Няма да има повече дългосрочни договори за въглищните централи, заяви зам.-министър на енергетиката

  • 29 септември 2023 19:19

  • 2562
  • 2
Няма да има повече дългосрочни договори за въглищните централи, заяви зам.-министър на енергетиката
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Няма да има повече дългосрочни договори за въглищните централи. Това стана ясно от думите на зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова, която гостува в предаването "Още от деня" по БНТ.

"В момента съществуват два дългосрочни договора за изкупуване на електроенергия от въглищни централи. Това са двата договора с "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3". "Марица Изток 2", която е част от БЕХ, тя работи на пазарен принцип и знаете, че към изкупуване или гарантиране на минимална работа на централата от гледна точка сигурност на системата и на доставките, имаме практики да се налагат определени задължения на тази централа. Всички останали въглищни централи работят на пазарен принцип. Отдавна държавата ясно е заявила и не предоставя такива дългосрочни договори за предоставяне на енергетика", каза Петрова.

Премиерът Денков: Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи, подготвяме социални пакети за миньорите

България ще изгуби 3 милиарда евросредства, ако не спази срока за териториалните планове за справедлив преход, обясни зам.-енергийният министър.

"Министерският съвет одобри изменение в оперативната програма за регионите, неразделна част, от което са териториалните планове за справедлив преход, с цел същите да бъдат представени на ЕК, спазвайки крайният срок - 30 септември, който е утре. И стартиране на формалните преговори с Комисията по представената визия от наша страна, заложена в тези планове и респективно в оперативната програма, който процес се надяваме да приключи до края на годината, защото в противен случай губим средствата от Фонда за справедлив преход, които са в порядъка на 3 милиарда".

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2562 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.09.29 | 22:28

2
Разпродажба!!! Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN.-----> mub.me/handy

2023.09.29 | 21:18

1
Грешиш!!!

Добави коментар

Водещи новини