"Мини Марица-изток" ЕАД модернизира производството на въглища

  • 14 ноември 2019 12:19

  • 468
  • 0
"Мини Марица-изток" ЕАД модернизира производството на въглища
© Министерство на енергетиката

Европейското законодателство поставя нови предизвикателства пред нас и все по-високи изисквания в областта на енергетиката и въгледобива. Едно от условията да отговорим на тези предизвикателства и да бъдем конкурентоспособни е непрекъснатото повишаване на производителността на труда и ефективността на производството чрез обновяване на техническия парк.

Това е политиката, която следва "Мини Марица-изток" ЕАД и днес сме свидетели на една сериозна стъпка за нейното изпълнение". Това каза министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по на церемония по предаване за експлоатация на два нови многокофови роторни багера в дружеството. Тя акцентира върху факта, че въвеждането в експлоатация едновременно на две машини от този тип се случва за първи път в дългогодишната история на "Мини Марица-изток" ЕАД. Това е свидетелство за сериозната ангажираност на ръководството на компанията за обновяване на техниката – условие за ефективност и конкурентоспособност на производството.

"Мини Марица-изток" за първи път въвежда в експлоатация два нови багера едновременно

Енергийният министър припомни позицията на правителството, че през следващите години България ще продължи да разчита на производството на електроенергия от въглища, защото то е пряко свързано с енергийната и националната сигурност на страната и с конкурентоспособността на икономиката. "Тази перспектива е записана в Интегрирания план "Климат – енергетика", който – след одобрение от Европейската комисия – предстои да стане факт от началото на следващата година“, припомни енергийният министър.

Въвеждането в експлоатация на два нови многокофови багера KWK 2000 и KWK 400 L в "Мини Марица-изток" ЕАД на стойност 25.8 млн. евро се финансира по линия на Международния фонд "Козлодуй" и със собствени средства на дружеството. След проведена открита международна процедура по правилата на Европейската банка за възстановяване и развитие за изпълнител на дейностите е избран българо-полският консорциум "Famur – българска енергетика". Багерите ще бъдат въведени в експлоатация на територията на рудник "Трояново – север".

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
468 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини