Теменужка Петкова: Засега въглищни централи няма да бъдат закривани

  • 31 януари 2020 18:50

  • 791
  • 4
Теменужка Петкова: Засега въглищни централи няма да бъдат закривани
© БНТ

Засега въглищни мощности няма да бъдат закривани. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

Това, което Европейската комисия възприе като своя политика по отношение на борбата с климатичните промени, е една много важна стъпка напред в преодоляването на проблема. Т. нар. зелена сделка поставя много сериозни предизвикателства пред икономиките. Приблизително 100 000 души у нас са ангажирани във въгледобива на България. Тези въглищности мощности са много важни в системата на енергетиката. "Марица изток 2" е един от стожерите на сигурността на енергетиката ни, има връзка с трите нива на напрежение и при авария ще ни даде възможност максимално бързо да възстановим системата, заяви Петкова.

Тя коментира и днешното решение на парламента, което задължи правителството да предприеме мерки в защита в дългосрочен план на производствения капацитет на въглищните централи от групата на Българския енергиен холдинг. Нашето правителство много добре осъзнава за какво предизвикателство става въпрос. Представили план в Европейската комисия, че въглищните ни централи са наши базови мощности, с хоризонт до 2050 година. В документите на Европейската комисия никъде не се казва, че въглищните централи трябва да бъдат закрити, а, че до 2050 година въглеродните емисии трябва да са нулеви. Този процес трябва да бъде плавен и да бъде свързан със спецификите на отделните държави. Ние като държава членка ще следваме европейската политика, но ще се опитаме да защитим и нашата национална сигурност. Това, което сме изложили като аргументи до този момент, е че това са базови мощности за българската енергетика, посочи енергийният министър.

Парламентът задължи правителството да оздрави "ТЕЦ Марица Изток 2"

В бъдеще предвиждаме изграждане на парогазови централи и на нова ядрена мощност, добави Петкова.

Тя отбеляза, че в нашия регион ефектът от зелената сделка може би ще се усети най-силно, тъй като има и държави, които не са членки на Европейския съюз, които няма да намаляват своята конкурентоспособност чрез намаляване на капацитета или спиране на въглищни мощности.

По повод разпореждането на премиера да бъде направена проверка на информацията, че два частни ВЕЦ-а, откъдето казват, че не са работили, но има съмнения, че са работили през нощта, министърът на енергетиката заяви: "ВЕЦ-овете, които са собственост на НЕК, са едни от най-големите и комплексни язовири. Те са в много добро техническо състояние, водата я ползваме максимално пестеливо. В конкретния случай става въпрос за два частни ВЕЦ-а, които са присъединени и които не са собственост на НЕК. Предали сме на институциите информация за случая. Всеки, който се опита да наруши обществения интерес, ще си понесе съответните последици".

Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по каза, че България е започнала строителството на газопровода "Балкански поток", тъй като със строителството на газопровода "Турски поток" страната ни е загубила количествата газ, които сме транзитирали за Турция - на стойност 110 млн. долара. Проектът се изгражда при пълно спазване на европейските правила и ще позволи диверсификация на източниците, което ще доведе до по-ниски цени на природния газ, увери тя.

Сърбия обмисля да помогне на България за "Турски поток"

Петкова съобщи още, че четири от компаниите, проявили интерес да участват в строителството на АЕЦ "Белене", са потвърдили намерението си да подадат обвързваща оферта до днес, когато изтича крайният срок за това. До 21 май е индикативният срок за обвързваща оферта, уточни Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

Последвайте канала на

Novini.bg
791 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Тази

2020.02.01 | 05:24

4

Пача така е решила , колко е грижовна за България

2020.01.31 | 19:53

3

Как ще ги закриваш! Нали ги подарихте на американците!

Мария

2020.01.31 | 19:52

2

Искате ли да намерите момиче за една нощ? Добре дошли - www.GetMeets.com

Иван Боянов

2020.01.31 | 19:48

1

Тия в парламента днес показаха, че американците са им по-големи началници от европейците

Добави коментар

Водещи новини