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Думите ѝ са по повод сваленото доверие на държавния глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на от кабинета с аргумента, че кабинетът на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в обществото.

Румен Радев сне доверието си от кабинета "Борисов 3"

„Нашето правителство си върши работата. Ние винаги сме били консенсусни. Топката не е в нашето поле“, добави министър Петкова.

„Темите, които постави президентът са важни, но правителството работи по тях. Някои от тях се дължат на причини, извън правителството. За останалите проблеми е отговорено компетентно. Всичко, което трябва да се направи - се прави. По-добре да действаме, отколкото да говорим. На прага сме на намирането на изход от ситуацията в Перник. На път сме да решим проблем, който не е решаван от години“, каза още Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

Тя коментира и актуалните за страната ни енергийни теми. България много ясно е заявила своите приоритети в областта на енергетиката. „На първо място е диверсификацията на източниците и доставките на природен газ. Работим в последните две години изключително в тази посока“, припомни министър Петкова. Докато „Турски поток“ улеснява преносът на газ между Турция и Русия, „Балкански поток“ представлява разширение на газопреносната мрежа от турско-българската граница до българо-сръбската. Той се строи с пари на „Булгартрансгаз“ и инфраструктурата е българска собственост“, подчерта енергийният министър.

Теменужка Петкова: Засега въглищни централи няма да бъдат закривани

„При реализацията на проекта „Балкански поток“, ние сме спазили всички европейски правила. Този проект ще гарантира енергийната сигурност в целия регион“, коментира тя. Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по изтъкна, че интерконекторът с Гърция ще стане факт до края на годината. Взето е и решение за изграждане на терминал за втечнен газ край Александропулис, както и поддържането на резерв между 300 и 500 млн. куб. м. от него.

Тя разкри, че до сега страната ни е получавала до 17 млрд. куб. м газ, а с реализацията на „Турски поток“, те спират. Страната ни получаваше 110 млн. долара на година от транзита на природен газ, но вече не е така. Голямата разлика между „Балкански поток“ и „Южен поток“ е спазването на правилата", категорична е Петкова. Тя каза, че се работи с много сериозни темпове и очаква до края на годината по тръбата да потече природен газ, а от транзита му, страната ни отново ще спечели.

Според нея е важно да се отбележи и стратегическата роля на България на европейската газова карта. Тя смята, че това е в изцяло в унисон с концепцията за изграждане на газоразпределителен център у нас. Освен това е направена и сериозна стъпка за либерализацията на пазара на природен газ. Развива се и борса, за което ще се търси ликвидност.

Енергийният министър обясни, че страната ни потребява приблизително 3 млрд. куб м газ годишно, като основната част се доставя от Русия.

Тя коментира, че България ще продължи да внася газ от там, но отбеляза, че е подписано и споразумение с Азербайджан за годишна доставка от 1 млрд. куб м. Също така спомена, че от юни 2019 г. до сега са получени над половин млрд. куб. м. втечнен газ. Петкова заяви, че в момента текат преговори с руската „Газпром“ за цената на газта. Очаква се до средата на февруари да бъде взето решение. Тя сподели, че страната ни работи добре с Русия, която ни има доверие.

Министърът отбеляза, че обвързващите оферти за строежа на атомната централа се очакват към края на месец май. Тя беше категорична, че няма корупционни практики при процедурата по избора на стратегически строител.

Петкова: Днес е важен ден за българската енергетика

Петкова обясни, че по време на визитата на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г при американския президент Тръмп са били определени важни теми, по които е стартирал процес по стратегически диалог. Една от темите е била именно енергетиката.

Затова и се очаква американски технически експерти да пристигнат у нас за втори път. При първото им посещение е бил даден достъп до редица централи, които да бъдат инспектирани, коментира Петкова.

„Очакваме през февруари да дойдат отново, като предстои да разберем причината за тяхната визита“, допълни тя.

Министър Петкова заяви, че въглищните централи имат своята ключова роля в електроенергийната система на страната и подчерта, че България е заявила своето намерение да използва мощностите до 2030 г., с хоризонт до 2050 г.

„Пледираме пред Брюксел за справедлив и плавен преход, който да бъде съобразен с всяка отделна страна и да не застрашава нейната енергийна сигурност“, обясни тя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2036 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.02.04 | 22:10

3

ТЕМЕНУЖКА ГЕРБЕРОВА .

Ах

2020.02.04 | 21:08

2

Кюфтето на баба ми на омня за цъфналата теменужка енергийна дружка на Гинка

Mите

2020.02.04 | 20:46

1

Ти си същата крадла и тъпа крава.

Добави коментар

Водещи новини