Петкова: Днес е важен ден за българската енергетика

  • 08 април 2015 17:29

  • 1531
  • 9
Петкова: Днес е важен ден за българската енергетика
©

Днес е важен ден за българската енергетика. Ние успяхме да предоговорим условията с американските ”Марици”. Това каза министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Тя разкри, че ако централите не работят плащаме повече, отколкото когато работят, заради таксата за разполагаемост. Това означава, че цената която НЕК плаща на двете американски централи, основно се състои от два компонента. Единият компонент е цена за разполагаемост, а другият компонент е цена за енергия, каза тя. Петкова обясни какво означава цена на разполагаемост, а именно – това са случаите, в които НЕК заплаща на двете американски централи, при положение,че те не работят, но стоят в готовност, за да бъдат включени при необходимост.

По думите й, цената за енергия, това е цената когато се натоварват централите и те произвеждат електрическа енергия – това е цената, която НЕК заплаща. „Само за сведение – цената на разполагаемост е по-висока от цената за енергия”.НЕК трябва да се издължи на двете американски компании до 31 юни.

Американските ни партньори бяха много добре настроени към нас, но това не означава, че преговорите бяха леки. Напротив - до късно снощи сме договаряли условията, посочи тя.

Днес НЕК подписа споразумения за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3".

Енергийниоят министър добави, че това споразумение няма да повлияе на цените на тока за крайния потребител. "Цените на изкупуваната електроенергия ще помогне да се намали дефицитът в НЕК. С всички мерки, които предприехме до тук целта ни е да се задържат сегашните цени на тока", увери Петкова.

На въпрос дали правителството се е отказало от строителството на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", Петкова припомни: "Колегите от предишното правителство са подписали акционерно споразумение с "Уестингхаус". То е подписано под условие, че бъде потвърдено от следващо правителство. След сериозен експертен анализ ние поставихме изискването компанията да се яви като стратегически инвеститор".

Първоначално решението на Министерския съвет като стратегически инвеститор беше с друга компания - "Тошиба", но на нейно място дойде "Уестингхаус". Условието ни беше компанията да не излиза една година от проекта. Това, че не сме преподписали договора с компанията не означава, че сме се отказали от изграждането на нова ядрена мощност", посочи Петкова.

"Преговорите ще се възобновят, но при новите ни условия. Най-важното е те да се явят като стратегически инвеститор по проекта за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", добави тя.

От "Уестингхаус" обмислят предложението.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1531 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
пешо

2015.04.10 | 21:03

9
ТАКА И ТАКА СЕ ПРОДАВАМЕ ,ДА Е КАКТО ТРЯБВА.ХА-ХА
пешо

2015.04.10 | 21:01

8
А КОГА ЩЕ ПОЛУЧИМ И ПО -ЕВТИНИЯ АМЕРИКАНСКИ ГАЗ?
пешо

2015.04.10 | 21:00

7
БРАВО
Браво !

2015.04.10 | 19:47

4
Е, каква излиза тя сега – че от страните в ЕС точно на България Русия продава най-скъпия газ. Нещо повече - саботира всеки плах наш опит да се освободим от нейния газов монопол. В същото време САЩ ни дава на дело рамо, понижавайки с 30% цената на електроенергията от Американските ТЕЦ-ове. За сведение на нашите рубладжии, които се крият зад етикета русофили, аналогични действия не са изключение в исторически план. Русия винаги е била против обединението на България и след нашето Съединението дава рамо на Сърбия да ни нападне в Сръбско-Българска война, а по-късно през 1914 г. - на Сърбия, Гърция и Румъния да отворят Втора Балканска война и да разпокъсат новоосвободената българска земя. За разлика от Русия, единствено САЩ през 1919 г. на Парижката конференция, на която е приет гибелния и унизителен за нас Ньойски договор, се противопоставя на домогванията на Сърбия и Гърция да присвоят значителна част от територията на днешна западна и южна България. Нещо повече, президентът на САЩ Уилсън допоследно настоява да се зачита при следвоенното устройство прогласеният от него принцип за етническо самоопределение на териториите и да се запази южната българска граница по линията Мидия-Родосто !
kostadin

2015.04.10 | 20:54

6
скъпата газ се подписа от бакарджиев министар в кабинета на иван костов пак иван костов ни набута скъпия ток от 2теца

2015.04.10 | 19:47

3
Те рубладжийте не четът история

2015.04.10 | 19:47

2
това е само пожелание за понижаване на изкупната цена на тока първо одобрение на кредиторите на този проект все пак ще намалеят печалбите а те надали ще го одобрят.Исторически забравяш факти за съединеието русия не може офицялно да го одобри поради факта че ще бъде обвинена за нарушение на берлинския договор а това означава повод за война.Финансовите претенци на Османската империя към Княж. Българя са покрити от Русия както и при обявяването на независимост през 1908 пак са порити от Русия .
кой ще ти се върже

2015.04.10 | 20:53

5
много си платен мои човек

2015.04.08 | 18:47

1
LAJKINQ

Добави коментар

Водещи новини